Γ. Ζορμπάς, δήμαρχος Αίγινας στο ΕΡΤΝews: «Όχι δολιοφθορά, κατασκευαστική αστοχία» – Υδροδότηση από γεωτρήσεις με μη πόσιμο νερό

Σύνοψη
  • Η βλάβη δεν προήλθε από «δολιοφθορά»
  • «Πιστεύω μέσα στο Σαββατοκύριακο να έχουμε επανυδροδότηση του νησιού μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού της ΕΥΔΑΠ»

Ο Γιάννης Ζορμπάς, Δήμαρχος Αίγινας, μίλησε στο ΕΡΤΝews στο «Σαββατοκύριακο από τις 6», για την αποκατάσταση της ζημιάς στον υποθαλάσσιο αγωγό, τονίζοντας πως: «Το βάθος εργασίας είναι στα 50 μέτρα, αρκετά δύσκολες συνθήκες, ο καιρός σήμερα ευνοεί… μετά την ολοκλήρωση θα αρχίσουν και οι δοκιμές και πιστεύω μέσα στο Σαββατοκύριακο να έχουμε επανυδροδότηση του νησιού μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού της ΕΥΔΑΠ».

Αποκλειστικά υποβρύχια πλάνα από την οθόνη του υπολογιστή από τις εργασίες των δυτών, στον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης στην Αίγινα εξασφάλισε το ΕΡΤΝews. Καθαρίζουν τον αγωγό από το θαλασσινό νερό εσωτερικά και κάνουν τα απαραίτητα «σφιξίματα» στις βίδες για να προχωρήσει η διαδικασία συναρμολόγησης του συγκεκριμένου τμήματος και να γίνει αποκατάσταση της βλάβης, η οποία έχει αφήσει το νησί χωρίς νερό από τις 24 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη, προκύπτει ότι η βλάβη δεν προήλθε από «δολιοφθορά» όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, αλλά από αστοχία της κατασκευαστικής εταιρείας του αγωγού. Προηγήθηκε μηνυτήρια αναφορά για το θέμα κατά παντός υπευθύνου, από τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά στις 2 Φεβρουαρίου, ώστε το Λιμενικό να μπορέσει να πραγματοποιήσει αυτοψία.

Σύμφωνα με τον κ. Ζορμπά, «δεν ήταν δολιοφθορά και μάλιστα στο πόρισμά του, ο δικαστικός πραγματογνώμονας, ανέφερε ότι υπήρξαν κάποια κατασκευαστικά λάθη, αστοχίες οι οποίες προξένησαν αυτό το ρήγμα και την ασυνέχεια του αγωγού. Ο χώρος ήταν δεσμευμένος και εμείς με αίτημά μας προς την Εισαγγελέα Εφετών ζητήσαμε να οριστεί ένας ανεξάρτητος πραγματογνώμονας, όπως είχε ζητήσει και ο κ. Χαρδαλιάς, και προτείναμε συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία έχει πτυχίο μελετητικών έργων και πέμπτης τάξης. Έτσι, την ίδια μέρα που υποβάλαμε αυτή την πρότασή μας, ορίστηκε ο πραγματογνώμονας και αποδεσμεύτηκε ο θαλάσσιος χώρος και ξεκίνησαν οι εργασίες».

Ο δήμαρχος πρόσθεσε πως ο κόσμος στην Αίγινα έχει αρκετά ταλαιπωρηθεί. «Η υδροδότηση γίνεται με νερό γεωτρήσεων το οποίο είναι νερό που η ποιότητα του δεν είναι καλή, είναι μόνο για οικιακές εργασίες. Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, δεν είναι για πόση, παρά μόνο για οικιακές εργασίες», είπε.

Εξήγησε επίσης πως, «τώρα όσον αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις, το έργο βρίσκεται προς διοικητική παραλαβή προς χρήση(…). Απορρέει από τη σύμβαση ότι οποιοδήποτε τεχνικό ή κατασκευαστικό λάθος θα βαρύνει τον κατασκευαστή ή αν πρόκειται για σωλήνα, ενδεχομένως θα πάμε και στην κατασκευάστρια εταιρεία των σωληνώσεων. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα το βρουν και οι υπηρεσίες αργότερα».

Το χρονικό

Τέλη Φεβρουαρίου το εισαγγελικό πόρισμα επισημαίνει ότι “δεν εντοπίστηκαν – προκύπτουν μακροσκοπικά ίχνη, από πιθανή χρήση εκρηκτικών υλών”, και αναφέρει ότι “εντοπίζεται προβληματική αν όχι κακότεχνη και ασύμφωνη με την διεθνή βιβλιογραφία και τα αντίστοιχα standards εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας συγκόλλησης.”

Στις 29 Φεβρουαρίου, με επιστολή της η Περιφέρεια Αττικής καλεί την ανάδοχη εταιρεία του έργου να προχωρήσει στην μόνιμη και άρτια αποκατάσταση της αιτίας της διαρροής, ενώ με δεύτερη επιστολή, την ίδια ημέρα, προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, ζητά τον ορισμό ειδικού ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, για την παρακολούθηση των εργασιών αποκατάστασης.

Στις 8 Μαρτίου, η Εισαγγελία παραγγέλνει την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης, και εκτός από την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, για την επίβλεψη ορθής εκτέλεσης του έργου, θέτει μελετητική εταιρία ως δεύτερο ανεξάρτητο πραγματογνώμονα.

Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν στις 14 Μαρτίου και όλα δείχνουν πως εκτός απροόπτου, θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος