Γ. Βελισιώτης (δικηγόρος 36χρονου στον Βόλο) στο Πρώτο: Μια διαδικασία μήνυσης κρατάει 3-4 χρόνια- Σε 3 χρόνια σε σκοτώνουν 3000 φορές (audio)

«Εγώ ο ίδιος είπα στον πελάτη μου, ότι για να μην φτάσουμε αύριο μεθαύριο σε χειρότερα πράγματα και σε υπερασπίζομαι όταν είσαι πίσω από τα κάγκελα, θα απομακρυνθείς από την εστία και θα βρούμε τρόπο πώς θα βλέπεις το παιδί σου. Και όντως το πήρε σοβαρά, το τήρησε και πήγε εχθές και πήρε τα πράγματά του» ανέφερε ο Γιώργος Βελισιώτης, δικηγόρος του 36χρονου στο Βόλο που αφέθηκε ελεύθερος αφού είχε απειλήσει την σύντροφό του με κατσαβίδι.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, εξήγησε ότι η ποινική δίωξη δεν ασκήθηκε σε βαθμό κακουργήματος αλλά σε βαθμό πλημμελήματος για εξύβριση, για απλή σωματική βλάβη και για απειλή, ενώ αθωώθηκε για την εξύβριση γιατί δεν προέκυψε τι ακριβώς της είπε που ήταν υβριστικό.

«Το ποινικό δίκαιο έχει δημιουργηθεί για να αντιμετωπίζει άλλου είδους καταστάσεις και να καταστέλλει άλλου είδους πράξεις. Αυτά τα θέματα ανήκουν σε μια σφαίρα κοινωνική, οικογενειακή» επισήμανε ο δικηγόρος του 36χρονου, τονίζοντας πως πολλά από αυτά που συμβαίνουν μέσα στους τέσσερις τοίχους δεν φτάνουν ποτέ στο αστυνομικό τμήμα. «Πολλές φορές βλέπουμε να φτάνουν στις πρώτες βοήθειες των νοσοκομείων, συγκεκαλυμμένα ότι έπεσαν από την σκάλα, ότι γλίστρησαν, δεν είναι όμως αυτό, έχει πέσει το ξύλο της αρκούδας. Όταν ζεις με κάποιον μέσα σε τέσσερις τοίχους και έχεις αποκτήσει και τέκνα, είναι πολύ δύσκολο να είσαι κάθε μέρα στο αστυνομικό τμήμα και να κάνεις μηνύσεις στην αστυνομία ούτε μπορεί ο εισαγγελέας να παρακολουθεί το τι γίνεται μέσα σε ένα σπίτι» ανέφερε.

«Σε βαλκανικές χώρες όπου και εκεί έπεφτε παραδοσιακά το ξύλο της αρκούδας, παράδειγμα στην Αλβανία, πέτυχε το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκεί με μια νομοθετική ρύθμιση να σταματήσει ως δια μαγείας ο άγριος ξυλοδαρμός των γυναικών, από άνδρες που θεωρούσαν ανδρισμό να χτυπάνε την γυναίκα τους όταν γυρνούσαν από το καφενείο μεθυσμένοι. Το Υπ. Δικαιοσύνης έκανε λοιπόν το εξής, με το που γίνεται μια καταγγελία και με μια γρατζουνιά πάει η γυναίκα στο αστυνομικό τμήμα η δικαστική απόφαση δεν έχει καμία αναστολή, η έφεση δεν έχει κανένα ανασταλτικό χαρακτήρα και ο δράστης οδηγείται κατευθείαν στην φυλακή με ποινές φυλάκισης 2-2,5 ετών. Με αυτή την αυστηροποίηση το σκέφτεται πάρα πολύ κάθε Αλβανός αν θα βρίσει την γυναίκα του, όχι αν θα την αγγίξει. Σήμερα εδώ με ένα ανασταλτικό αποτέλεσμα που δίνουμε και εγώ αυτό τόνισα από το δικαστήριο, η ποινή η οποία περνάει πολύ επιδερμικά, με αναστολή 14 μήνες, δεν βοηθάει. Ο νόμος ο ίδιος που έχει ψηφιστεί το 2004 για την ενδοοικογενειακή βία, δίνει την δυνατότητα στον εισαγγελέα είτε να τους βάλει να κάνουν συνεδρίες με ειδικούς κοινωνικούς επιστήμονες ή αν δεν υπάρχει δυνατότητα συνδιαλλαγής, να θέσει ασφαλιστικά μέτρα που αν παραβιαστούν, τότε υπάρχει ποινή φυλάκισης. Το ίδιο θύμα που την προσεγγίσει ο δράστης έχει το δικαίωμα να καλέσει αμέσως την αστυνομία» προσέθεσε ο κ. Βελισιώτης.

Ύστερα από μια σχετική καταγγελία σε έναν πενταψήφιο αριθμό, ο οποίος υπάρχει αλλά δεν έχει κοινοποιηθεί αρκετά συμπλήρωσε ο κ. Βελισιώτης «θα πρέπει να υπάρχει επί 24ωρου βάσεως ένας μηχανισμός, όπως καλείς το ΕΚΑΒ, που να κινητοποιείται άμεσα όταν το θύμα καταγγέλλει την βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου, το θύμα να απομακρύνεται αμέσως, να τίθεται σε περιορισμό ο δράστης, να εξετάζεται, πρέπει άμεσα να γίνονται όλα αυτά και όχι με μια διαδικασία υποβολής μηνύσεως που παίρνει την άγουσα και κρατάει 3-4 χρόνια. Είναι μια πολύ αργοκίνητη διαδικασία. Σε 3 χρόνια σε σκοτώνουν 3000 φορές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος