Γ. Βαρουφάκης στο Πρώτο: Υπάρχει έλλειψη δημοκρατίας στην ΕΕ (audio)

”Το Grexit είχε συζητηθεί μέσα στο Eurogroup κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά οι ανακοινώσεις συγκάλυπταν τα όσα συζητούνταν στην πραγματικότητα”. Αυτό ανέφερε ο γραμματέας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας για την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών, στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» στο Πρώτο Πρόγραμμα

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι στις συζητήσεις που γίνονταν κεκλεισμένων των θυρών στο Eurogroup είχαν συζητηθεί πράγματα για τα οποία η κοινή γνώμη δεν είχε ποτέ πληροφόρηση, όπως το σκεπτικό πίσω από το PSI (το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων) και η δημιουργία του Υπερταμείου. 

«Μετά το eurogroup έβγαιναν τα “παπαγαλάκια” του κυρίου Σόιμπλε και λέγανε ψέμματα για αυτά που είχαν ειπωθεί μέσα στο Eurogroup, λέγανε πράγματα που δεν είχαν ειπωθεί και πράγματα που είχαν ειπωθεί τα διέψευδαν» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ηχογράφησε τις συνομιλίες και τις ανάρτησε στο διαδίκτυο, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι ακριβώς είχε πει ο καθένας.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η έλλειψη δημοκρατίας είναι μια από τις αιτίες που η Ευρωπαϊκή ένωση αποδομείται και  βρίσκεται στην κατάσταση την τραγική σήμερα, καθώς το βιομηχανικό μοντέλο της Γερμανίας καταρρέει και η ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται εκτός γεωπολιτικού παιχνιδιού και τεχνολογικά και οικονομικά διολισθαίνει σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, αλλά και χώρες όπως η Ινδία. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε πώς το κόμμα έχει ολοκληρώσει τη συνεδριακή διαδικασία συντεταγμένη και δημοκρατική  μέσα από την οποία έγινε και η αυτοκριτική, με νέα πολιτική γραμματεία κατά τρία τέταρτα ανανεωμένη με νέους ανθρώπους και πάρα πολύ σημαντικούς ανθρώπους, με ιστορία στον χώρο τον ακαδημαϊκό, των κινημάτων, της οικολογίας.

Στόχος του ΜέΡΑ25 είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι η είσοδος στην ευρωβουλή με σκοπό να αξιοποιήσει το βήμα  το οποίο απευθύνεται σε όλους του Ευρωπαίους. Εάν εκλεγούμε, είπε ο κ. Βαρουφάκης, από μένα θα μάθετε μέσα από το βήμα της Ευρωβουλής αυτά τα οποία πραγματικά γίνονται και πραγματικά συμβαίνουν και πραγματικά παίζουν ρόλο στο να διαμορφώνουν τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δομήθηκε με λάθος τρόπο για να διοχετεύονται χρήματα σε λίγους «ολιγάρχες», όπως χαρακτηριστικά είπε, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής χρηματοδότησης των μικρομεσαίων και τελικά το μόνο που κάνει είναι να αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, καθώς ενισχύεται η μονοπωλιακή και ολιγοπωλιακή δύναμη των πολύ λίγων. 

Αναφέρθηκε επίσης και στην πράσινη μετάβαση, λέγοντας ότι το ΜέΡΑ 25 είχε καταθέσει πρόταση για την Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση της Ελλάδας, για να γίνει η χώρα πλεονασματική με αιολική και ηλιακή ενέργεια, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει. Αυτό, όμως, είπε ο κ. Βαρουφάκης δεν συμφέρει του ολιγάρχες οι οποίοι προωθούν την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο για να κάνουν αγοραπωλησίες ενέργειας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος