ertnews.gr

Γ. Τζογόπουλος στο Πρώτο για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Μιλάμε για μετακίνηση και όχι υποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα (audio)

11/11 13:38
Γ. Τζογόπουλος στο Πρώτο για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Μιλάμε για μετακίνηση και όχι υποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα (audio)

(AP Photo/Nariman El-Mofty)

Τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας σχολίασε ο λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Τζογόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μία αντεπίθεση της Ουκρανίας εδώ και δύο μήνες και αυτό το οποίο μπορούμε να καταλάβουμε είναι ότι η Ρωσία προφανώς πλήττεται από την αντεπίθεση αυτή και αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει είναι να βρει τρόπους για να την αντιμετωπίσει. Ενδεχομένως να θέλει να οργανωθεί καλύτερα για να αντιμετωπίσει με άλλα οπλικά συστήματα τους Ουκρανούς», ανέφερε ο κ. Τζογόπουλος σχετικά με τις ενδεχόμενες προθέσεις των Ρώσων στον πόλεμο.

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, ο λέκτορας τόνισε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. «Η Ρωσία έχει απειλήσει ακόμα και με χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων. Ενδεχομένως αν η κατάσταση φτάσει σε τέτοιο σημείο για τη ρωσική πλευρά που δεν υπάρχει άλλος τρόπος, να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το σενάριο, το οποίο μέχρι και την έναρξη της εισβολής ήταν ολοκληρωτικά εκτός ατζέντας για τις διεθνείς σχέσεις», συμπλήρωσε ο κ. Τζογόπουλος.

Αναφερόμενος στην Χερσώνα και στα πρόσφατα γεγονότα, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ μίλησε για «μετακίνηση» των Ρώσων και όχι «υποχώρηση» , όπως γίνεται λόγος, από την περιοχή. «Η Χερσώνα είναι βασική πύλη προς την Κριμαία και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η σημασία της είναι πολύ μεγάλη. Η μετακίνηση την οποία έχουν ανακοινώσει οι Ρώσοι δεν αφορά αποχώρησή τους από την περιοχή, αλλά μετακίνηση από τη μία πλευρά του ποταμού προς την άλλη, έτσι ώστε τον χειμώνα ο οποίος έρχεται να μπορούν πιθανώς να αντιμετωπίσουν καλύτερα την αντεπίθεση των Ουκρανών», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν η μετακίνηση των Ρώσων από τη Χερσώνα θα ανοίξει το δρόμο για την επανάκτηση της Κριμαίας, ο κ. Τζογόπουλος απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. «Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών, για να δούμε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να προσφέρουν τη στήριξη ,την οποία προσφέρουν αυτή τη στιγμή, στην Ουκρανία. Νομίζω ότι αυτός είναι ο βασικός παράγων που θα καθορίσει και τις μελλοντικές εξελίξεις στον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζογόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version