Γ. Τούντας στο Πρώτο: Αν δεν έχει ελεγχθεί η επιδημία μέχρι τέλος Οκτωβρίου, θα πρέπει να εξεταστεί ο εμβολιασμός παιδιών άνω των 5 (audio)

«Εκτιμώ ότι θα αρχίσουν κάποιες χώρες να εμβολιάζουν παιδιά σε μικρότερες ηλικίες, οι Η.Π.Α. είναι έτοιμες να κάνουν αυτό το βήμα. Εάν τα πράγματα χειροτερέψουν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε μέχρι τέλος Οκτωβρίου την επιδημία, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εμβολιασμού και των παιδιών άνω των 5 ετών» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Τα παιδιά μας τα εμβολιάζουμε εδώ και δεκαετίες υποχρεωτικά για να μπορούν να γραφτούν στο σχολείο με μια σειρά από εμβόλια τα οποία έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, μέσα ακριβώς στην ίδια αναγκαιότητα και λογική δεν πρέπει οι γονείς να ανησυχούν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, είπε ο κ. Τούντας.

Αποκλιμάκωση από Νοέμβριο- Από άνοιξη σε πλήρη έλεγχο η πανδημία

Ο κ. Τούντας θεωρεί ότι η επιδημία θα έχει μπει σε πλήρη σχεδόν έλεγχο την άνοιξη και θα έχουμε ένα πολύ πιο ξέγνοιαστο καλοκαίρι. Θα περάσουμε στην ενδημική μορφή της νόσου, που θα έχει σποραδικά κρούσματα, περισσότερο τους χειμερινούς μήνες. «Μην ξεχνάμε ότι η γρίπη μας κόστιζε 500-600 θανάτους τον χρόνο. Μέχρι να βρεθεί ένα 100% αποτελεσματικό εμβόλιο ή μια θεραπεία που να προλαμβάνει την βαριά νόσηση, θα έχουμε και στο μέλλον θύματα από τον κορονοϊό. Γι’ αυτό κάποια από τα μέτρα που βάλαμε στην ζωή μας, όπως η μάσκα, οι αποστάσεις, η ατομική υγιεινή, ίσως θα πρέπει να τα διατηρήσουμε και στο μέλλον. Με βάση τα τωρινά δεδομένα πρέπει να είμαστε προσαρμοσμένοι σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Και με τους εμβολιασμούς, έστω και αν είμαστε σαν χώρα δυστυχώς πίσω, υπογράμμισε ο καθηγητής και έχουμε ακόμα μπροστά μας ένα φθινόπωρο είπε, που θα επιβαρύνει την κατάσταση και τα σχολεία είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας, θα υπάρχει μια έξαρση της επιδημίας μέχρι τέλος Οκτωβρίου.  «Αλλά από εκεί και ύστερα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν δεν υπάρχει κάποια δυσάρεστη έκπληξη με μια καινούρια και επικίνδυνη μετάλλαξη, από Νοέμβριο και μετά θα μπούμε σε μια σταδιακή μείωση της πανδημίας».

Ωστόσο, προειδοποιεί ο κ. Τούντας, ότι θα έχουμε δυστυχώς κρούσματα, νοσηλευόμενους και θανάτους. Θα είναι όμως μια κατάσταση που θα αποκλιμακώνεται, η οποία όμως θα είναι αργή, λόγω του χειμώνα που επιβαρύνει πάντα αυτές τις ιογενείς λοιμώξεις και επειδή δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε εγκαίρως το ποσοστό ανοσίας άνω του 80%, το οποίο θα μας κατοχύρωνε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο τους επόμενους μήνες.

Πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και σε άλλες ομάδες

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα για τους υγειονομικούς και να έχει γίνει ήδη από την αρχή της τουριστικής σεζόν σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι σε ΜΜΜ και οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε γραφεία που συναλλάσσονται απευθείας με το κοινό, ανέφερε ο κ. Τούντας. «Στις ομάδες αυτές κατά την γνώμη μου, αν εφαρμοστεί μια τέτοια ρύθμιση στις επόμενες λίγες εβδομάδες, θα δούμε αύξηση στους εμβολιασμούς. Αυτό που αποτελεί κίνδυνο είναι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τον στόχο που είχαμε βάλει».

Τρίτη δόση και στον γενικό πληθυσμό αν συνεχιστεί η έξαρση μετά τον Οκτώβριο

Η τρίτη δόση προέκυψε, εξήγησε ο κ. Τούντας, όταν τεκμηριώθηκε η χρονική διάρκεια της ανοσίας από τα εμβόλια, η οποία κυμαίνεται στους 6-8 μήνες κατ’ ελάχιστον και θεωρήθηκε απαραίτητο όσοι έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους και έχει παρέλθει αυτό το διάστημα, να πρέπει να πάρουν μια ενισχυτική δόση. Δεν έχει γενικευτεί η οδηγία αυτή για το σύνολο του πληθυσμού ή αν πρέπει να δοθεί μόνο στις μεγάλες ηλικίες, στις ευπαθείς ομάδες και στους υγειονομικούς, όπως έχει ήδη αποφασιστεί. «Θα προκύψει ανάγκη τρίτης δόσης και στον υπόλοιπο πληθυσμό εφόσον στο επόμενο δίμηνο δεν μπορέσουμε να τιθασεύσουμε το επιδημικό κύμα. Εάν πραγματικά μπούμε σε μια κατάσταση μείωσης της επιδημίας και είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε, τότε η ανάγκη ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό δεν θα είναι απαραίτητη».

Ο κ. Τούντας, εκτίμησε πως αν βρεθούμε σε μια συνεχιζόμενη έξαρση του επιδημικού κύματος, όπως δυστυχώς θα βρεθούμε, είπε, τις επόμενες εβδομάδες, τότε πολύ πιθανόν να χρειαστεί να δοθεί η τρίτη δόση και στις άλλες ηλικίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος