Γ. Ραχωβίτσας στο Πρώτο: Η εφηβική παραβατικότητα πάει μαζί με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών-Οι εκπαιδευτικοί μας είναι ανενημέρωτοι (audio)

Με αφορμή το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης και τα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, όπου βρέθηκε καλεσμένος, ο Γιάννης Ραχωβίτσας, Αντιστράτηγος Ε.Α., Επίτιμος Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου P.A.D.A.- Αντιναρκωτική Δράση.

Για τα μέτρα της κυβέρνησης κατά bullying και του σχολικού εκφοβισμού

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας «είναι γεγονός ότι είναι ένα μέτρο, ένα ξεκίνημα. Αν και είχε αργήσει, πιστεύω ότι έγιναν κάτω από πίεση λόγω και της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά δεν είναι μόνο το bullying, είναι γενικότερα και η κοινωνία (…). Μέσα σε δύο μήνες 400 ανήλικοι σύρθηκαν σε διαδικασίες ελέγχου για παραβατικές συμπεριφορές. Αλλά απ’ ό,τι διάβαζα κι εγώ-γιατί εγώ ασχολούμαι τώρα έχω ένα ινστιτούτο «Αντι-ναρκωτική δράση» λέγεται και απευθύνεται κυρίως στην ενδυνάμωση των νέων, δηλαδή στο να φτάσουν οι νέοι να λένε όχι σε αυτά εδώ και κυρίως στα ναρκωτικά που είναι και το αντικείμενο μας. Κι αυτό εμείς το επιτυγχάνουμε μέσα από την οικογένεια κατά κύριο λόγο και στη συνέχεια από την εκπαίδευση».

Για τα κινητά τηλέφωνα

Αναφερόμενος έπειτα στο μέτρο της κυβέρνησης που αφορά την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων, ο κ. Ραχωβίτσας ανέφερε «υπάρχει ένα θέμα τώρα σοβαρό εδώ, σε αυτό που έθεσε η κυβέρνηση στο θέμα των κινητών τηλεφώνων για την απαγόρευση που λέμε τώρα, δηλαδή πρακτικά εδώ τώρα μιλάω σαν αστυνομικός. Πρακτικά τι θα γίνεται; Δηλαδή, θα υπάρχει κάποιος που θα κάνει σωματικό έλεγχο στους πιτσιρικάδες που μπαίνουν μέσα στην τάξη; Αυτό το θεωρώ εντελώς αδύνατο να γίνεται όπως το βλέπω εγώ. Το μέτρο αυτό θα έχει επιτυχία πιστεύω, αν μέσα από κάποιες διαδικασίες τα τηλέφωνα απενεργοποιούνται (…)».

Η εφηβική παραβατικότητα πάει μαζί με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών-Οι εκπαιδευτικοί μας είναι ανενημέρωτοι

«Τα ναρκωτικά δεν είναι το χασίς που ήξερε ο καθένας, η ηρωίνη και η κοκαΐνη» επισήμανε εν συνεχεία στο Θάνο Σιαφάκα και συνέχισε «τα ναρκωτικά πλέον κυκλοφορούν σε μορφές λουκούμι, σοκολάτα, καραμέλα και τέτοια, τα οποία μπορεί να τα έχει άλλος στην τσέπη του, να μπαίνει στο σχολείο μέσα, να το μασάει μπροστά στο δάσκαλο, στον καθηγητή, να πουλάει και μαγκιά κιόλας και να είναι οπιούχο ή κανναβινοειδές. Πράγμα το οποίο τρομάζει βέβαια, γιατί θα σας πω ότι όλες αυτές οι συμπεριφορές που βλέπουμε έχουν και λίγο ναρκωτικό μέσα, να το έχετε υπόψιν. Αναμφισβήτητα λοιπόν, η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι σε συνάφεια με τη χρήση ναρκωτικών. Όσον αφορά το χώρο της εκπαίδευσης είπε ότι δεν λειτουργεί σωστά και ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι ενημερωμένοι, φέρνοντας ως παράδειγμα εκπαιδευτικούς που έχουν έρθει στις διάφορες εκδηλώσεις που κάνουν, οι οποίοι του απαντούν ότι αυτά τα πράγματα που ακούν (της καθημερινότητας), τα ακούν για πρώτη φορά.

«Πιστεύω ότι η αστυνομία είναι το τελευταίο μέτρο σε όλη αυτή τη διαδικασία» σημείωσε στο τέλος ο κ. Γιάννης Ραχωβίτσας, τονίζοντας παράλληλα το εξής «η κοινωνία και κατ’ επέκταση και η κυβέρνηση πιστεύω ότι με το να ρυθμίσει, να κάνει αυτή την πλατφόρμα με το bullying και λοιπά, είναι θετικά βήματα. Δηλαδή κάτι έπρεπε να γίνει. Εμείς σας λέω τώρα δύο χρόνια που ασχολούμαστε με αυτό το πράγμα και επισημαίνουμε τα περιστατικά αυτά, βλέπουμε ότι και η οικογένεια ήταν μακριά και ο εκπαιδευτικός κόσμος ήταν μακριά. Πιστεύω ότι πρέπει να σκύψουν όλοι πάνω στο θέμα και πρέπει και σε επίπεδο κυβέρνησης, όχι μόνο με το Υπουργείου Παιδείας αλλά και τα άλλα Υπουργεία, αλλά το τελευταίο που θα ήθελα να πω επειδή ήμουν αστυνομικός, πιστεύω ότι η αστυνομία είναι το τελευταίο μέτρο σε αυτή τη διαδικασία. Δηλαδή καλά είναι να μην περιμένει η κοινωνία, να το λύσει η αστυνομία το θέμα διότι άμα φτάσει στην αστυνομία σημαίνει σύλληψη, σημαίνει παραπομπή, σημαίνει δικαστήρια και από κει και πέρα το παιδί αυτό χάθηκε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος