Γ. Πρασσάς στο Πρώτο: Στο Οντάριο εμβολιάστηκε το 100% γιατί υπάρχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς (audio)

Στην πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, παρά τον ημερήσιο αριθμό θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών, οδεύει η χώρα, προκαλώντας προβληματισμό σε μέρος της επιστημονικής κοινότητας.
Στο Πρώτο Πρόγραμμα https://webradio.ert.gr/programma-proto/και τη Χριστίνα Βίδου μίλησε ο Γιάννης Πρασσάς, Δρ. Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Οπως είπε, οποιαδήποτε μέτρα έχουν νόημα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι τις ημερομηνίες. Για παράδειγμα αν δούμε μεγάλο φορτίο στα λύματα.
Όσο πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι βγαίνουμε από κλειστούς χώρους. Θα ήταν πιο ασφαλή τα μέτρα να λαμβάνονταν με βάση ποσοτικοποιημένα δεδομένα. Δεν επιτρέπεται η απόφαση για άρση μέτρων με βάση τον αριθμό των θανάτων.

Οι περισσότερες χώρες βιώνουν απότομα επιδημιολογικά κύματα που κρατάνε κάποιες βδομάδες. Η Ελλάδα δεν είναι καθόλου καλά, τόνισε. Από τον Νοέμβριο και μετά βρίσκεται σε μια πανδημική πλημμυρίδα. Έχουμε βουλιάξει σε υψηλή κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα με αποτέλεσμα να έχουμε σκαρφαλώσει από τον Νοέμβριο και μετά στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κόσμου. Αυτό είναι κάτι που δεν τιμά καθόλου ούτε την Ελλάδα, ούτε όσους έκαναν τη διαχείριση της κατάστασης και θα πρέπει να αναλυθεί ώστε να δούμε τι να αλλάξει την επόμενη φορά που θα δούμε μια αντίστοιχη κρίση.
Δεν γίνεται όταν είσαι Νο 1 σε θανάτους στην Ευρώπη να σκέφτεσαι χαλάρωση των μέτρων. Αυτα θα πρέπει να ακολουθήσουν όταν χαλαρώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν είμαστε εκεί δυστυχώς.
Δεν καταλαβαίνω γιατί πήραν πίσω το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους. Είναι λίγο δύσκολη η συζήτηση γιατί νομίζουν ότι γίνονται τιμωρητικά. Καθόλου δεν γίνεται έτσι.
Δεν είναι τιμωρητικό να θες να εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό.
Είναι δύσκολο να προσωποποιήσουμε το ποιος φταίει.
Στο Οντάριο εμβολιάστηκε το 100% γιατί υπάρχει εμπιστοσύνη στους Θεσμούς. Στην Ελλάδα είναι λογικό να έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μετά από μια δεκαετία κρίσης.
Υπάρχουν και θεσμικές φωνές που επιχειρηματολογούν για την αναποτελεσματικότητα των εμβολίων λέγοντας ότι υπάρχουν εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά. Αυτό είναι αντιεπιστημονικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος