Γ. Πρασσάς : Οι άνθρωποι που νοσούν σοβαρά με κορονοϊό είναι αυτοί που έχουν πιαστεί στα δίχτυα της παραπληροφόρησης

 “Η επόμενη ημέρα της πανδημίας θα έρθει μαζί με τα συντρίμμια της, θα φέρει όμως και την πρώτη στρώση ανοσίας στον γενικό πληθυσμό, ενώ οι άνθρωποι που νοσούν σοβαρά με κορονοϊό είναι αυτοί που έχουν πιαστεί στα δίχτυα της παραπληροφόρησης και δεν έκαναν το αυτονόητο για τον εαυτό τους και για το σύνολο, δηλαδή να εμβολιαστούν, τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς. “Αυτές οι δεξαμενές ανεμβολίαστων θα μειωθούν με εκρηκτικό τρόπο το επόμενο διάστημα, καθώς πολλοί από αυτούς θα κολλήσουν κι αυτό δυστυχώς θα δώσει πολυάριθμες απώλειες, ωστόσο, από την στιγμή που οι δεξαμενές των ανεμβολίαστων θα μικρύνουν, θα μπορούμε να μιλάμε για μία πολύ πιο διαχειρίσιμη κατάσταση. “Αυτή την στιγμή περίπου 700 άνθρωποι βρίσκονται σε ΜΕΘ. Αυτοί θα ήταν κάτω από 100, αν όλοι ήταν εμβολιασμένοι και δεν θα υπήρχε καμία κρίση στο υγειονομικό σύστημα”, επισήμανε ο κ. Πρασσάς.
“Η πανδημία δεν τελειώνει σε μία ημέρα, δεν τελειώνει επειδή το αποφασίζουμε, η συμβίωσή μας με τον κορονοϊό θα είναι μακροχρόνια, όμως δεν θα πρέπει  μοιρολατρικά να σκεφτόμαστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στην παρούσα φάση”, είπε ο επιστήμονας. Για το μέχρι πότε θα χρησιμοποιούμε μάσκα, ο κ. Πρασσάς δεν έδωσε ακριβείς ημερομηνίες, δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο πιθανόν να είναι και στο μέλλον εποχιακά απαραίτητη η χρήση τους.
Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, η παραλλαγή Όμικρον έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά, το ένα είναι ότι μπορεί να κρύβεται από τα αντισώματά μας και το δεύτερο είναι ότι προτιμάει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με τα πνευμόνια μας, γεγονός που είναι θέμα τύχης, καθώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε τυχαίους συνδυασμούς μεταλλάξεων που δεν αποκλείεται να ζήσουμε αργά ή γρήγορα, οι οποίες και πάλι θα μολύνουν τους πνεύμονες.  Όμως, “όποια μετάλλαξη και να προκύψει δεν σβήνει την κυτταρική ανοσία”, κατέληξε ο μοριακός βιολόγος, ενώ πρόσθεσε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με τις δύο ή τις τρεις δόσεις του εμβολίου, καλύπτονται σημαντικά και από τη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι γραμμές άμυνας που χτίζονται μέσω του εμβολιασμού προστατεύουν σημαντικά από βαριά νόσο.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3