Γ. Πλειός στο Πρώτο: Σε τηλεδίκη εξελίσσεται η υπόθεση των Γλυκών Νερών (audio)

Σχετικά με την προσέγγιση των μίντια στην υπόθεση των Γλυκών Νερών, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Γιώργος Πλειός, Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

«Με βάση τις πληροφορίες της αστυνομίας και των μέσων ενημέρωσης γίνεται η συζήτηση και εκτυλίσσεται και βάσει και των απόψεων, των προκαταλήψεων που έχει το κοινό. Ωστόσο γνωρίζει μεγάλη έξαρση αυτή η συζήτηση και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το χρονικό διάστημα της καραντίνας που έπαιξε μεγάλο ρόλο. Κυρίως της δίψας για πληροφόρηση και τα αισθήματα αγανάκτησης που νιώθει μεγάλο μέρος του κοινού, της οργής, της πικρίας, της απογοήτευσης, όλα αυτά έχουν παίξει έναν ρόλο σε αυτή την έξαρση της συζήτησης», εκτιμά ο κ. Πλειός.

Επιπλέον, τονίζει πως το έγκλημα είναι από τα αγαπητά θέματα των ΜΜΕ και πριν την εμφάνιση της τηλεόρασης, γιατί εγγράφεται στο θέμα που έχει να κάνει με την βία και ιδιαίτερα σε αυτή την περίπτωση που έχει να κάνει με ένα έγκλημα για λόγους που πιθανολογούνται.

Στην περίπτωση των Γλυκών Νερών, έχει αναδειχθεί κυρίως η έμφυλη διάσταση σημειώνει ο καθηγητής και δεν εξετάζεται πλέον ως μια οποιαδήποτε περίπτωση ανθρωποκτονίας. Γι’ αυτό υπάρχει και μια διαμάχη στα νέα μέσα, στο διαδίκτυο, για το κατά πόσο είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείται ο όρος γυναικοκτονία. «Άρα, αυτή είναι μια διαφορά. Έχει συσχετιστεί αυτή η δολοφονία με το θέμα ανισότητας και κυριαρχίας ανάμεσα στα δύο φύλα, μέσα στην οικογένεια».

«Ένα άλλο θέμα, είναι ότι έχουμε μια υπόθεση που ξετυλίγεται κάθε μέρα σαν σήριαλ, με εκπομπές  με αφιερώματα και μια πλειάδα σχετικών και μη να τοποθετούνται επί του θέματος, έχει γίνει θέμα κυριαρχικό,, κεντρικό, κάτι που άλλοτε δεν θα συνέβαινε. Εδώ έχουμε μια τηλεδίκη, όχι μια δίκη που καλύπτεται τηλεοπτικά, όπως στην Αμερική του  O. J. Simpson  και του Κοσκωτά, στην Ελλάδα, που ήταν η επιτομή της ζωντανής κάλυψης δίκης τηλεοπτικά», αναφέρει ο κ. Πλειός σχετικά με την προβολή της υπόθεσης.

«Από την μία πλευρά έχουμε μια επίταση της φωνής που μιλάει για την πατριαρχία, την έμφυλη διάσταση και από την άλλη το περίεργο έχουμε τις φωνές που προσπαθούν να αντισταθμίσουν, να κάνουν ακόμα πιο εμφατικές τις παραδοσιακές αντιλήψεις και τα παραδοσιακά στερεότυπα», προσθέτει ο καθηγητής. Όσο η υποψία ήταν στους κακοποιούς, εξηγεί, το ζευγάρι και η γυναίκα που δολοφονήθηκε, περιγράφονταν  με φωτοστέφανα. Μόλις ομολόγησε ο δράστης, ξαφνικά άρχισαν να μπαίνουν και σκιές στο πρόσωπο της κοπέλας», γεγονός που σύμφωνα με τον Γιώργο Πλειό, αποκαλύπτει σεξιστικά και ρατστιστικά στερεότυπα πίσω από αυτή την μετατόπιση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος