Γ. Παππάς στο Πρώτο: Πρόωρο να μιλάμε για «αρχή του τέλους» με την Όμικρον – Οι ανεμβολίαστοι δεν ξέρουν τί θα συναντήσουν (audio)

Την εκτίμηση ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για την «αρχή του τέλους» της πανδημίας με την μετάλλαξη Όμικρον, καθώς «κανείς δεν ξέρει ακόμη, καταρχάς, πώς λειτουργεί το στέλεχος, ποια είναι η βαρύτητα που προκαλεί, πόσο θα επιμείνει και πόσες επαναμολύνσεις θα κάνει», εξέφρασε ο παθολόγος και διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Γιώργος Παππάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Δεν είναι σίγουρο δηλαδή ότι η ανοσία απέναντι στην Όμικρον θα σε καλύπτει απέναντι στην Όμικρον plus που μπορεί να βγει και είναι πιθανόν να βγει όταν κυκλοφορεί τόσο πολύ ο ιός», εξήγησε, τονίζοντας ότι «δεν είναι σίγουρο ότι η ανοσία από το Όμικρον θα  καλύπτει απέναντι σε κάποιο άλλο στέλεχος του ιού που μπορεί να προκύψει». Σημείωσε, δε, ότι όσο ο ιός μεταλλάσσεται θα μας προκαλεί εκπλήξεις, λέγοντας πώς κανείς δεν περίμενε ότι θα εμφανιστεί ένα στέλεχος σαν το Όμικρον, το οποίο «ήρθε από το πουθενά». «Και ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να εξηγήσουμε πώς εμφανίστηκε έτσι παράξενα, θα περιμέναμε κάτι σαν “Δέλτα plus – plus” ή “Δέλτα εις το τετράγωνο”. Άρα το να θεωρούμε ότι με ένα τέτοιο στέλεχος θα εξασφαλίσουμε μια μακροχρόνια ανοσία, είναι περισσότερο μια ευχή και όχι μια  βάσιμη θεώρηση», είπε χαρακτηριστικά.

Και αυτό γιατί «υπάρχει πάντα η δοξασία ότι οι ιοί θα αναγκάζονται να γίνονται ηπιότεροι για να συνυπάρξουν με τον άνθρωπο», αλλά «δεν έχουν τέτοια λογική οι ιοί». «Ακόμα και αν δεχόμασταν αυτή την εξελεγκτική βιολογική θεώρηση, αυτό θα γινόταν σε βάθος δεκαετιών ή αιώνων, όχι μέσα σε 2 χρόνια. Συνεπώς είναι λάθος το να λέμε ότι ο ιός θα γίνει πιο ήπιος, γιατί αλλιώς δεν θα έχει ποιον να μολύνει, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτός ο ιός μεταδίδεται πριν στείλει τον άνθρωπο στο νοσοκομείο. Την έχει κάνει τη μετάδοσή του. Δεν τον νοιάζει μετά αν θα σκοτώσει τον άνθρωπο ή όχι, δεν θα του επηρεαστεί η μετάδοση», διευκρίνισε.

Ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ακόμη με βεβαιότητα ότι είναι ηπιότερος ο ιός, για τον απλούστατο λόγο ότι βλέπουμε πάρα πολλά κρούσματα σε εμβολιασμένους, οι οποίοι όμως- έτσι και αλλιώς- είναι προστατευμένοι από τη βαριά νόσο, οπότε δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα».

«Από την άλλη, θα πρέπει να δούμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός στους ανεμβολίαστους. Αυτοί είναι οι απροστάτευτοι. Εκεί θα δούμε εάν ένα στέλεχος είναι “γριπούλα” ή ένας πολύτροπος ιός που αφήνει σοβαρές παρενέργειες. Υπάρχουν κάποιες πρόδρομες ενδείξεις ότι και σε αυτούς μπορεί να προκαλεί σχετικά ηπιότερη νόσο. Αφήνουμε στην άκρη το long covid, αφήνουμε στην άκρη ότι αν κολλήσεις θα είσαι μέρος μιας αλυσίδας μετάδοσης που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αφήνουμε στην άκρη όλα τα άλλα. Ας μείνουμε σε αυτό, στο ότι ο ανεμβολίαστος δεν ξέρει τί θα συναντήσει μπροστά του. Θα το κρίνουμε αργότερα», υπογράμμισε.

Διεμήνυσε στους ανεμβολίαστους ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος ακόμα και αν είναι ένα σχετικά ηπιότερο στέλεχος, ενώ για όσους έχουν νοσήσει από άλλα στελέχη, είπε ότι δεν προστατεύονται χωρίς μια ενισχυτική δόση εμβολίου.

«Ο καθένας από εμάς έχει έναν άνθρωπο στον κύκλο του ή στην οικογένειά του που έχει βγει θετικός τις τελευταίες ημέρες. Πρακτικά αδύνατον μέσα στο επόμενο 20ήμερο, με τον τρόπο που λειτουργούν η ελληνική Πολιτεία και η κοινωνία, να αποφύγει κάποιος να έρθει σε επαφή. Και αν έρθει σε επαφή ως ανεμβολίαστος, τότε η πιθανότητά του να κολλήσει είναι πολύ μεγαλύτερη», επισήμανε.

Ο διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δήλωσε ότι εάν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και κολλήσει Όμικρον, κανείς δεν του εγγυάται ότι θα έχει ανοσία απέναντι και σε άλλα στελέχη, όπως η Δέλτα. «Αν είσαι εμβολιασμένος, έτσι και αλλιώς έχεις ανοσία απέναντι στη Δέλτα και αυτή ενισχύεται λίγο παραπάνω», πρόσθεσε.

Με «κρότο» και νεκρούς το τέλος της πανδημίας

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, το «τέλος της πανδημίας θα έρθει με κρότο και με νεκρούς», καθώς «όταν έχεις 30.000 κρούσματα την ημέρα, ακόμη και ένα ηπιότερο στέλεχος, θα στείλει περισσότερο κόσμο στα νοσοκομεία από ότι έστελναν τα 5.000 -6.000 κρούσματα ημερησίως, ενός ισχυρότερο στελέχους».

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη επιβάρυνση του συστήματος Υγείας, λέγοντας πώς «εάν αρχίζει να φορτώνει και το κύμα από το Όμικρον, κάτι που θα το δούμε σε 3-5 εβδομάδες, τότε δεν ξεκινάς από το μηδέν. Είναι πολύ επιφορτισμένο σύστημα με θανάτους, νοσηλείες και κουρασμένους υγειονομικούς. Το Όμικρον θα επιβαρύνει το σύστημα πολύ γρήγορα και πολύ φορτικά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος