Γ. Παναγιωτακόπουλος (ΕΟΔΥ) στο Πρώτο: Επιστρέφουμε με γοργά βήματα προς την κανονικότητα ολοκληρωτικά (audio)

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι επιστρέφουμε με γοργά βήματα προς την κανονικότητα ολοκληρωτικά. Να επιστρέψουμε και να κλείσουμε την πόρτα πίσω μας» τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Ρυθμούς Επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη.

«Είμαστε στην όψιμη φάση της πανδημίας, το είπε ξεκάθαρα και ο ΠΟΥ ότι οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας. Είναι μια άλλη φάση που σημαίνει ότι απελευθερωνόμαστε σταδιακά, επανερχόμαστε στην ζωή μας, στην κανονικότητά μας» συμπλήρωσε. «Έχουμε όπλα τώρα στην φαρέτρα, έχουμε εμβόλια, έχουμε αντιικά φάρμακα, έχουμε μάθει πράγματα, έχει βελτιωθεί το σύστημα από όλες τις πλευρές, αλλά πάλι θα πρέπει να υπάρχει ένας σκεπτικισμός και μια αυτοσυγκράτηση ειδικά από τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που θα πρέπει έχουν έναν βαθμό προφύλαξης παραπάνω από τον υπόλοιπο πληθυσμό» σημείωσε ακόμα ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, εξήγησε ότι τα λεγόμενα διδύναμα ή προσαρμοσμένα εμβόλια καλύπτουν τόσο για το αρχικό στέλεχος όσο και για τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή, τα οποία είναι τα στελέχη της Όμικρον. Ουσιαστικά προσφέρουν μια διπλή ανοσιακή κάλυψη, ενώ σε ό,τι αφορά το στέλεχος Κένταυρος, πρόκειται για μια παραλλαγή της Όμικρον, εξήγησε ο κ. Παναγιωτακόπουλος, η οποία είναι κοντινή με τις υπόλοιπες οπότε αναμένεται να υπάρχει ανοσία από τα εμβόλια και έναντι αυτής σε σημαντικό βαθμό.

Εκτιμάται ότι η προστασία θα είναι σε επίπεδο μηνών, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος επισήμανε ότι τα διδύναμα εμβόλια συνιστούν αναμνηστική δόση, δηλαδή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός.

«Η διαδικασία των εβολίων ωριμάζει και βελτιώνεται, επομένως είναι νομοτελειακό ότι οι επόμενες γενιές εμβολίων θα παρουσιάζουν βελτίωση τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα όσο και ως προς την διάρκεια. Πολλά εμβόλια περιμένουμε ακόμα και με διαφορετικούς μηχανισμούς, πέρα από την mRNA τεχνολογία που είναι τα διδύναμα και πέρα από τα εμβόλια με τους αδενοϊούς, υπάρχουν και εμβόλια πρωτεϊνικά, εμβόλια με εξασθενημένους ιούς που αναμένονται, γενικώς ο χάρτης των εμβολίων θα διαφοροποιηθεί αρκετά στο επόμενο διάστημα επί τα βελτίω» προσέθεσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

 

Όσο για τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού, θα είναι κατευθυνθούν προς την φορά των εμβολίων της γρίπης, δηλαδή θα γίνεται μια κάλυψη πολυδύναμη των στελεχών που κυκλοφορούν, υποστήριξε ο κ. Παναγιωτακόπουλος. «Όπως γίνεται με της γρίπης, που κάθε χρόνο γίνεται μια πρόβλεψη τι στελέχη θα κυκλοφορήσουν και παρασκευάζεται ένα εμβόλιο το οποίο θα καλύπτει τα στελέχη αυτά που αναμένεται να επικρατήσουν. Αυτή η φιλοσοφία αρχίζει να διέπει και τα εμβόλια του κόβιντ» τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος