Γ. Οικονόμου στο Πρώτο: Ανακοινώσεις στοχευμένων μέτρων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 στη ΔΕΘ στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενόψει του κύματος ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι προς την κατεύθυνση της συνέχισης μιας πολιτικής που θα αναπτύσσει την Οικονομία, θα διαχέει τα οφέλη της ανάπτυξης στους περισσότερους και θα παρέχει μια ισχυρή πολιτική ενίσχυσης και στήριξης στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις αυξήσεις, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα ανατιμήσεων που συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, για λόγους απολύτως εξωγενείς και οι οποίοι ιστορικά επαναλαμβάνονται όταν βγαίνουμε από περιόδους ύφεσης ή μεγάλων κρίσεων». « Όταν ένα κοντέινερ, μέχρι πριν λίγο καιρό για να έρθει από την Κίνα ήθελε 1.500 ευρώ και σήμερα κοστίζει 13.5000 ευρώ, και όταν οι διεθνείς τιμές βασικών αγαθών και πρώτων υλών έχουν δεκαπλασιαστεί και σε αρκετές περιπτώσεις είναι πλέον εικοσαπλάσιες, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος με Νόμπελ για να αντιληφθεί ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις και στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, όπως σημείωσε, «οι πολιτικές της κυβέρνησης είχαν διαμορφωθεί σε τέτοιο επίπεδο έτσι ώστε να ενδυναμώσουν το εισόδημα του πολίτη, με μέτρα που ελήφθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών, την κατάργηση διαφόρων επιβαρύνσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού). «Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα», δήλωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά  στα στοιχεία που δείχνουν οικονομική ανάπτυξη 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το 2020. «Όλα αυτά δείχνουν ότι η οικονομική πολιτική, οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποδίδουν, δημιουργείται περισσότερος πλούτος ο οποίος διαχέεται σε περισσότερους ανθρώπους, μειώνεται η ανεργία. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να περάσουμε αυτή τη μεταβατική περίοδο με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα», υπογράμμισε.

Παράλληλα, πέρα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την Οικονομία, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο τρίτος άξονας των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, είναι «η σωστή εποπτεία της αγοράς, ώστε να μην επιτρέψουμε σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και σε λογικές αισχροκέρδειας να “κανιβαλίζουν” ,με ένα μόνιμο καθεστώς ανατιμήσεων, ενώ η άποψη όλων των ειδικών είναι ότι το φαινόμενο θα έχει ένα παροδικό χαρακτήρα».

«Με αυτούς τους 3 άξονες η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της σε μια Οικονομία που αναπτύσσεται, για να περάσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια αυτή τη μεταβατική περίοδο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως «εξαιρετική επιλογή» την τοποθέτηση του Χρήστου Στυλιανίδη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, «σε ένα πεδίο δύσκολο που δοκιμάστηκε και η χώρα μας», τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε ίσως τον καλύτερο ευρωπαίο πολιτικό για τη συγκεκριμένη θέση. Επανέλαβε, δε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, σημειώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης «δεν παίζει με τέτοια θέματα και δεν τα εργαλειοποιεί».

Αναφορικά με την απόφαση για ένταξη και των ιδιωτών παιδιάτρων στον εμβολιασμό παιδιών, ο κ. Οικονόμου είπε ότι εντάσσεται στις προσπάθειες «να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά εμβολιασμένων  παιδιών 12-17 ετών», ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, λέγοντας πως «οι παιδίατροι μπορούν να παίξουν έναν καταλυτικό ρόλο και στο κομμάτι τις πειθούς, αλλά και στο λειτουργικό τομέα».

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους εκπαιδευτικούς, λέγοντας πως αυτή η επιλογή υπάρχει πάντα στη διάθεση της Πολιτείας και για άλλους τομείς της δημόσιας σφαίρας και οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις της πανδημίας. Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχέδια και επιλογές ώστε η δια ζώσης εκπαίδευση να είναι πλέον η κανονικότητα για τους μαθητές.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για επιστροφή – από την επόμενη ημέρα της πρώτης δόσης εμβολιασμού – στην εργασία τους των γιατρών και νοσηλευτών που έχουν τεθεί ήδη σε αναστολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι τιμωρητική διάθεση ή λογική αντιπαλότητας με εργαζόμενους και κοινωνικές ομάδες.

Για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι «το ίδιο το σύστημα έχει δικλείδες ασφαλείας ακόμα και όταν δημιουργούνται κάποιου είδους πράξεις σαν και αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, να διερευνώνται και με πολύ μεγάλη ευκολία να εντοπιστούν. Απέναντι σε αυτή τη λογική της απάτης, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Καμία ανοχή σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως ο εμβολιασμός», υπογράμμισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος