Γ. Μπουλμπασάκος στο Πρώτο: Έχουμε ασθενείς με κορονοϊό και γρίπη μαζί – Άλλοι νοσούν με Covid και μετά εκδηλώνουν γρίπη (audio)

Την ύπαρξη περιστατικών με ασθενείς στους οποίους συνυπάρχουν ο κορονοϊός και η γρίπη, καθώς και αντίστοιχων περιπτώσεων στις οποίες ένας ασθενής με κορονοϊό να εμφανίσει και γρίπη μετά από λίγες ημέρες επισήμανε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.

«Υπάρχουν και κάποια κρούσματα, προς το παρόν όχι πολλά – τουλάχιστον εμείς στον Ευαγγελισμό είχαμε δυο τέτοια κρούσματα – Covid με γρίπη. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο από πλευράς ιατρικής», τόνισε, λέγοντας ότι «υπάρχουν όμως και περιστατικά στα οποία συμβαίνει ορισμένες φορές να έχει νοσήσει με κορονοϊό ο ασθενής και σε λίγες ημέρες να εμφανίζεται και η γρίπη». «Αυτό ίσως έχει να κάνει και με την πτώση της άμυνας που παρατηρείται. Δεν ξέρουμε αν αυτό καταλήξει να γίνει δεδομένο, προς το παρόν απλώς το επισημαίνουμε ως γεγονός», δήλωσε. Υπενθύμισε ότι «πέρυσι δεν είχαμε συναντήσει τη γρίπη, σε όλο τον πλανήτη και στην Ευρώπη, καθώς κυκλοφορούσαμε αυστηρά με μάσκες», ενώ φέτος έχουμε βγάλει τις μάσκες και «έχουμε απελευθερωθεί λίγο σε όλη την Ευρώπη». «Όχι ότι μπορείς να την ελέγξεις τη γρίπη με μάσκα, κάποια στιγμή θα έκανε την εμφάνισή της. Δεν είναι υπερβολικά τα κρούσματα της γρίπης μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχουν όμως, ήδη και στο νοσοκομείο μας έχουμε αρκετά», διευκρίνισε.

Ο ίδιος ζήτησε να είμαστε «λίγο συγκρατημένοι»  αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, «με την έννοια ότι ο ιός συνέχεια μας εκπλήσσει», ενώ «τα κρούσματα αυξάνονται».

«Μπορεί κάποιοι να βλέπουν μόνο τον αριθμό διασωληνωμένων που μειώνεται, αλλά έχουμε αρκετούς θανάτους. Άρα υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να το ξεπερνάμε με μεγάλη ευκολία», υπογράμμισε.

Ο κ. Μπουλμπασάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μια άλλη παράμετρο των επιπτώσεων της πανδημίας, στη λειτουργία του συστήματος Υγείας. « Τις τελευταίες δυο εφημερίες έχω δει ότι στο νοσοκομείο μας έχουμε αυξημένες εισαγωγές κρουσμάτων, κάτι που δεν μας δίνει τη δυνατότητα να μπούμε σε μια κανονικότητα στη λειτουργία μας. Δηλαδή ενώ θέλαμε να αρχίσουμε να ανοίγουμε κάποια τμήματα τα οποία τα είχαμε κλειστά λόγω Covid, αυτή τη στιγμή διστάζουμε να προχωρήσουμε, μέχρι να δούμε τι θα γίνει με τα περιστατικά κορονοϊού. Πρέπει να έχουμε μια τέτοια αποκλιμάκωση που να το επιτρέπει αυτό», δήλωσε.

Μίλησε για μια «ιδιομορφία», καθώς «δεν μπορεί ένα τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο, ο Ευαγγελισμός που είναι η “ναυαρχίδα” του ΕΣΥ, να έχει τόσα περιστατικά Covid που να μην του δίνεται η δυνατότητα να έχει ανοιχτά τα υπόλοιπα τμήματά του».

«Δεν μπορείς να έχει κλειστό δυο χρόνια το τμήμα Εγκαυμάτων και να υπολειτουργούν η Καρδιοχειρουργική και η Νευροχειρουργική κλινική, δεν έχει ο κόσμος που να πάει. Πρέπει το νοσοκομείο να μπει σε μια κανονικότητα, άρα θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να σχεδιάσει έναν άλλο τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. Αν υπάρχουν αυξημένα κρούσματα και το επόμενο διάστημα, θα πρέπει ενδεχομένως πιο μικρότερα νοσοκομεία και πιο μικρές υγειονομικές δομές, να αποσυμπιέσουν την κατάσταση και τα μεγάλα νοσοκομεία να διαχειριστούν και άλλα περιστατικά, πέρα από τον κορονοϊό», υπογράμμισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος