Γ. Μουζάλας στο Πρώτο: Η ομιλία Ζελένσκι να δώσει τη δυνατότητα να μιλήσουν στη Βουλή και άλλοι ηγέτες χωρών που έχουν δεχθεί εισβολή ή βομβαρδισμούς (audio)

Την ελπίδα, η ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, «να γίνει η απαρχή, ώστε αυτή η δυνατότητα να δοθεί και για άλλους ηγέτες, των οποίων οι χώρες έχουν υποστεί παράνομη εισβολή, ή βομβαρδίζονται, ή υφίσταται τις βιαιότητες ενός πολέμου», εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Είναι κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν, ελπίζω να αποτελέσει μια κατάσταση η οποία στο μέλλον θα συνεχιστεί. Είχαμε τη Γιουγκοσλαβία, είχαμε το Ιράκ. Δεκάδες χώρες. Δεν  τα φέρνω σε αντιπαράθεση, εάν κάποιος τα βάλει σε αντιπαράθεση είναι μακριά από την πραγματικότητα. Εγώ λέω, αυτό να αποτελέσει τη δυνατότητα από εδώ και μπρος, χώρες που υφίστανται παράνομους βομβαρδισμούς, παράνομες εισβολές, να μπορούν οι ηγέτες τους να μιλάνε και να εξηγούν στο κοινοβούλιο», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι ήταν μια θετική δυνατότητα το να ακουστεί ο κ. Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή, «παρ’ όλες τις όποιες συμφωνίες ή διαφωνίες μπορεί να έχει κανείς με το παρελθόν του».

Ο κ. Μουζάλας δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω το ζήτημα με τις απελάσεις των 12  Ρώσων διπλωματών και τις απειλές της Μόσχας, λέγοντας πως είναι μια κίνηση του υπουργείου Εξωτερικών και θυμίζοντας ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ζητήσει διευκρινίσεις.

«Θα ήταν λάθος να τοποθετηθεί κανείς υπέρ ή κατά μιας απόφασης που πήρε το υπουργείο Εξωτερικών. Χρειαζόμαστε κάποιες διευκρινίσεις, ελπίζω και πιστεύω ότι θα δοθούν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί ανήκουμε στη Δύση, ανήκουμε στο ΝΑΤΟ, ανήκουμε στην ΕΕ. Αυτά είναι σαφέστατα και μη αμφισβητήσιμα σε αυτή τη φάση. Όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, όμως, δεν κάνουν τις ίδιες ακριβώς κινήσεις και αυτό δεν αφαίρεσε ποτέ από το1974 και μετά τη σχετική αυτονομία που επιδείκνυε η εξωτερική πολιτική της χώρας μας, χωρίς να αμφισβητεί στιγμή τη σταθερότητά της μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ξεκινώντας από την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε τη δυνατότητα που είχε όντας μέσα στους σχηματισμούς αυτούς να διατηρεί μια αυτονομία, η οποία ήταν εξισορροπητική για την κατάσταση αλλά και για τους ίδιους αυτούς τους οργανισμούς», δήλωσε.

«Δείτε τι γίνεται με την Τουρκία και τον Ερντογάν για παράδειγμα, δείτε τι γίνεται με την Αυστρία, δείτε τι γίνεται με άλλες χώρες», τόνισε ο κ. Μουζάλας.

«Η Τουρκία, στο Ουκρανικό έχει αναδειχθεί σε μια δύναμη, η οποία μπορεί να συνομιλεί με τους πάντες, πλασάρεται σαν διαμεσολαβητής για την ειρήνη και αποσπά θετικές κρίσεις από όλους», ανέφερε υπενθυμίζοντας την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, καθώς και τις απειλές για ελληνικά νησιά, λέγοντας όμως ότι «εκεί βρίσκονται  οι δυνατότητες της εξωτερικής πολιτικής». «Μπορούμε λοιπόν να είμαστε στη Δύση, να είμαστε με το ΝΑΤΟ, με την ΕΕ, χωρίς όμως μια ταύτιση που μας κάνει “βασιλικότερους του βασιλέως”, και χωρίς να απεμπολήσουμε τα δικά μας ιδιαίτερα συμφέροντα σαν χώρα για παράδειγμα την κατοχή της βόρειας Κύπρου από τους Τούρκους και να δημιουργούμε δυσκολίες που θα τις βρούμε αργότερα μπροστά μας», ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς για τα εγκλήματα πολέμου, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «υπάρχουν και άλλες χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη Χάγης» και επομένως «η κουβέντα αυτή δεν θα είχε νόημα εάν από την αρχή δεν πούμε ότι η Αμερική που θέλει να στείλει τους Ρώσους στη Χάγη, δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο».

«Υπάρχει ένα παρελθόν το οποίο έχει μια τραγικότητα. Τα εγκλήματα πολέμου θέλουν μια ψυχραιμία για να διερευνηθούν και μια δικαστική οδό. Δεν μπορούν να διερευνηθούν εν θερμώ και εν μέσω μιας προπαγάνδας η οποία οργιάζει. Επομένως να είμαστε επιφυλακτικοί. Έχω πάει ως παρατηρητής ή ως γιατρός σε 7 πολέμους. Ο πόλεμος είναι η μητέρα όλων των εγκλημάτων, ο πόλεμος έχει αμάχους νεκρούς. Τους άμαχους νεκρούς παλαιότερα όταν βομβάρδιζε το ΝΑΤΟ για παράδειγμα τους βαφτίζαμε “παράπλευρες απώλειες” και δεν ζητούσαμε να πάνε στο δικαστήριο της Χάγης. Βεβαίως και να πάνε στο δικαστήριο της Χάγης, αλλά μετά από ψύχραιμη και ήρεμη δικαστική διερεύνηση χωρίς να βρισκόμαστε κάτω από το άλγος της προπαγάνδας, είτε από τη μι πλευρά είτε από την άλλη. Δυστυχώς ο πόλεμος έχει αμάχους νεκρούς και όποιους ισχυρίζεται το αντίθετο είναι ανόητος ή έχει μια μυθιστορηματική έννοια του πολέμου. Ο πόλεμος είναι η  μεγαλύτερη τραγικότητα που μπορεί να υπάρξει», κατέληξε ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος