Γ. Μουζάλας στο Πρώτο για σεισμό σε Τουρκία & Συρία: Αναγκαία η επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν – Να στείλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια (audio)

Ως «αναγκαία» χαρακτήρισε την επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και στην Συρία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι πρέπει να δούμε την ανθρωπιστική βοήθεια αυτόνομα ως χώρα αλλά και ως Ευρώπη. «Πρέπει να υπάρξει μία συμπαράσταση από παντού, και αυτό να γίνει με βάση αυτά τα οποία η τουρκική κυβέρνηση θα ζητήσει και θα προτείνει. Η χώρα μας σε επίπεδο κρατικό θα πρέπει να στείλει τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να κινητοποιηθούν. Επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υπάρξει βοήθεια αντίστοιχη του αριθμού των ανθρώπων που πλήττονται», εξήγησε.

Ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι πρέπει «να αφήσουμε το δηλητήριο» με την τουρκική πλευρά και ότι αυτό είναι κάτι που θα λύσουν οι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί. «Σε αυτή τη φάση αυτό που πρέπει να λύσουμε είναι η ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς προϋποθέσεις».

«Αν η βοήθεια μετά λειτουργήσει σαν διπλωματία των σεισμών, θετικό θα ήταν, αλλά θεωρώ ότι είναι προκλητικό σε αυτή τη φάση να προετοιμάζεται κανείς να κάνει αυτό που επιβάλλεται να κάνει, δηλαδή να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και να την εντάξει σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Και το 1999 με το σεισμό στην Κωνσταντινούπολη η διπλωματία των σεισμών ήρθε μετά και δεν υπήρξε ως προϋπόθεση για να βοηθήσουμε ως κράτος», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι η βοήθεια αφορά 13 εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από το σεισμό. «Αφορά Τούρκους πολίτες, Κούρδους που είναι Τούρκοι πολίτες, και Σύρους που είναι Κούρδοι, Άραβες και Τούρκοι. Δεν αφορά δύο κράτη, αλλά ανθρώπους. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα μόνο μιζέρια και πατριδοκαπηλία μου βγάζουν. Δεν θα βάλουμε προϋπόθεση να αλλάξει πολιτική η Τουρκία για να στείλουμε βοήθεια σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος