Γ. Λίλας στο Πρώτο : Ανασύραμε από τον βυθό της Ιθάκης δύο κοντέινερς με δίχτυα και κλωβούς ιχθυοκαλλιέργειας (audio)

Ελληνικό καλοκαίρι για κάποιους δεν σημαίνει -ή τουλάχιστον όχι μόνο- διακοπές και ανεμελιά, αλλά ενσυναίσθηση και κοινωνική προσφορά. Κυρίως αγάπη στον γενέθλιο ή τόπο καταγωγής και φροντίδα για το περιβάλλον του, ακόμη και αν θα έπρεπε να αποτελεί πρωτίστως μέριμνα της Πολιτείας.
Έπειτα από δέκα χρόνια αναμονής, ομάδα δυτών οργάνωσε και ολοκλήρωσε επιχείρηση καθαρισμού του βυθού στο λιμάνι της Ιθάκης, από δίχτυα και κλωβούς εγκαταλελειμμένων ιχθυοτροφείων.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “ZOI GR” και τη Χριστίνα Βίδου ο Εκπαιδευτής καταδύσεων, ιδρυτής Καταδυτικού Κέντρου στο νησί που μετείχε στην επιχείρηση, Γιώργος Λίλας, μετά από οκτώ ημέρες δράσης αφαιρέθηκαν από τον βυθό, κοντά στο Βαθύ, δύο κοντέινερς γεμάτα δίχτυα και κλουβιά ιχθυοτροφείων. Σε τόνους δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το βάρος τους, σίγουρα όμως ανέρχονται σε δεκάδες αν υπολογιστεί ότι ανασύρθηκαν 35 δίχτυα με το καθένα να ζυγίζει κάποιους τόνους από μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας.
Με αποτέλεσμα να καλύπτουν τον βυθό, να μην μπορεί να φυτρώσει ή να αναπτυχθεί καμιά μορφή ζωής και στην ουσία να δημιουργείται και να παραμένει νεκρή μια ολόκληρη περιοχή.
Θα πρεπε, ανέφερε, η Περιφέρεια που είχε δώσει τις άδειες στις μονάδες παραγωγής να είχε φροντίσει εδώ και δέκα χρόνια για τον καθαρισμό, αλλά δεν το έκανε.
Πάντως η προσπάθεια δεν σταματά εδώ, αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ιθάκη ως δύτες έχουν εντοπίσει ολόκληρα νοικοκυριά που μετά από μια ανακαίνιση τα μετέφεραν με σκάφη και τα έριξαν στη θάλασσα σε σημεία που δεν πάει το μυαλό σου ότι θα δεις μια τουαλέτα ή ένα παράθυρο. Ολα αυτά σιγά-σιγά ανασύρονται και αυτή τη στιγμή ο βυθός της Ιθάκης έχει φτάσει σε πολύ καλό σημείο, ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμος.
Σκοπός είναι κάθε χρόνο να γίνονται μικρότερες παρεμβάσεις, όπου εντοπίζεται πρόβλημα από την αλιεία και να δημιουργηθεί ένα περιβαλλοντικό Κέντρο στο νησί που θα κάνει όχι μόνο καθαρισμούς, αλλά θα μπορεί και να περιθάλψει φώκιες, χελώνες και όποιο τραυματισμένο ζώο υπάρχει τριγύρω στο Ιόνιο.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος