Γ. Κρεμλής στο Πρώτο: Αν διακοπεί η ροή του ρωσικού αερίου στην ΕΕ τα αποθέματα δεν θα επαρκούν για πάνω από έναν μήνα (audio)

Τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και στην έκτακτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε Διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Κλίματος και Περιβάλλοντος, Γιώργος Κρεμλής.

«Το έκτακτο αυτό ευρωπαϊκό συμβούλιο λαμβάνει πολιτικές μόνο αποφάσεις, δεν είναι δεσμευτικές. Θα πρέπει δηλαδή οι πολιτικές αυτές αποφάσεις να παραπεμφθούν στο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας και βέβαια να αναλάβει πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να καταθέσει πρόταση κανονισμού που θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα ακόμη υπάρχει δρόμος μπροστά μας υπό την έννοια ότι θα πρέπει οι 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να αποφασίσουν σήμερα ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ρύθμιση της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα, γιατί το φυσικό αέριο επηρεάζει και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και άρα και τα νοικοκυριά»  ανέφερε ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Ο χρόνος λειτουργεί πλέον εις βάρος της ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Κρεμλή, ενώ ήδη στη δυτική Ευρώπη τα πρώτα σημάδια του χειμώνα με τη μείωση της θερμοκρασίας είναι εμφανή. «Η Γερμανία δεν μπορεί να ανθίσταται ακόμη και να μην συμφωνεί με την πρόταση των 15 χωρών ότι πρέπει να τεθεί κάποιο πλαφόν στο φυσικό αέριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Γερμανία δεν θέλει πλαφόν, διότι θεωρεί ότι οι ποσότητες LNG που θα κατέληγαν στην ευρωπαϊκή αγορά θα καταλήξουν σε τρίτες χώρες, οι οποίες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν περισσότερα από ό,τι θα προβλέπει η τιμή του σχετικού πλαφόν. Για αυτό η πρόταση της Ελλάδος, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή μαζί με τις άλλες τέσσερις χώρες είναι το πλαφόν αυτό να μην είναι ένα πλαφόν “παγωμένο” αλλά να μπορεί να προσαρμόζεται και με την εξέλιξη της αγοράς» συμπλήρωσε.

Ο κ. Κρεμλής εξήγησε ότι ο μηχανισμός που προτείνει η Ελλάδα, τον οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο και συμμετέχουν και 4 ακόμα χώρες, είναι ένα σύστημα πλαφόν το οποίο δεν θα είναι εξειδικευμένο, αλλά κατά περίπτωση θα προσαρμόζεται με βάση τις τιμές της αγοράς ώστε να λαμβάνονται υπόψιν και οι συνθήκες της αγοράς όπως διαμορφώνονται.

Πολλές χώρες εστιάζουν στα μειονεκτήματα και διερωτώνται τι θα συμβεί αν αποφασιστεί η επιβολή πλαφόν, επιβεβαίωσε ο κ. Κρεμλής, σημειώνοντας πως έχει υπάρξει προετοιμασία για την μείωση ενδεχομένως των ποσών φυσικού αερίου που θα καταλήγουν στην ΕΕ.

«Είναι πολλοί οι προβληματισμοί. Να ευχηθούμε να συνεχίζεται στον βαθμό που μπορεί να συνεχιστεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, διότι εάν σταματήσει η ροή του αερίου, τα αποθέματα της ΕΕ, παρά το ότι έχουν συγκεντρωθεί 84% από πλευράς αποθεμάτων και η χώρα μας έχει αποθηκεύσει και στην Ιταλία, τα αποθέματα αυτά δεν θα είναι επαρκή για πάνω από ένα μήνα» τόνισε ο κ. Κρεμλής για τις συνέπειες μιας διακοπής των ροών φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ, ο κ. Κρεμλής επισήμανε την μεγάλη σημασία της απεξάρτησης από το φυσικό αέριο και την στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στο υδρογόνο. Στο ίδιο πλαίσιο, ερωτηθείς για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “RePower EU”, ο κ. Κρεμλής σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό ενισχύει 3 πράγματα, «την μείωση της κατανάλωσης, την ενεργειακή αποτελεσματικότητα και γενικότερα το πώς θα υποστηριχθεί η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Αυτή την στιγμή η ΕΕ έχει στο ενεργειακό της μείγμα 9% ρωσικό φυσικό αέριο από 40% που είχαμε. Αυξάνονται και οι ΑΠΕ, αλλά δεν μπορούν να αυξηθούν ταχύρρυθμα, διότι πρέπει να γίνουν τα χωροταξικά που είναι  πολύ σημαντικά και κάποιες αντιστάσεις που υπάρχουν από πλευράς τοπικών κοινωνιών να καμφθούν σε ό,τι αφορά στα αιολικά πάρκα στα νησιά μας και σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας ή τα φωτοβολταϊκά. Το σημαντικό είναι ότι η χώρα έχει πλούσιες πηγές ΑΠΕ. Δυστυχώς επαναπαυτήκαμε στο ρωσικό αέριο και ότι θα γίνει ο αγωγός Nord Stream 2, αλλά και στις πολύ χαμηλές τιμές του. Αιφνιδιαστήκαμε και λειτούργησε ως αλυσιδωτή αντίδραση» ανέφερε ακόμα ο κ. Κρεμλής.

Σε κάθε περίπτωση, το άλλο διακύβευμα, που επισήμανε ο κ. Κρεμλής, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής σε ό,τι αφορά στην βιομηχανία, κάτι που επεξεργάζεται και η χώρα μας μαζί με τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων και την ανάκτηση των υπερεσόδων και με ένα τέλος αλληλεγγύης σε ό,τι αφορά στην συμβολή στο ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε να στηριχθούν και τα νοικοκυριά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος