Γ. Κουμουτσάκος στο Πρώτο: Ιστορική μας υποχρέωση να μην εξαλειφθεί ο ελληνισμός της Μαριούπολης (audio)

«Πιστεύω ότι πλέον η μαξιμαλιστική πρόθεση της Ρωσίας είναι να επιτύχει μια διχοτόμηση της Ουκρανίας σε ανατολική και δυτική. Μπορεί και να είναι μια διαπραγματευτική θέση στο τραπέζι προκειμένου να ισορροπήσει μια μελλοντική διαπραγμάτευση σε κάτι λιγότερο από αυτό» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε αυτή την φάση των επιχειρήσεων έναν μήνα μετά, που έχει αλλάξει τον κόσμο αλλά και το πώς βλέπαμε τις δυνατότητες της Ρωσίας όταν ξεκίνησε αυτή την εισβολή, τα πράγματα έχουν αλλάξει, προσέθεσε. «Δείχνουν ότι η άμυνα του Ουκρανικού λαού και των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είναι πάρα πολύ ισχυρή. Βλέπω και τις ενέργειες που κάνει ο ρωσικός στρατός που προσπαθεί ουσιαστικά να αποκλείσει το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, το μεγαλύτερο μέρος του Ουκρανικού στρατού, εκείνου που αμυνόταν στην ανατολική πλευρά, κυρίως στο Ντονμπάς. Αν αυτό θα το πετύχει στο έδαφος ή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Η μαξιμαλιστική θέση της Ρωσίας δεν είναι πλέον η παράδοση της Ουκρανίας που ήταν το αρχικό σχέδιο όπως είχε ζητήσει δημόσια το Κρεμλίνο, στις πρώτες μέρες του πολέμου. Βλέπω ότι μάλλον θα μείνει στην περιοχή Ντονμπάς και στην Κριμαία, σε μια προσπάθεια να αναγνωριστούν τα τετελεσμένα από την όποια Ουκρανική κυβέρνηση, ωστόσο είναι δύσκολο» συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε σχέση με τον ελληνισμό της Μαριούπολης, ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε «είναι στρατηγικό καθήκον της Ελλάδας να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, πολιτικά-διπλωματικά, να μην εξαλειφθεί η παρουσία του ελληνισμού από την Μαριούπολη, είναι μια ιστορική μας υποχρέωση. Τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολα, αυτό όμως δεν μειώνει την υποχρέωση ιστορική, πατριωτική, εθνική, να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην εξαλειφθεί ο ελληνισμός από την Μαριούπολη. Άλλωστε είναι μια πολύ χαρακτηριστική κίνηση και συμβολική αλλά και ουσίας, η δέσμευση του πρωθυπουργού να ξαναφτιαχτεί το μαιευτήριο στην Μαριούπολη. Και θα έλεγα ότι έχουμε και όλους τους ανθρωπιστικούς, πολιτικούς και ιστορικούς  τίτλους να είμαστε από τις χώρες που θα συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της τραγικά πληγείσας Μαριούπολης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Αναφορικά με την πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον Ουκρανό Πρόεδρο να απευθυνθεί στην εθνική αντιπροσωπεία, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε «η πρόσκληση να απευθυνθεί ο Πρόεδρος Ζελένσκι στην Βουλή των Ελλήνων είναι μια οφειλή και μια συνεπής πρωτοβουλία και κίνηση σύμφωνη με την αρχική στάση που πήρε η χώρα. Η χώρα δεν δίστασε να πάρει από την αρχή της κρίσης, καθαρή θέση υπέρ του θύματος και κατά του θύτη, υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και κατά αυτού που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος