Γ. Κουμουτσάκος στο Πρώτο: Η Τουρκία επιδιώκει το δίλημμα, διαπραγμάτευση για τα αδιαπράγματευτα ή κρίση (audio)

«Η Τουρκία επιδιώκει να μας θέσει μπροστά σε ένα δίλημμα, διαπραγμάτευση για τα αδιαπράγματευτα ή κρίση στο ελληνοτουρκικό πεδίο. Αυτό επιδιώκουν». Αυτή είναι η εκτίμηση που εξέφρασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, ανεξάρτητα από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές.

Αναλύοντας την στρατηγική που βλέπει να εφαρμόζει ο κ. Ερντογάν, ο κ. Κουμουτσάκος, εξήγησε πως θέτουν στο τραπέζι της συζήτησης και μάλιστα με επίσημο τρόπο, με επιστολές, ζητήματα που ξέρουν ότι είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς, όπως ο εξοπλισμός των νησιών, η κυριαρχία τους, οι γκρίζες ζώνες. «Αυτό είναι ένα πακέτο διαλόγου που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να το συζητήσει, γιατί αφορά κυριαρχία και άμυνα. Αυτό στο διπλωματικό πεδίο. Ταυτόχρονα ανεβάζουν τόσο πολύ την ένταση, επιχειρώντας να μας οδηγήσουν σε αυτό το δίλημμα. Είτε θα πάμε σε κρίση είτε θα συζητήσετε θέματα που δεν έχετε διάθεση να συζητήσετε».

Ερωτηθείς τι μορφή μπορεί να έχει μια κρίση με την γείτονα, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε «εφόσον η Τουρκία περάσει το κατώφλι της λογικής και επιχειρήσει μια κρίση με την Ελλάδα, αυτή μπορεί να έχει πολλές μορφές, μπορεί να είναι και ταυτόχρονες ενέργειες».

«Να έχεις ουσιαστικά μέσα στον ίδιο χρόνο, μια εβδομάδα, 10 μέρες, εξελίξεις και πιέσεις και σ το μεταναστευτικό και με τα γεωτρητικά και με τα πλοία και με το Αμπντούλ Χαμίτ και με το Ορούτς Ρέις και υπερπτήσεις, δηλαδή ένα σύνθετο περιβάλλον έντασης και κρίσης που θα απαιτήσει από πλευράς μας μεγάλες ικανότητες στην διαχείρισή της. Μια πολύπλευρη και σύνθετη πρόκληση κρίσεων, μικρών σε κλίμακα που αθροιστικά διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κλίμα, είναι μια πιθανότητα» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην ομιλία του Τούρκου Προέδρου στην Νέα Υόρκη, ο κ. Κουμουτσάκος είπε χαρακτηριστικά «από το βήμα το ΟΗΕ, ο Ερντογάν εμφανίστηκε ως ένας διεθνής συκοφάντης μιας χώρας η οποία δεν έχει δώσει ποτέ τέτοια δείγματα για να δεχθεί αυτή την επίθεση». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι αυτό που είναι σοβαρό είναι η κίνηση αυτή καθεαυτή. Δηλαδή, το νέο βήμα στην κλίμακα της έντασης που δημιούργησε μιλώντας στον ΟΗΕ με τον τρόπο που μίλησε. «Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει ως ένα κομμάτι του παζλ της επικίνδυνα κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή μας. Εκεί είναι το σοβαρό, όχι αυτά τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε- γιατί είναι αστεία- αλλά το πώς παρουσιάστηκε» σημείωσε.

Όσο αφορά στις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στην προκλητική ρητορική Ερντογάν, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι είναι ενθαρρυντικό πως υπάρχει μια μετατόπιση προς την αυστηρότητα και των λόγων και των ενεργειών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις Βρυξέλλες, καθώς παρατηρεί ότι έρχονται όλο και πιο κοντά στις ελληνικές ανησυχίες και θέσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος