Γ. Κουμουτσάκος στο Πρώτο: Δεν θα υπάρξει κρίση μεγάλης κλίμακας Ρωσίας – Δύσης – Από τις πιο νηφάλιες η θέση της Ελλάδας (audio)

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει μια κρίση μεγάλης κλίμακας ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση για το ζήτημα της Ουκρανίας εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος, πάντως, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κρίση χαμηλότερης έντασης, δηλαδή μια θερμή αντιπαράθεση η οποία που θα περιοριστεί στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, στην περιοχή που κατοικείται από Ρωσόφωνους και Ρώσους.

«Αρκεί μια μικρή προβοκάτσια, μια κίνηση, ένα λάθος για να υπάρξουν αντιδράσεις. Αυτό το θεωρώ πιθανότερο, από μια κρίση μεγάλης κλίμακας», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής της χώρα μας λόγω των αμερικανικών βάσεων, ξεκαθάρισε ότι «είμαστε μέλος της Ατλαντικής συμμαχίας και έχουμε μια ισχυρή στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ», λέγοντας ότι αυτό, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ και τη συμφωνία με τη Γαλλία, «είναι ο πυρήνας της εξωτερικής μας πολιτικής και της πολιτικής μας στο ζήτημα της ασφάλειας». «Οι χειρισμοί που κάνει η κυβέρνηση είναι οι ενδεικνυόμενοι και απαραίτητοι προκειμένου η Ελλάδα να συμβάλλει με τις δυνάμεις που έχει, οι οποίες μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρές γεωπολιτικά, αλλά ως ένα κράτος πιστό στη σταθερότητα και στην ειρήνη έχουμε αυξημένη προστιθέμενη ήπια ισχύ στα θέματα διεθνών κρίσεων. Η Ελλάδα τοποθετήθηκε πολύ νωρίς και είπε μια κρίση εκτός ορίων στην Κριμαία δεν υπηρετεί κανέναν και όλοι θα βγουν χαμένοι», υπογράμμισε. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με αυτή τη σωφροσύνη θα συνεχίσουμε να κινούμαστε εντός της ατλαντικής συμμαχίας και την επόμενη περίοδο».

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων των δυτικών χωρών – μελών της Συμμαχίας που δεν έχουν αποσύρει διπλωμάτες από το Κίεβο, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη απόσυρση διπλωματών «είναι ένα βήμα που δείχνει ότι πιστεύεις ή ανησυχείς ότι θα γίνει μεγάλη στρατιωτική αναμέτρηση». «Επομένως και με αυτή τη στάση ευθύνης συμβάλλουμε σε μια λογική εκτόνωσης της έντασης. Αυτό το χαιρέτισε και ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι μια ψύχραιμη δύναμη του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι από τις πιο νηφάλιες μέσα στη συμμαχία. «Η Ελλάδα παραμένει αναπόσπαστο τμήμα  της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεσμεύεται από τις αποφάσεις τους. Ταυτόχρονα, όμως, έχει παρουσιάσει πολλές φορές μια πιο ευέλικτη λογική, η οποία βασίζεται στο ότι ο διάλογος με τη Ρωσία πρέπει να είναι συνεχής, και στο γεγονός ότι η Ρωσία λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι τμήμα ενός συστήματος μιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Ευρώπης. Είμαστε μια φωνή λογικής μέσα στη δυτική συμμαχία, της οποίας βεβαίως τις αποφάσεις θα εφαρμόσουμε πλήρως», διεμήνυσε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Αυτό που έχει ζητήσει επισήμως η Ρωσία από την ατλαντική συμμαχία δεν μπορεί να γίνει, διότι δεν μπορεί ένας διεθνής Οργανισμός να εκχωρήσει σε οποιονδήποτε τρίτον, την δυνατότητά του να λαμβάνει αυτόνομες αποφάσεις. Είναι σαν να αυτοκαταργείται. Επομένως δεν μπορεί να δεσμευτεί το ΝΑΤΟ ότι δεν θα κάνει καμία διεύρυνση και πουθενά. Αυτό είναι θεσμικά και πολιτικά αδύνατον. Το πώς θα εφαρμόσει το ΝΑΤΟ αυτή την δυνατότητα, είναι μια άλλη συζήτηση. Εκεί μπαίνει ο πολιτικός ρεαλισμός. Δεν ξέρω αν μπαίνουμε σε εποχή Ψυχρού Πολέμου, οπωσδήποτε όμως έχει ξεκινήσει μια μακρά περίοδος μακράς ειρήνης, που έχει οικονομικές και γεωπολιτικές και ενεργειακές διαστάσεις», διευκρίνισε.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία, λέγοντας πως «εάν για την Ελλάδα είναι λεπτή η ισορροπία, φανταστείτε πόσο λεπτή είναι η θέση της Τουρκίας», ενώ πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «θα επιδιώξει να είναι ο επιτήδειος ουδέτερος- δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό».

Ο ίδιος διατύπωση την άποψη ότι «βρισκόμαστε σε ένα κενό ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφαλείας», καθώς δεν υφίσταται πλέον η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί από το 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ παράλληλα, «η Ρωσία καταβάλλει μια σταθερή προσπάθεια ακόμα και πέραν του Διεθνούς Δικαίου, όπως έγινε με την Κριμαία, να διασφαλίσει την ρωσική παρουσία στον γειτονικό της περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος είναι ένα είδος λογικής “ζωτικού χώρου”».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος