Γ. Κωνσταντινίδης στο Πρώτο: Στην κ. Μέρκελ αποδόθηκαν όλα τα αρνητικά φορτία που μπορούν να αποδοθούν σε έναν πολιτικό (audio)

 «Η Άγκελα Μέρκελ έχει αποκτήσει έναν έντονο συμβολισμό στην Ελλάδα, ιδίως μετά το 2010, εξαιτίας της εμπλοκής της αρχικά στην διαχείριση της ελληνικής οικονομικής κρίσης αλλά και σε άλλα ζητήματα, τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό από το 2015 και μετά. Η αποχώρησή της λοιπόν αποκτά πολύ δυνατά χαρακτηριστικά», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, ο Καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Η έρευνα στην ελληνική κοινή γνώμη έχει δείξει ότι στην Άγκελα Μέρκελ προστίθετο όλα τα αρνητικά φορτία που μπορούν να αποδοθούν σε έναν άνθρωπο, σε έναν πολιτικό, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινίδης. «Εκείνες τις εποχές, η αναφορά και μόνο στο όνομά της, όπως και στου Σόιμπλε ακόμα χειρότερα, οδηγούσε σε αρνητικές αξιολογήσεις ακόμα και για δηλώσεις που δεν ήταν δικές τους. Πρόσωπα τα οποία έφεραν συμπάθεια από την ελληνική κοινή γνώμη, όπως ο Αλέξης Τσίπρας εκείνη την εποχή, συγχωρούνταν για δηλώσεις που αν αντιστοιχίζονταν στην Άγκελα Μέρκελ, θα ήταν κατακριτέες. Ήταν εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία η ελληνική κοινωνική γνώμη είχε μεταβιβάσει στο πρόσωπό της όλες τις ευθύνες της κρίσης και της διαχείρισής της», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Η συνθήκη της οικονομικής κρίσης ήταν πρωτόγνωρη και οι κινήσεις των πολιτικών αρχηγών είχαν την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας και του φόβου για εξάπλωση της κρίσης και σε άλλες χώρες. Ακόμα και στο προσφυγικό, όπου κατακρίθηκε και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, λόγω της συμφωνίας που προχώρησε με την Τουρκία, βλέπουμε μια διάθεση συμβιβαστική επίλυσης του προβλήματος, σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Σήμερα λοιπόν, που βρίσκεται η κ. Μέρκελ στην Ελλάδα, η ελληνική κοινωνία προχωρά σε αυτόν τον νοητό απολογισμό της θητείας της, έχοντας όντως κατά νου αυτές τις έντονα φορτισμένες στιγμές, κυρίως της περιόδου μέχρι το 2015. Πάντως όσο αφορά την στάση της Γερμανίας με την αποχώρηση της κ. Μέρκελ και τον ερχομό του κ. Σολτς, η πρώτη φαίνεται να θέλει να δώσει την αίσθηση της συνέχειας στην γερμανική πολιτική έχοντας ήδη προσκαλέσει τον κ. Σολτς στο ταξίδι της στη Ρώμη για τη σύνοδο των G20 και στις συναντήσεις της με τους ηγέτες των χωρών. «Μια έμφυτη τάση των γερμανών πολιτικών είναι στα εσωτερικά τους, να είναι πολύ πιο ήπιοι και συναινετικοί. Αυτού του τύπου την συμπεριφορά εξάγει και η κ. Μέρκελ και μελλοντικά και ο κ. Σολτς και στα ευρωπαϊκά πράγματα», είπε καταλήγοντας ο καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος