Γ. Κωνσταντέλλος στο Πρώτο: Σε επίπεδο αισχροκέρδειας η εκμετάλλευση της πλαζ Βουλιαγμένης από την ΕΤΑΔ (audio)

Για «ανεξήγητες και αδιανόητες καταστάσεις» έκανε λόγο στην διάρκεια της συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφορικά με το κόστος εισόδου στην πλαζ Βουλιαγμένης, το οποίο καθορίζει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.

Εξηγώντας ποιο είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στην περιοχή με τις παραλίες, ο κ. Κωνσταντέλλος επισήμανε αρχικά ότι υπάρχουν αρκετές παραλίες, ανοιχτές για να πάει οποιοσδήποτε. «Ο δήμος έχει βάλει ομπρέλες, τις έχει περιποιηθεί, υπάρχουν αποδυτήρια, τουαλέτες, εκεί δεν υπάρχει καμία χρέωση. Δεν υπάρχει φύλαξη ωστόσο, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν ξαπλώστρες. Πάντως αυτές οι παραλίες είναι πολλές και εύκολα προσβάσιμες από τους κατοίκους και τους επισκέπτες» ανέφερε.

Η δεύτερη ομάδα παραλιών είναι οι παλιές οργανωμένες παραλίες του ΕΟΤ, στην Βούλα, την Βάρκιζα και την Βουλιαγμένη. Από αυτές τις τέσσερις, διευκρίνισε, η μία είναι ξενοδοχειακή, του Αστέρα Βουλιαγμένης που απευθύνεται κυρίως στους διαμένοντες στο ξενοδοχείο, καθώς είναι μια «απλησίαστη» τιμή που ελέγχεται αποκλειστικά από το ξενοδοχείο. Από τις υπόλοιπες τρεις παραλίες, οι δύο-σε Βούλα και Βάρκιζα- έχουν μισθωθεί από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και είναι στην διαχείριση ιδιωτών και σε αυτές τις παραλίες το τιμολόγιο ρυθμίζεται από κοινού με τον δήμο.

«Οι χρήσεις, το τιμολόγιο και τα ωράρια ρυθμίζονται από την Επιτροπή Ελέγχου Ακτών (ΕΠΕΛΑΚ) και εκεί έχουμε τιμές συμβατές. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα και θα εκπλαγεί ο κόσμος είναι η παραλία που βρίσκεται στην Βουλιαγμένη και είναι σε απευθείας διαχείριση από την ΕΤΑΔ, δηλαδή είναι μια δημόσια παραλία την οποία διαχειρίζονται κατευθείαν υπάλληλοι του δημοσίου στην ΕΤΑΔ. Εκεί λοιπόν, για λόγους ανεξήγητους εδώ και αρκετά χρόνια, αυτή την συμφωνία που έχει υπογραφεί εδώ και δεκαετίες δεν την αποδέχεται το ελληνικό δημόσιο θεωρώντας ότι αυτό ισχύει μόνο για παραλίες που είναι σε μίσθωση με αποτέλεσμα κάθε χρόνο στην συγκεκριμένη παραλία να αυξάνει την τιμή εισόδου και κρατώ πολύ μεγάλη επιφύλαξη αν η αύξηση αυτή είναι συμβατή με την αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται». είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντέλλος.

Όλες οι παραπάνω παραλίες είναι με γαλάζια σημαία και υποδομές, σημείωσε ο Δήμαρχος της περιοχής, επομένως, επισήμανε, είναι λογικό ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο τίμημα για να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες. «Αυτό που είναι ανεξήγητο είναι ότι παραλία που βρίσκεται απευθείας σε δημόσια διαχείριση κατά το δοκούν αυξάνει την τελευταία τριετία την τιμή εισόδου. Έχει φτάσει αυτή την στιγμή 10-12-15 ευρώ, τιμές που ισχύουν μέχρι 31 Μαΐου. Μετά μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς ποιος αποφασίζει για το κόστος του εισιτηρίου στην πλαζ Βουλιαγμένης και για την αύξησή του κάθε χρόνο, ο κ. Κωνσταντέλλος απάντησε ότι προφανώς είναι αυτοί που έχουν οριστεί στην διοίκηση της ΕΤΑΔ. «Η ένστασή μας είναι ότι αυτή η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν πρέπει να ρυθμίζεται σε επίπεδο αισχροκέρδειας. Φέτος έφτασαν, που το άλλαξαν μετά την μεγάλη κατακραυγή και την δική μας πίεση, να αυξήσουν το ποσοστό αναπηρίας από 67% σε 80% για να έχει κάποιος ατέλεια και να μπαίνει χωρίς να πληρώνει εισιτήριο. Αφού το επανέφεραν στο 67%, ενώ ο συνοδός του ατόμου με αναπηρία είχε ελεύθερη πρόσβαση, τώρα πρέπει να πληρώσει εισιτήριο μειωμένο κατά 50%. Ειδικές κατηγορίες όπως είναι οι δημότες της περιοχής όπου στις άλλες παραλίες έχουν ελεύθερη πρόσβαση ως μια αντιπαροχή διαχρονικά, της επιβάρυνσης που δέχεται η πόλη αυτό το διάστημα, στην Βουλιαγμένη που είναι δημόσια παραλία είναι η μόνη στην οποία δεν έχουν ατέλεια, αντιθέτως φέτος αποφασίστηκε αύξηση 66% επί του εισιτηρίου για να μπουν μέσα. Πράγματα ακατανόητα» υποστήριξε ο κ. Κωνσταντέλλος.

Στην προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης να γίνει κάποια συνεννόηση με την διοίκηση της ΕΤΑΔ, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο δεν βγαίνει κανείς να απαντήσει και η διοίκηση τελεί υπό παραίτηση. «Ποτέ δεν περίμενα ότι θα βρισκόμασταν σε μια τέτοια διαδικασία τριβής και αδιεξόδου με δημόσιο οργανισμό την στιγμή που έχουμε μια εξαιρετικά αρμονική σχέση με τους ιδιώτες μισθωτές των παραλιών. Εκεί είναι το οξύμωρο. Φτάσαμε στο σημείο, το ελληνικό δημόσιο να γίνει πιο ακραίος στην εμπορική εκμετάλλευση δημόσιου αγαθού από ό,τι ο ιδιώτης. Δεν περίμενα αυτό να το ζήσω» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος