Γ. Καββαθάς στο Πρώτο: Πρωτοφανής η συμμετοχή στην κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης- (audio)

«Η χθεσινή κινητοποίηση είχε μια πρωτοφανή επιτυχία, αυτό δείχνει ότι δεν είναι απλώς αιτήματα του συνδικαλιστικού οργάνου, αλλά αιτήματα της βάσης, των επιχειρήσεων» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

Η συμμετοχή κυμάνθηκε από 50% έως 100% σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ στην Αττική που βρίσκονται σχεδόν τα μισά καταστήματα όλης της χώρας, περίπου 40.000, στην κινητοποίηση συμμετείχε πάνω από το 75%-80%, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά.

Από τις έρευνες του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, έχει φανεί ότι 48% των επιχειρήσεων του κλάδου φοβούνται για λουκέτο, επεσήμανε ο κ. Καββαθάς, τονίζοντας ότι το κράτος περιορίζει κατά 50% τους δυνητικούς πελάτες των καταστημάτων εστίασης, μειώνοντας έτσι κατά 50% τον κύκλο εργασιών.

«Το πρόβλημα είναι οι εξωτερικοί χώροι, οι οποίοι αερίζονται πλήρως, εφόσον οι δύο πλευρές πρέπει να είναι ανοιχτές. Εκεί λειτουργούσαμε ως μεικτοί χώροι και τώρα λειτουργούν αμιγώς για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με ράπιντ τεστ και εμείς πρέπει να γίνουμε ο μοχλός πίεσης στην κοινωνία και να έρθουμε απέναντι σε αυτό που αποτελεί για εμάς περιουσιακό στοιχείο, το πελατολόγιό μας. Και ο Πρωθυπουργός και οι κύριοι Γεωργιάδης και Οικονόμου αποδέχονται ότι ο κλάδος έχει τεράστιο πρόβλημα. Έχει πληρώσει βαρύ το τίμημα της πανδημίας, έχει βάλει πλάτη για να φύγουμε από την πανδημία και τώρα χρειάζεται να στηριχτεί».

Ο κ. Καββαθάς, τόνισε ότι εάν κλείσουν οι επιχειρήσεις και χαθούν οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν σε πάνω από 150.000, το κόστος για την ελληνική οικονομία θα είναι υψηλό εξαιτίας της υστέρησης εσόδων από άμεση και έμμεση φορολογία και από τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και το αίτημα να μην επιστραφεί, η απάντηση που λάβαμε είναι ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Αλλά το συγκεκριμένο μέτρο έχει βάθος 5ετίας, αφού από 01/01/22 ξεκινούν οι επιστροφές σε 60 δόσεις, άρα ο επιμερισμός κατ’ έτος είναι πολύ μικρός». Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών και του κόστους ενέργειας, γιατί δεν έχουν μετακυλιστεί στην κατανάλωση, που είναι όπως είπε, το πιο εύκολο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος