Γ. Καββαθάς (ΓΣΒΕΕ) στο Πρώτο: Άμεση μείωση σε ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλιώς θα “πληρώσουμε” με ανεργία και λουκέτα (audio)

Να μειωθούν άμεσα ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα τρόφιμα, με όποιο κόστος, διότι «διαφορετικά θα το πληρώσουμε το κόστος στην πορεία με ανεργία και λουκέτα», ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη, με αφορμή έρευνα της Συνομοσπονδίας που δείχνει ότι για τα 4 στα 10 νοικοκυριά, το εισόδημα επαρκεί μόνο για 19 ημέρες κάθε μήνα.

«Για να μην φτάναμε στη σημερινή κατάσταση, είχαμε ζητήσει πριν πολλούς μήνες ότι χρειάζεται η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, τα οποία επιβαρύνουν το καθημερινό “καλάθι της νοικοκυράς”. Επίσης πρέπει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Δεν χρειάζεται καν σχολιασμό το επιχείρημα ότι “ο φτωχός δεν έχει αυτοκίνητο” και “από τη μείωση θα επωφεληθούν οι πλούσιοι”. Τα καύσιμα επιβαρύνουν καταρχάς τις μεταφορές οι οποίες έχουν εκτιναχθεί με αποτέλεσμα αυτό το κόστος να μετακυλίεται στην τιμή του προϊόντος», εξήγησε ο ίδιος.

Κάλεσε την κυβέρνηση «να δει με πολύ ψυχραιμία και το θέμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, διότι η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο διάστημα της πανδημίας, συν τις υποχρεώσεις που είχαμε από την προηγούμενη κρίση, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά, αν συνδυάσει κάποιος τη μείωση του κύκλου εργασιών με τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και την αύξηση του ιδιωτικού χρέους».

Για την έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, ο κ. Καββαθάς επισήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα την αύξηση του κόστους ζωής. «Το 51% ξόδεψε λιγότερα για εξόδους εστίαση, καφέ, σινεμά. Το 27,8% δεν μπορεί να καλύψει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Το 43% δαπάνησε λιγότερα χρήματα για ένδυση. Το 65% αύξησε τις δαπάνες για τους λογαριασμούς του σπιτιού και το 52,8% αύξησε τις δαπάνες για διατροφή, και περίπου το 51% αύξησε τις δαπάνες για θέρμανση», ανέφερε.

«Αυτά δείχνουν ότι το διαθέσιμο εισόδημα δεν επαρκεί για να καλύψει αφ’ ενός τη διάρκεια ολόκληρου του μήνα και στερεί πόρους από τους άλλους κλάδους της οικονομίας με αποτέλεσμα να έχουμε συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει ενδεχομένως πολλές επιχειρήσεις σε λουκέτο», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ διευκρίνισε ότι η έρευνα διεξήχθη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, αφορά το 2021 και επομένως έχει κάποια στοιχεία από τις αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες οι οποίες ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2021. Ωστόσο, «δεν συμπεριλαμβάνει την έκρηξη των αυξήσεων που έχουμε λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, ούτε την έκρηξη του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο  τον πληθωρισμό, ούτε τις μεγάλες αυξήσεις του Μαρτίου στα καύσιμα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος