Γ. Κατρούγκαλος: Θα ήταν επιζήμιο να υπερψηφίσουμε τη Συμφωνία με τη Γαλλία αν δεν βελτιωθεί (audio)

Κορυφώνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό των κομμάτων ενόψει της συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών και της ψήφισης της Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας την Πέμπτη, για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας σε ασφάλεια και άμυνα.

Τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διατύπωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6&105,8, τον Θάνο Σιαφάκα και την εκπομπή «Το Gps της Επικαιρότητας», ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως είπε, θέλουμε να κάνουμε την Συμφωνία αυτή όσο μπορούμε καλύτερη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Πρόκειται άλλωστε, όπως τόνισε, για στρατηγική συμφωνία, που ξεκίνησε με τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που υπέγραψαν ο Πρόεδρος Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα το 2015, όπως αναφέρεται ρητά στο προοίμιο.

Ο κ Κατρούγκαλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία με δύο βασικές προϋποθέσεις : να καλύπτει τα συμφέροντά μας και να μην ανατρέπει σταθερές της εξωτερικής μας πολιτικής.

Αναλυτικότερα, ανέφερε πως έτσι όπως είναι διατυπωμένη, δεν καλύπτει επιθετική ενέργεια σε βάρος της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα. Το Άρθρο 2 είναι το άρθρο που δεν επιτρέπει στην Συμφωνία να λειτουργήσει υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Πέραν λοιπόν των 6 ναυτικών μιλίων που εκδηλώνεται η αιχμή της τουρκικής προκλητικότητας, στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, η Ελληνο-γαλλική Συμφωνία δεν παρέχει προστασία γιατί  δίνει τη δυνατότητα στα δύο μέρη να ζητήσουν αρωγή μόνο αν δεχτούν επίθεση στην Επικράτεια.

Αν έχουν δίκαιο τα κυβερνητικά στελέχη, γιατί δεν το λέει η Γαλλία;

Να το διατυπώσει με μια επίσημη δήλωση, μια ρηματική διακοίνωση. Είναι δυνατόν τα κυβερνητικά στελέχη να δεσμεύουν τη Γαλλία; Ας το πουν και τα γαλλικά κυβερνητικά στελέχη. Οσο δεν το ακούμε, μας δίνει το δικαίωμα να μιλάμε για παραπλανητικές δηλώσεις. Είμαστε ενωμένοι όπου η πολιτική κατεύθυνση είναι ορθή. Θα ήταν επιζήμιο να ψηφίσουμε χωρίς να επιδιώξουμε βελτίωση.

Σχετικά με την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή του Σαχέλ, ο κ Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ αποικιοκρατική δύναμη. Φροντίζαμε να μην στέλνουμε μάχιμες δυνάμεις στο πλαίσιο διεθνούς Οργανισμού. Τώρα δεν συμβαίνει αυτό.

Ζητάμε, ανέφερε, μια δήλωση από τη Γαλλία για υποστήριξη και στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και μια δεσμευτική δήλωση δική μας, ότι δεν θα στείλουμε εκστρατευτικό Σώμα στην Αφρική.

Οπου υπάρχει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία φυσικά να συμμετέχουμε. Εμείς λέμε ότι πρέπει η Ευρώπη πρέπει να έχει στρατιωτική αυτονομία απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Και πάντα είχαν συμμετάσχει επιτελικοί αξιωματικοί και όχι μάχιμοι στο πεδίο, στο πλευρό μιας πρώην αποικιοκρατικής δύναμης σε μια πρώην αποικία της. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό, υπογραμμισε ο πρώην Υπουργός. Είναι πάγια εθνική θέση οτι η χώρα μας είναι μια ειρηνική χώρα. Αυτή που την ανατρέπει είναι η κυβέρνηση, κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος