«Ο ίδιος ο δημοσιογράφος σε δηλώσεις του που ακολούθησαν λέει ότι υπάρχουν και καταγραφές. Εγώ θα περίμενα από τους ίδιους τους κατονομαζόμενους υπουργούς να ζητούν άμεση διερεύνηση των τηλεφώνων τους ή να παράσχουν εξηγήσεις για το αν πιστεύουν ή όχι ότι παρακολουθούνταν τα τηλέφωνά τους» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για όσα περιλαμβάνει το δημοσίευμα του Documento.
«Το μόνο που άκουσα ήταν τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος αφενός προσπάθησε να πάρει στο αστείο την όλη υπόθεση, αλλά ο ίδιος εν τέλει δεν αρνήθηκε ότι ενδεχομένως το τηλέφωνό του να παρακολουθείται. Έκανε έναν ισχυρισμό ότι, “όπως λένε ότι όποιος παρακολουθούσε τον Σπίρτζη το έκανε για να παρακολουθεί τον Τσίπρα έτσι εγώ λέω ότι όπως παρακολουθεί το τηλέφωνό μου το έκανε για να παρακολουθεί τον Μητσοτάκη”. Περί αντιπερισπασμού πρόκειται» συμπλήρωσε.
Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ακόμα σε σχέση με τον Κώστα Βαξεβάνη, ότι «πολλές φορές έχει σημαντικά ευρήματα στο πλαίσιο της ερευνητικής δημοσιογραφίας που διεξάγει», κάνοντας λόγο για τη λίστα Λαγκάρντ και σημειώνοντας ότι «και εκείνη την περίοδο ορισμένοι αμφισβητούσαν αν υπάρχει λίστα Λαγκάρντ και μετά τον κατηγορούσαν ότι τάχα έχει πρόσβαση σε παράνομα αποκτηθέντα αποδεικτικά μέσα».
Επιπλέον, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογράμμισε ότι «δεν είχαμε στο παρελθόν τόσο γενικευμένες περιπτώσεις υποκλοπών που να θίγουν την καρδιά του πολιτεύματος και απόδειξη ότι αυτό δεν είναι τάχα δημιούργημα νοσηρών εγκεφάλων της εσωτερικής πολιτικής σκηνής είναι η έκταση που έχει πάρει στο εξωτερικό».
«Το πρωτοσέλιδο των Times, με φωτογραφία του πρωθυπουργού και τίτλο “η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας”, το γεγονός ότι για ελληνικό Γουότεργκεϊτ μιλούν όλες οι έγκυρες εφημερίδες του εξωτερικού, το γεγονός ότι είναι στον φακό της διερεύνησης το σκάνδαλο αλλά και οι προσπάθειες συγκάλυψής του και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την προηγούμενη βδομάδα είχαμε εδώ την Επιτροπή PEGA αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Όλα αυτά παράλληλα με την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, να προστατεύσει όσο μπορεί τους ενόχους που προφανώς η ενοχή φτάνει στο γραφείο του πρωθυπουργού και στον ίδιο τον πρωθυπουργό με επίκληση απορρήτου, εκεί που δεν μπορεί αυτό να είναι αντικείμενο επίκλησης απέναντι στη Βουλή ή απέναντι στην Ανεξάρτητη Αρχή του Απορρήτου, η προσπάθεια να μην κληθούν οι μάρτυρες που έχουν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όλα αυτά, κατά τη γνώμη μου, αποτελούν μια σιωπηρή ομολογία ενοχής για ένα πάρα πολύ μεγάλο σκάνδαλο που θίγει την καρδιά της δημοκρατίας» συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ερωτηθείς εάν το ζήτημα των πρόωρων εκλογών είναι πιθανό, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε πως όχι «γιατί πρώτον, η κυβέρνηση αγκιστρώνεται στην καρέκλα και προσπαθεί χρησιμοποιώντας τη μιντιακή υπεροπλία να το εμφανίσει αυτό ως μη θέμα και δεύτερον, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι καταλήγει στο τέλος στην πτώση του ενόχου αλλά παίρνει καιρό». «Το Γουότεργκεϊτ πήρε δύο χρόνια. Εγώ επομένως είμαι βέβαιος ότι είναι ανεξίτηλο και κατά τη γνώμη μου αξεπέραστο το στίγμα και το πλήγμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό θα φανεί στις εκλογές που νομίζω ότι θα προσπαθήσει να πάει μέχρι το τέλος» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι η πρόκληση πολέμου δεν είναι στην στρατηγική της Τουρκίας, καθώς ξέρει το τεράστιο κόστος που θα έχει ο πόλεμος και γι’ αυτή».«Από την άλλη μεριά όμως, στην εν γένει αναθεωρητική στρατηγική που έχει, που συνίσταται στην προβολή ισχύος, ενδεχομένως να επιδιώκει μια προβοκάτσια αυτού του είδους, να μπορεί να χρεώσει στη δική μας την πλευρά μια ανάλογη ενέργεια. Ο τρόπος για να αποκρούσουμε παρόμοιους σχεδιασμούς είναι να είναι εκ των προτέρων σαφείς και ξεκάθαρες οι κόκκινες γραμμές μας, να μην ακούσουμε ξανά ότι το Ορούτς Ρέις το πήρε ο άνεμος ούτε ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι μόνο τα έξι μίλια» ανέφερε ακόμα ο κ. Κατρούγκαλος.
Μάλιστα, τόνισε ότι πέρα από τις αντανακλαστικές αμυντικές κινήσεις απέναντι στη στρατηγική της Τουρκίας, πρέπει η ελληνική πλευρά να αναπτύξει και τη δική της στρατηγική κι έκανε λόγο για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα που στηρίζεται στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε Κρήτη και Καστελόριζο. «Αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά και ένα τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής καλώντας όλες τις γειτονικές χώρες, ξεκινώντας από τη Λιβύη, με την οποία έχουμε το πρόβλημα με το τουρκολυβικό σύμφωνο και την Αίγυπτο, με την οποία πρέπει να οριοθετήσουμε και το υπόλοιπο τμήμα της υφαλοκρηπίδας μας και την ΑΟΖ, αλλά και την Τουρκία και προφανώς και την Κύπρο και με τελικό στόχο. μια που θα είναι πολύ δύσκολο όλες αυτές οι χώρες που έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα και στρατηγικές που φτάνει στις διαπραγματεύσεις που είναι αλληλοαποκλειόμενες, να προσφύγουμε από κοινού στη Χάγη που πρέπει να είναι πάντα ο τελικός μας σκοπός» είπε καταλήγοντας ο κ. Κατρούγκαλος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος