Γ. Κατρούγκαλος στο Πρώτο: Δεν είναι στη στρατηγική της Τουρκίας η προοπτική πολέμου- Μη πιθανό πολεμικό επεισόδιο καθ’ομοίωση αυτού της Συρίας (audio)

«Δεν είναι στη στρατηγική της Τουρκίας η προοπτική ενός πολέμου, γιατί ξέρει το τεράστιο κόστος που θα έχει από αυτό. Επομένως, δεν πρέπει να θεωρούμε ως πιθανό ενδεχόμενο ένα πολεμικό επεισόδιο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της Συρίας», δήλωσε, ο πρώην υπουργός, βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Αυτό σημαίνει όμως ότι η πολιτική μας πρέπει να είναι καταγγελτική. Επανειλημμένα έχουμε πει ότι θα πρέπει να εισπράττει κόστος η Τουρκία για κάθε επιθετική της δραστηριότητα σε βάρος της Ελλάδας. Τώρα που η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στη Συρία, είδαμε ότι οι αντιδράσεις είναι εξόχως χλιαρές. Πέρα από αυτό όμως, δεν πρέπει να είναι απλώς αντανακλαστική και αμυντική η διπλωματία μας, πρέπει να προωθεί τις δικές μας θέσεις, ανεξαρτήτως του τι κάνει η τουρκική πλευρά», ανέφερε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

« Η ορθή διπλωματική πρακτική θα ήταν να ξεκινήσουμε συνομιλίες με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και προεχόντως με τη Λιβύη, ακριβώς γιατί εκεί έχουμε παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, ώστε από κοινού όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και της Τουρκίας, προφανώς συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου, με την οποία έχουμε κάνει μόνο τμηματική οριοθέτηση, να προσφύγουμε στη Χάγη για τη χάραξη των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών και ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή να έχουμε και την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτιοανατολικά της Κρήτης και στο Καστελόριζο», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ερωτηθείς σχετικά με το διπλωματικό επεισόδιο που προέκυψε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών στη Λιβύη, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι το εν λόγω επεισόδιο έδειξε μια βαθύτατη αντίφαση ανάμεσα στο τι λέει και τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός και σε αυτά που λέει ο υπουργός Εξωτερικών. «Ο κύριος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, τον κ. Μπλίνκεν, είχε ζητήσει την παρέμβασή του για να ξεκινήσουν συνομιλίες για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ακριβώς στο μυαλό του πρωθυπουργού για να εξουδετερωθούν οι συνέπειες του τουρκο-λιβυκού σύμφωνου. Αυτό το επανέλαβε και στη συνέντευξη που έδωσε στον κύριο Χατζηνικολάου. Από την άλλη μεριά, ο υπουργός Εξωτερικών όχι απλώς δεν θέλει συνομιλίες με αυτή τη κυβέρνηση, δεν θέλει καμία επαφή μαζί της, όπως φάνηκε με το ότι απέφυγε να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών. Η πολιτική του “καμία επαφή με την κυβέρνηση της Λιβύης” δεν είναι η πολιτική Μητσοτάκη και αυτό είναι το βαθύτατα προβληματικό στην υπόθεση», εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης για έρευνα–διάσωση που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, ο κ. Κατρούγκαλος αν και το αξιολόγησε θετικά, τόνισε ότι δεν έχει σχέση με την κατάργηση στην πράξη του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, όπως διαδίδεται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος