Γ. Καλομενίδης στο Πρώτο: Πλέον έχουμε “πανδημία” από non covid ασθενείς (audio)

Συμφόρηση στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα από την «πανδημία» των μη covid περιστατικών, διαπιστώνεται από το προσωπικό του συστήματος υγείας. «Αυτό που συμβαίνει σε αντίθεση με το 2020 και τις αρχές του 2021, είναι ότι πλέον έχουμε μια πανδημία από μη covid», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, υπεύθυνος της κλινικής COVID-19 στο νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Γιάννης Καλομενίδης.

Όπως εξήγησε, από το τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι, ασθενείς οι οποίοι στα προηγούμενα κύματα δεν πήγαιναν στα νοσοκομεία, επιτρέποντας στα ιδρύματα να αφοσιωθούν σε νοσηλεία περιστατικών covid, τώρα αναγκαστικά πάνε. «Και μάλιστα έρχονται σε πάρα πολύ κακή κατάσταση με παραμελημένα νοσήματα που πλέον είναι αργά για παρεμβάσεις, χάνοντας την ζωή τους, ενώ σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας του συστήματος, προ πανδημίας, θα μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Καλομενίδη, από την μια ήταν ο φόβος που απέτρεπε τους ασθενείς από το να επισκεφθούν τα νοσοκομεία, «από την άλλη δεν μπορούσαν να βγάλουν άκρη», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας.  Άνθρωποι περίμεναν επί μήνες να κάνουν βιοψίες στο δημόσιο για να διαγνωστούν και να πάρουν τον δρόμο της θεραπείας αλλά δεν τα κατάφεραν. Κάποιοι πήγαιναν στα ιδιωτικά, αλλά δεν έχουν όλοι τα λεφτά να πάνε. Αυτό εισπράττουμε τώρα».

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι η υπερβάλλουσα θνητότητα για το 2020, δηλαδή οι παραπάνω θάνατοι από τον μέσο όρο, που ήταν 6% πέρσι δεν οφειλόταν εξ ολοκλήρου στην covid. «Μόνο το 25% δικαιολογούνταν από covid. Ζωές χαμένες από την αποδιοργάνωση που έφερε η πανδημία, υπήρχαν από πέρσι. Πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στοιχεία, για επιπλέον 10% θνητότητα σε σχέση με το 2020, που σημαίνει ότι υπάρχει μια προϊούσα αποδιοργάνωση, δεν λαμβάνονται μέτρα και συζητάμε αποκλειστικά και μόνο για τον κορονοϊό, που και εκεί δεν τα πάμε καλά».

Αναλύοντας τους λόγους στους οποίους οφείλεται η υψηλή θνησιμότητα και από covid, ο κ. Καλομενίδης μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι υπάρχει για παράδειγμα, μια πανδημία ασθενών με καρκίνο, οι οποίοι δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα, δεν θεραπεύονται και πεθαίνουν πρώιμα αβοήθητοι, με κάποιους από αυτούς να έχουν πιθανότατα και covid, οπότε καταγράφονται ως θάνατοι από covid, γιατί έτσι γίνεται παγκοσμίως. Ίσως επίσης, τώρα, εξαιτίας της καταπόνησης του προσωπικού και από τα μη covid περιστατικά, «να έχουμε να κάνουμε με μερική λειτουργική κατάρρευση του συστήματος που συμπαρέσυρε αυτή την φορά λόγω μη covid ασθενών και το φορτίο covid», είπε ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος