Γ. Κακλίκης στο Πρώτο: Να αναλάβει πρωτοβουλία η Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά (audio)

Την πεποίθηση ότι η Αθήνα θα πρέπει να αναλάβει μια δυναμική και ουσιαστική πρωτοβουλία, ώστε να μην αφήνεται το περιθώριο να σέρνει η Τουρκία το άρμα των εξελίξεων στην περιοχή, εξέφρασε ο Γιώργος Κακλίκης, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και πρέσβης επί τιμή, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Όπως εξήγησε, μέχρι στιγμής η Τουρκία ήταν αυτή που προκαλούσε και η Ελλάδα αντιδρούσε και αυτό πρέπει να αλλάξει. «Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Η Ελλάδα δεν είναι ένα παθητικό κράτος που δέχεται ερεθίσματα απ΄ έξω και αντιδρά. Πρέπει να δείξει ότι είναι ένα κράτος με ενεργητικότητα την οποία διοχετεύει προς την καλή κατεύθυνση και όχι προς την αρνητική, στην οποία στοχεύει η Τουρκία πάντοτε», σημείωσε.

Χαρακτήρισε «ανατολίτικη προσέγγιση» τη θέση του Ταγίπ Ερντογάν για απευθείας διάλογο χωρίς ενημέρωση και συμμετοχή των συμμάχων, λέγοντας πως αυτή η πρόταση «έχει πολύ μεγάλη δόση πονηριάς», καθώς «προσπαθεί να αποστασιοποιήσει την Αθήνα από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, και να την καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τον ίδιο να κρατάει ένα πιστόλι και την Ελλάδα να κρατά τα χαρτιά του διεθνούς δικαίου. Να την απειλεί και να την αναγκάσει να οπισθοχωρήσει. Η Ελλάδα, όμως, είναι μέρος της ΕΕ και όταν θιγόμαστε εμείς, βγαίνει θιγόμενη η ίδια η ΕΕ», υπογράμμισε.

 

Σύμφωνα με τον κ. Κακλίκη, η Γερμανία θα ζητήσει στη σύνοδο από τους εταίρους να στηριχθεί η Άγκυρα στο προσφυγικό, και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εκταμιευθούν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την τουρκική κυβέρνηση, μέσω προγραμμάτων.

«Η Γερμανία θέλει να στηριχθεί η Τουρκία επί του προσφυγικού, γιατί ως κράτος δεύτερης υποδοχής, ανησυχεί για την αύξηση των προσφυγικών ρευμάτων και θέλει να πάρει τα μέτρα της. Απομένει να δούμε πως θα αποφασιστεί από τους εταίρους η μεθόδευση για τη σωστή αποστολή του συγκεκριμένου μεγάλου ποσού».

Όπως είπε, στο παρελθόν έχουν δοθεί πάρα πολλά χρήματα στην Τουρκία, «συνολικά περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο πρέσβης επί τιμή, εξέφρασε την ελπίδα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο να ληφθεί κάποια απόφαση για το ζήτημα της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας πως μέχρι στιγμής το θέμα απασχολεί μόνο θεωρητικά την ΕΕ και το Βερολίνο.

Πρόσθεσε ότι το ζήτημα της Τελωνειακής Ένωσης είναι ένα από τα πρωτεύοντα, μαζί με το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες, που θέτει η Άγκυρα. «Η ηγεσία της ΕΕ είναι προσανατολισμένη σε μια θετική αντιμετώπιση της τουρκικής πλευράς. Υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανοίγματα προς την Τουρκία, με την αξιοποίηση της ήπιας κατάστασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οποία προβάλλει η Τουρκία για να καρπωθεί», επισήμανε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος