Γ. Γεροτζιάφας στο Πρώτο : Τηλεϊατρική, ενίσχυση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου σε όσους έρχονται σε επαφή με κόσμο. Η πανδημία είναι εδώ και θα διαρκέσει (audio)

Προβληματισμός και αγωνία σε όλη την Ευρώπη για την αύξηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων, με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να μην έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, το Μεσημβρινό Μαγκαζίνο “Το Πρώτο στα Γεγονότα” και τη Ντένια Σαρακίνη, μίλησε ο Καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Οπως είπε, η Ελλάδα είναι σε θέση να παράγει πρωτογενή δεδομένα πολύ υψηλής ποιότητας όσον αφορά την περιγραφή του τέταρτου επιδημιολογικού κύματος, όπως συμβαίνει με το εργαστήριο του κ Σαρηγιάννη και είναι απόλυτα ακριβείς οι προβλέψεις που έχουν γίνει.
Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα, υποστήριξε πως είχε προβλεφθεί από τον Απρίλιο-Μάιο πέρσι. Ότι δηλαδή θα ερχόταν 4ο κύμα και επομένως χρειαζόταν να προετοιμαστεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, στα νοσοκομεία να γίνει μια οργανωμένη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ήδη από το καλοκαίρι. Αυτά τα πράγματα δεν έγιναν, όπως επίσης και το να υπάρχει μια πολύ προσεκτική καμπάνια για τον εμβολιασμό ώστε να μην μπουν κομμάτια του πληθυσμού απέναντι, πυροδοτώντας και πολιτική αντιπαράθεση.

Θεμελιώδους σημασίας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η παροχή ιατρικής στο σπίτι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, ακόμη και με τηλεϊατρική, καθώς αυτό που τώρα συμβαίνει πρακτικά είναι δεν δίνεις καμία θεραπεία με αποτέλεσμα να παραμένουν οι ασθενείς στο σπίτι μέχρι να αρρωστήσουν βαριά και να χρειαστούν νοσηλεία, μερικοί από τους οποίους θα πεθάνουν. Έτσι όμως δεν αντιμετωπίζεις την πανδημία. Δεν αντιμετωπίζεις την πανδημία παρακαλώντας ή επιτιθέμενοι στον πληθυσμό να εμβολιαστεί ή μετρώντας κρούσματα. Η πανδημία είναι αρρώστια και για να αποσυμφορήσεις τα νοσοκομεία πρέπει να κάνεις ιατρική, ιατρική παρέμβαση. Κάνουμε τηλεϊατρική, βλέπουμε τους αρρώστους στο σπίτι για να αποσυφορηθούν τα νοσοκομεία και να κρατηθεί ένα επίπεδο υγείας στον πληθυσμό. Αν δεν τα κάνεις αυτά έχεις καταστραφεί και δυστυχώς εκεί πάει η Ελλάδα! Είναι θλιβερή η κατάσταση.

Αναφερόμενος σε νέα απαγορευτικά μέτρα κυκλοφορίας, τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι ούτε καραντίνα, ούτε οικονομικό με την έννοια της αγοράς. Δεν είναι ζήτημα να αποδώσει η καραντίνα ή να μην αποδώσει. Ακόμη και lockdown να αποφασίσεις, καταστρέφεις την οικονομία με την έννοια όχι της αγοράς, αλλά με αυτό που χρειάζεται να ανταλλάξουν μεταξύ τους οι άνθρωποι για να επιβιώσουν. Ακόμη και αν κάνεις lockdown τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο τι θα κάνεις; Δεν τελειώνουμε. Θα επανέλθει. Οι εκτιμήσεις ότι στις αρχές του 2022 θα τελειώσουμε ή ήταν λάθος ή ήταν ηθελημένα στην πρακτική της στρουθοκαμήλου.

Τί κάνουμε τώρα, ερωτήθηκε.

Στη Γαλλία το κλίμα είναι ελεγχόμενη ανησυχία για τον Φλεβάρη με ένα νέο κύμα που θα πλήττει όσους δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση και αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησε καμπάνια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γνωρίζοντας ότι η διάρκεια της ανοσίας είναι οι έξι μήνες. Άρα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει σοβαρή καμπάνια για την τρίτη δόση για να μη νοσήσουμε βαριά.
Να υπάρξει μαζικός καθολικός εμβολιασμός τώρα για να προλάβουμε το κύμα τον Φλεβάρη.
Να υπάρξει ενίσχυση της υποχρεωτικότητας σε όσους έρχονται σε επαφή με κόσμο. Και η υποχρεωτικότητα σημαίνει να μην μπορείς να πηγαίνεις σε κλειστούς χώρους αν δεν έχεις κάνει εμβόλιο. Δεν ισχύει ότι αν έχεις θρόμβωση ή οι έγγυες δεν κάνουν εμβόλιο, Πρέπει να κάνουν κατά προτεραιότητα.
Δεν είναι δουλειά ούτε των Δημοσιογράφων, ούτε τηλεπερσόνων να καλούνται να πείσουν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Οι τοπικοί ιατρικοί Σύλλογοι να ενημερώσουν πόρτα-πόρτα. Να κόψουν όλα τα fake news που κυκλοφορούν και να δημιουργήσουν καλές σχέσεις. Αλλά πρέπει πρώτα οι γιατροί να μην φοβούνται.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την μισή αγορά να φοβάται και την άλλη μισή να είναι αποκλεισμένη επειδή δεν έχει εμβολιαστεί.
Το θέμα είναι να εφαρμοστεί το πράσινο πιστοποιητικό με δρακόντειο τρόπο. Και επίσης οι γιατροί στην Ελλάδα δεν έχουν υποστήριξη με ηλεκτρονική πλατφόρμα, με τηλεϊατρική για να βλέπουν ασθενείς. Είναι κρίμα να χάνονται έτσι άνθρωποι γιατί φτάνουν στο νοσοκομείο πολύ αργά. Δεν είναι θέμα marketing να λέμε ότι τελειώσαμε, ότι είμαστε στο τελευταίο μίλι. Να συνειδητοποιήσουμε ότι η πανδημία είναι εδώ και θα διαρκέσει και πρέπει να γίνει οργάνωση δομών επειγόντως.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος