Γ. Γεραπετρίτης: Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η προστασία ευάλωτων ομάδων, το προσφυγικό και η μουσουλμανική μειονότητα Θράκης

Σύνοψη
  • Η προστασία ευάλωτων ομάδων, το προσφυγικό και η μουσουλμανική μειονότητα Θράκης
  • Ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία και η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Την πολιτική που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέδειξε στην σχετική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με ειδικές αναφορές στην προστασία των ευάλωτων ομάδων και της διαφορετικότητας, καθώς και στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Κόντρα στις πάγιες θέσεις της Άγκυρας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε: «Τα μέλη της απολαμβάνουν τόσο ειδική προστασία ως μειονότητα όσο και πλήρη δικαιώματα ως πολίτες της Ελλάδας και της ΕΕ. Όλα αυτά συμβαίνουν, σε αντίθεση με τα εντελώς ανυπόστατα σχόλια που ακούστηκαν χθες σε αυτή την αίθουσα. Η δημογραφική ανάπτυξη της Μειονότητας τα τελευταία 100 χρόνια συνιστά εύγλωττη απόδειξη ότι συνεχίζει να ανθίζει και να ευημερεί.»
 

Η Αθήνα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας δρώντας πάντα με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο επεσήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας παραλλήλως την ανάγκη να συνεχιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή τα ανθρωπιστικά δικαιώματα βρίσκονται σε πολύ μεγάλη ύφεση, τόσο εξαιτίας των κρίσεων που εμφανίζονται, ιδίως των πολεμικών συρράξεων σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην διεθνή αυτή συζήτηση, είναι υποχρέωση της Ελλάδας, είναι υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας».  
 

Η Ελλάδα εκτός από υποψήφια ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26, θα διεκδικήσει και μία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-2030. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Βόλκερ Τουρκ. 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος