Γ. Γεραπετρίτης στο Πρώτο για ν/σ για τις παρακολουθήσεις: Θα ενσωματωθεί σημαντικό μέρος των προτάσεων στο ν/σ- Στη Βουλή θα τεθούν όλα τα ζητήματα, παρουσία του ΠΘ (audio)

«Ένα σημαντικό μέρος των προτάσεων που έχουν τεθεί θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή. Άρα νομίζω ότι η διαβούλευση λειτούργησε όπως πρέπει να λειτουργεί σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, δηλαδή να εκφραστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και όλοι οι πολίτες» επισήμανε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, σε σχέση με το σχέδιο νόμου για τις παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το νομοθέτημα, το οποίο θα έρθει στη Βουλή, θα είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με εκείνο το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

«Όλες οι προτάσεις, όσες προέρχονται από τα πολιτικά κόμματα και όσες προέρχονται από τον επιστημονικό κόσμο και όσες προέρχονται από την ανεξάρτητη Αρχή, δηλαδή την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, όλες λαμβάνονται υπόψιν, θα τύχουν επεξεργασίας, θα ενσωματωθούν. Βεβαίως τη νομοθετική πρωτοβουλία θα την έχει η κυβέρνηση, θα γίνει πιστεύω και ένας γόνιμος διάλογος στη Βουλή» προσέθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Μιλώντας για το υπάρχον πλαίσιο, το χαρακτήρισε παρωχημένο, καθώς ανατρέχει περίπου 30 χρόνια πίσω, ως εκ τούτου πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Από την άλλη, σημείωσε ότι δεν πρέπει το νομοσχέδιο αυτό να λειτουργεί κατ’ αποτέλεσμα απορρυθμιστικά για τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας. «Καταλαβαίνουμε βεβαίως και εγώ πρώτος από όλους ότι θα πρέπει τα δικαιώματα των πολιτών να προστατεύονται, να μην υπάρχει αυτού του τύπου η κατάχρηση, η οποία φαίνεται ότι έχει υπάρξει, από την άλλη πλευρά δεν πρέπει αυτό να είναι λόγος σε μία πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα και για τα εθνικά συμφέροντα να οδηγηθούμε στο άλλο άκρο, δηλαδή σε μια πλήρη απονεύρωση των υπηρεσιών ασφαλείας. Πρέπει να βρεθεί μία χρυσή ισορροπία που θα διασφαλίζει την εθνική ασφάλεια και από την άλλη πλευρά θα παρεμβαίνει μόνο στο αναγκαίο μέτρο στα δικαιώματα των πολιτών. Αυτή θα είναι η δική μας πρόταση» υπογράμμισε.

Ο κ. Γεραπετρίτης, επισήμανε την ύπαρξη δύο διαφορετικής τάξεως ζητημάτων, με πρώτο την άρση απορρήτου που κάνει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για λόγους εθνικής ασφαλείας. «Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία σήμερα είναι ρυθμισμένη με τις όποιες εγγυήσεις. Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα είναι ατελές. Είναι ένα σύστημα το οποίο ανατρέχει στο 1994, άρα καταλαβαίνουμε ότι ανατρέχει σε μια εποχή που δεν υπήρχε διαδίκτυο, δεν υπήρχε έξυπνο κινητό τηλέφωνο, δεν υπήρχε σύστημα πληροφορικής, δεν υπήρχε θέμα κυβερνοασφάλειας, άρα είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός» εξήγησε. Και είναι κι ένα δεύτερο επίπεδο, προσέθεσε, που είναι η χρήση των παράνομων κατασκοπευτικών λογισμικών, «τα οποία δεν επιτρέπονται και δεν θα επιτραπεί η χρήση τους προφανώς, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι χρησιμοποιούνται, όχι από δημόσιες υπηρεσίες, όχι από κρατικούς φορείς, χρησιμοποιούνται όμως πάρα ταύτα και χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη».

Στο ερώτημα της δημοσιογράφου, εάν είχε εγκατασταθεί στην Αγία Παρασκευή το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε «δεν μπορώ να σας δώσω ακριβείς λεπτομέρειες, διότι δεν τις γνωρίζω, θέλω να πω όμως το εξής, το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί το κακόβουλο σύστημα».

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας δικαστική έρευνα, η οποία έχει κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου, έτσι ώστε πράγματι να υπάρχει πλήρης διερεύνηση στα ζητήματα αυτά, οπότε θα αναμένουμε τη δικαιοσύνη να αποφανθεί. Σε ό,τι με αφορά, εγώ θα ήθελα να πω ότι εξ όσων γνωρίζουμε υπάρχει και σχετική μελέτη, έρευνα η οποία έγινε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, δεν προκύπτει με οποιονδήποτε τρόπο να έχει υπάρξει τέτοια χρήση εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στην κυβερνητική πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου, ο κ. Γεραπετρίτης, έκανε λόγο για ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά «όχι μόνο στο επίπεδο της νόμιμης άρσης και της απαγόρευσης χρήσης κακόβουλου λογισμικού – που θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα τα απαγορεύσει οριζόντια και καθολικά- αλλά επιπλέον στο κεφάλαιο της προστασίας της κυβερνοασφάλειας, διότι υπάρχει ένας προφανής στόχος που μπορεί να είναι το κράτος και όλοι όταν είναι να προστατευθεί το κράτος, θα πρέπει να είμαστε συντεταγμένοι αλλά και στο κεφάλαιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στη χώρα».

«Χαίρομαι για το γεγονός ότι υπήρξε πράγματι πολύ μεγάλη κινητικότητα για την κατάθεση προτάσεων όχι μόνο από τον πολιτικό κόσμο, αλλά και από τον επιστημονικό κόσμο και από την κοινωνία που δείχνει ένα σημαντικό ενδιαφέρον και βεβαίως από την ανεξάρτητη αρχή. Όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν αυτή τη στιγμή τυγχάνουν επεξεργασίας» συμπλήρωσε.

Η πρόθεση του Πρωθυπουργού, ανέφερε ο Υπουργός, είναι να βρίσκεται στη Βουλή κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την άρση απορρήτου και την προστασία προσωπικών δεδομένων. «Οπότε θα τεθούν όλα τα ζητήματα εκεί. Νομίζω ότι βεβαίως και θα ασχοληθούμε με ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν για να δοθούν οι αναγκαίες απαντήσεις και στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που εξελίσσεται. Είναι όμως εξίσου, αν όχι πιο σημαντικό, να φροντίσουμε όλοι να είμαστε δημιουργικοί, έτσι ώστε να έρθει ένα πλαίσιο το οποίο θα είναι σύγχρονο, θα προστατεύει τους πολίτες και θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της κοινωνίας» τόνισε.

Σε σχέση με το άλλο σημαντικό θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα και την κοινή γνώμη, την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» και την διαχείρισή της, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι υπήρξαν πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες, οι οποίες ήχθησαν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών και εκκίνησε η διαδικασία, η οποία και συνεχίζεται και όσο αφορά στην αντίδραση της πολιτείας, ήταν παράλληλη και ανεξάρτητη της δικαιοσύνης. Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ποινική διαδικασία, η ελληνική πολιτεία απoφάσισε την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης, σημείωσε ο Υπουργός «όχι ως ποινή, ούτε για να παραβιάσει οποιοδήποτε τεκμήριο αθωότητας, αλλά επειδή θα πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Κιβωτού».

«Γιατί στο τέλος της ημέρας το πιο σημαντικό από όλα είναι τα παιδιά και το πώς θα συνεχίσουν να ζουν σε ένα καθεστώς που ούτως ή άλλως είναι ένα καθεστώς μη φυσιολογικό το να βρίσκεται ιδρυματοποιημένο ένα παιδί. Σε κάθε περίπτωση επειδή είχε κλονιστεί και η εμπιστοσύνη προφανώς προς τη διοίκηση, θεώρησε σκόπιμο η πολιτεία να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει για να μπορεί να παρέμβει» εξήγησε ο Υπουργός.

Επισήμανε μάλιστα, ότι η δυνατότητα της Πολιτείας να παρεμβαίνει τόσο άμεσα, δηλαδή με γρήγορα αντανακλαστικά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπήρχε και δεν ήταν αυτονόητη. Πρόκειται, είπε, για μία νομοθετική πρωτοβουλία η οποία ανελήφθη από το υπουργείο Εργασίας και ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγους μήνες. «Άρα η δυνατότητα που παρέχεται να έχουμε προσωρινή διοίκηση είναι μία πολύ πρόσφατη κατάκτηση, η οποία αποδεικνύεται και εξαιρετικά χρήσιμη» είπε χαρακτηριστικά.

«Όσο αφορά το ζήτημα της εποπτείας, έχουμε στην πραγματικότητα τη λειτουργία παράλληλα δημοσίων και ιδιωτικών δομών. Οι δημόσιες δομές είναι προφανές ότι έχουν ένα πολύ υψηλότερο και πιο άμεσο επίπεδο εποπτείας, επειδή ουσιαστικά η διοίκησή τους είναι το ίδιο το κράτος, υπάρχει και λογοδοσία και μια πάρα πολύ άμεση εποπτεία» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Το νομοθετικό και το ρυθμιστικό περιβάλλον υφίσταται και είναι εκεί και σε ό,τι αφορά τους σκοπούς που πρέπει να εξυπηρετούν οι συγκεκριμένοι φορείς και σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα των παιδιών και τις απαιτήσεις που πρέπει να υπάρχουν τόσο σε επίπεδο προσωπικού όσο και σε επίπεδο υποδομών, διαβεβαίωσε ο Υπουργός. «Μάλιστα, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι απαιτήσεις αυτές με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στο κεκτημένο του διεθνούς δικαίου» προσέθεσε.

«Η εποπτεία κυρίως ασκείται από την περιφέρεια, αλλά ολόκληρο το δημόσιο θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο πάνω στα ζητήματα αυτά. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί η εποπτεία να υποκαταστήσει τη διοίκηση, δεν μπορείς να έχεις έναν καθημερινό έλεγχο στους φορείς αυτούς, διότι είναι προφανές ότι έχουν και ένα επίπεδο αυτοδιαχείρισης, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργούν. Από εκεί και πέρα η εντατικοποίηση είναι αναγκαία» συμπλήρωσε ο Υπουργός Επικρατείας.

Πιο σημαντική ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, είναι η μεγάλη εικόνα των πραγμάτων και αυτή είναι ότι τα παιδιά θα πρέπει «ως βασική πολιτική, ως κοσμοθεωρία να βγαίνουν από τα ιδρύματα».

«Η ιδρυματοποίηση δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιστοιχεί σε παιδιά και για το λόγο αυτό έχουμε επιλέξει τα τελευταία χρόνια έναν διαφορετικό δρόμο, τον δρόμο της αποϊδρυματοποίησης, με την ενίσχυση κυρίως της αναδοχής και της υιοθεσίας, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η ένταξη των παιδιών σ ένα περιβάλλον το οποίο να ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο στις απαιτήσεις των παιδιών» είπε καταλήγοντας ο Υπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος