Γ. Γεραπετρίτης: «Προσβλέπουμε στην επανενεργοποίηση του «3+1» και τη συμμετοχή των ΗΠΑ»-Η Συρία στο επίκεντρο της τριμερούς των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Μέσω των ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ συναντώνται στην Αθήνα προκειμένου να εκπέμψουν σήματα περαιτέρω εμβάθυνσης στρατηγικής συνεργασίας. Ταυτόχρονα η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινή συνέντευξη τύπου καταδίκασε τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε βάρος αθώων αμάχων, κατεξοχήν χριστιανών και αλαουιτών.

«Η σταθερότητα και η ευημερία της Συρίας είναι προς το συμφέρον της περιοχής, γι’ αυτό και χαιρετίσαμε τα βήματα προς την εθνική συμφιλίωση.

Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης στη Συρία, η οποία, όπως είχα την ευκαιρία ο ίδιος να μεταφέρω στον προσωρινό πρόεδρο στη Δαμασκό, είναι κρίσιμο να είναι συμπεριληπτική, να διασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των εθνοτήτων και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και απαλλαγμένη από οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή.

Για τους λόγους αυτούς, από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, ζητήσαμε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η άρση των κυρώσεων της Συρίας να γίνει με τρόπο σταδιακό, να είναι υπό προϋποθέσεις και σε κάθε περίπτωση αναστρέψιμη» τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας μέσω της διασυνδεσιμότητας καθιστά την περιοχή μας πιο ασφαλή και ανθεκτική σε ένα περιβάλλον γενικότερης αστάθειας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Αθήνα με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Κόμπου και του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σαάρ.

Όπως υπογράμμισε, στηρίζουμε «την ενεργοποίηση της Μόνιμης Γραμματείας του Τριμερούς Σχήματος Συνεργασίας με έδρα τη Λευκωσία για τον καλύτερο συντονισμό μας».

Ακόμη, «προσβλέπουμε στη διεύρυνση του σχήματος με την επανενεργοποίηση του ”3+1” και τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών», ενώ προσέθεσε πως το θέμα έθεσε ο ίδιος στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, από τον οποίο μάλιστα είχε «καταρχήν θετική ανταπόκριση».

«Προωθούμε την ενίσχυση της συνεργασίας και των κοινών μας δράσεων στον τομέα του εμπορίου, της οικονομίας, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της πολιτικής προστασίας και της κυβερνοασφάλειας», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στη μεταξύ μας ενεργειακή συνεργασία και διασυνδεσιμότητα, η οποία αναγνωρίζεται και ενθαρρύνεται από το Διεθνές Δίκαιο».

Ανάλυση: Ενισχύεται η τριμερής συνεργασία – Ανθεκτική απέναντι στις γεοπολιτικές εξελίξεις

Όπως ανέφερε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews, με τον Απόστολο Μαγγηριάδη, αυτό που απασχόλησε και τους τρεις Υπουργούς είναι το πώς θα γίνει η αναβίωση του σχήματος 3+1 με τη συνθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ακούσαμε τον κύριο Γεραπετρίτη ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών και αυτό έχει μεγάλη σημασία διότι θα αποδείξει ότι μπορεί να συμπλεύσει αυτή η συνεργασία με τον γενικότερο σχεδιασμό που έχει η νέα αμερικανική διοίκηση για την τεκτονική ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Είναι μια συνεργασία που αφορά βεβαίως την ασφάλεια, την ενέργεια, την συνεργασία στην κυβερνοασφάλεια, στο περιβάλλον, αλλά κοιτάζει και στο μέλλον και το λέω αυτό γιατί επίσης ψηλά στην ατζέντα ήταν η συζήτηση για τον IMEC, το γνωστό διάδρομο που θα συνδέει την Ινδία μέσω κόλπου Ανατολικής Μεσογείου και με την Ευρώπη στην Ελλάδα. Προφανώς και έχει σημασία αυτό, διότι μόλις πριν από τρεις μέρες ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε εμμέσως διότι έβγαλε ένα δημοσίευμα το οποίο αναφερόταν ακριβώς στον IMEC και τον ισχυρό ρόλο που παίζουν η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος ως χώρες εισόδου προς την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Νίκος Μελέτης.

Επιπλέον, ανέφερε «ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών ακούσαμε να καταγγέλλει την Τουρκία ότι έχει αρνητικό ρόλο τόσο στη Συρία όσο και στο Λίβανο, ενώ από την πλευρά του ο κύριος Γεραπετρίτης και ο κύριος όμβος καταδίκασαν τις σφαγές που έκανε τις προηγούμενες ημέρες και υπενθύμισαν ότι η σταδιακή άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Συρία έγινε υπό προϋποθέσεις και έχει βέβαια και έναν όρο ότι αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις αυτές, μπορούν να επιστρέψουν πάλι στο καθεστώς των κυρώσεων».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Νίκος Μελέτης ανέφερε «Έχει ενδιαφέρον ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, αφού ήταν λάβρος κατά της Τουρκίας, την οποία υπενθύμισε την συνεχιζόμενη κατοχή, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κύριος Κόμπος θα βρεθούν και πάλι τη Δευτέρα και Τρίτη στη Γενεύη στην διευρυμένη διάσκεψη για το Κυπριακό. Το μήνυμα που έστειλαν είναι ότι η μοναδική βάση είναι οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο ίδιος ο κύριος Κόμπος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε άλλη ιδέα που θα παρεκκλίνει από αυτά δεν θα γίνει αποδεκτή», ενώ κατέληξε «Το κλίμα είναι δύσκολο στη διευρυμένη διάσκεψη, η Τουρκία επιμένει ως προϋπόθεση για να αρχίσουν οι συνομιλίες μετά από αυτήν την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, κάτι που δεν είναι θέμα που μπορεί να τεθεί προς συζήτηση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος