«Ξεκίνησε η Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, ιδίως λόγω της συμμετοχής της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τη διετία 2025-2026, μετά την σχεδόν ομόφωνη αποδοχή της από τη Γενική Συνέλευση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την πρώτη μέρα εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Οι πρώτες επαφές του κ. Γεραπετρίτη αφορούσαν κατά βάση την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους Υπουργούς Εξωτερικών των Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων για την ευρωπαϊκή προοπτική τους.
Η Ελλάδα ανέκαθεν στήριζε και ήταν από τις πρωτοπόρες χώρες, οι οποίες έθεσαν στην ατζέντα και προτεραιοποίησαν το θέμα της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την προοπτική αυτή. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους έτσι ώστε να υπάρξει δυναμική για τη διεύρυνση, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο σταυροδρόμι τεράστιων προκλήσεων. Προκλήσεων που αφορούν την άμυνα, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο. Για το λόγο αυτό χρειάζεται η Ευρώπη να παραμείνει δυνατή, ισχυρή, ενωμένη, διευρυμένη.
Ιδιαιτέρως είχα την ευκαιρία να τονίσω στην παρουσία μου στη συνάντηση των «Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων», αλλά και στη συνέχεια, όπου είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, την ανάγκη η ευρωπαϊκή αυτή προοπτική να παραμένει σταθερά ενεργή. Βεβαίως, με απόλυτη προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο Διεθνές Δίκαιο, ιδιαιτέρως δε στις διεθνείς συμφωνίες.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η ευρωπαϊκή προοπτική περνά μέσα από τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, για να παραμείνει η Ευρώπη πυλώνας σταθερότητας στο διεθνές στερέωμα. Για να παραμείνει ενεργή η διεθνής στρατηγική ασφαλείας θα πρέπει να μην υπάρχει επιλεκτική εφαρμογή διεθνών συνθηκών.
Η Ελλάδα θα παραμείνει πρωτοπόρος στην προσπάθεια για τη διεύρυνση της Ευρώπης. Είμαστε ο ισχυρός πόλος σταθερότητας στην Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Πυξίδα μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο και σε αυτό θα αποδίδουμε διαρκώς την έμφαση.
Συνάντηση Γεραπετρίτη με ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας
Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Timcho Mucunski είχε νωρίτερα σήμερα στη Νέα Υόρκη ο κ. Γεραπετρίτης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς, διασυνοριακής και περιφερειακής συνεργασίας. Κατά τη συζήτηση, τονίσθηκε από τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών ότι η ευόδωση της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας, συναρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, μεταξύ των οποίων η προσήλωση σε διεθνείς συμφωνίες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και από την τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.
Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανάγκη ειρήνευσης στην πολύπαθη περιοχή κυριάρχησαν στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Δρ. Abdullatif bin Rashid Al Zayani, στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη τη διευθέτηση του Μεσανατολικού μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας και με τη δημιουργία δύο κρατών στα σύνορα του 1967. Η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τα έτη 2025-2026 θα διαδραματίσει ένα ρόλο δημιουργικό και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τεθεί ένα τέλος στον πόλεμο, ο οποίος απειλεί την ασφάλεια σε όλη την περιοχή, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών. Ειδικά η θαλάσσια ασφάλεια, προσέθεσε, αποτελεί έναν από τους διακηρυγμένους στόχους της ελληνικής υποψηφιότητας, καθώς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ενεργειακή ασφάλεια και το παγκόσμιο εμπόριο.
Οι δύο Υπουργοί εξωτερικών συμφώνησαν να είναι σε συνεργασία και συντονισμό, καθώς η Ελλάδα θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-26 και αναμένεται να συνεργαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας με το Μπαχρείν, το οποίο είναι υποψήφιο ως μη μόνιμο μέλος για τη διετία 2026-27.
Λένα Αργύρη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος