Γ. Γεραπετρίτης για Πιστοποιητικό Εμβολιασμού στο Πρώτο: Κάθε άποψη που εισφέρεται για τον περιορισμό του ιού είναι ευπρόσδεκτη και θα μελετηθεί (audio)

Κληθείς να σχολιάσει στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, την πρόταση του Νίκου Φίλη να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν πάνε να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογράμμισε ότι «οι απόψεις που ακούγονται είναι απολύτως σεβαστές και κάθε άποψη που εισφέρεται στον δημόσιο διάλογο και κατατείνει να περιορίσει τον ιό και να διευρύνει το φάσμα του εμβολιασμού, είναι μία πάρα πολύ ευπρόσδεκτη πρόταση. Βεβαίως θα μελετηθεί από τους ειδικούς και τις επιτροπές εμβολιασμών και εμπειρογνωμόνων γιατρών και θα  προχωρήσουμε στην βάση αυτή».

Σχετικά με τις οι γνώμες ειδικών που λένε ότι άργησε κατά έναν μήνα η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε «ο καθένας μπορεί να έχει μια άποψη, γι’ αυτό τον λόγο επειδή η δημόσια εξουσία, πάντα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις γνώμες των ειδικών, έχουμε μια πολύ υψηλού κύρους επιτροπή, την εθνική επιτροπή εμβολιασμών, που αποτελείται από ιδιαιτέρως διακεκριμένους επιστήμονες στα οικεία πεδία. Αυτοί είναι εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις σχετικά με το ποιες κατηγορίες και ποιες ηλικιακές συμπολιτών μας θα ανοίξουν και για την τρίτη δόση. Είχε ανοίξει για τους 50 και άνω, ανοίγει σήμερα και για τους 18 και άνω. Είναι η γνώμη των ειδικών, οφείλουμε να την σεβόμαστε και να την αποδεχόμαστε. Δεν έχω την άποψη ότι υπήρξε καθυστέρηση στο ζήτημα αυτό. Οι αυτές αποφάσεις έχουν τεχνικό χαρακτήρα. Κανείς δεν μπορεί να διεκδικεί γνώση σε ιδιαίτερα σύνθετα και τεχνικά ζητήματα, εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ακούμε και να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς μας».

Σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας από την πολιτεία, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως «κάθε απόφαση που λαμβάνεται και επιχειρεί να ρυθμίσει τα ζητήματα της πανδημίας, κάπου χτυπά αντανακλαστικά, είναι μια πολύ δύσκολη πολιτική άσκηση. Αυτό το οποίο έχει γίνει τους τελευταίους 18 μήνες που έχει προκύψει η πανδημία, είναι ότι έχει ενισχυθεί πάρα πολύ το σύστημα υγείας σε προσωπικό και υποδομές, έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται κατά το δυνατόν. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι το σύστημα υγείας στην χώρα μας ήταν πεπερασμένων δυνατοτήτων. Δεν έχουμε τα προηγμένα συστήματα υγείας που έχουν άλλες χώρες και προσπαθήσαμε πάνω στην πανδημία να χτίσουμε ένα σύστημα που θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις βασικές ανάγκες των πολιτών. Από την άλλη, υπήρξε ένας δεύτερος πυλώνας, τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού. Στις πρώτες 3 φάσεις της πανδημίας, τα μέτρα είχαν έναν πιο ριζικό, οριζόντιο χαρακτήρα, αποσκοπώντας να περιορίσουν συνολικά την κίνηση. Σε αυτή την φάση της πανδημίας, έχει αλλάξει το μείγμα πολιτικής, γιατί η κλασική διαφοροποίηση που υπάρχει είναι ότι το εμβόλιο υπάρχει ως καθολικό αγαθό και στο μέτρο αυτό, ούτε δίκαιο ούτε ηθικό είναι να περιορίζονται οι ελευθερίες των πολιτών που εμβολιάστηκαν, επιτέλεσαν το χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτοπροστατεύτηκαν. Πρέπει να αποκατασταθούν οι ελευθερίες τους. Η λογική είναι όσο το δυνατόν περισσότερο να επανέλθουμε σε μια κανονική ζωή για τους πολίτες αυτούς, από την άλλη, να προσπαθήσουμε κατά το δυνατόν να πείσουμε τους συμπολίτες μας που είτε από φόβο ή από περιορισμένη γνώση των πραγμάτων δεν έχουν εμβολιαστεί, να προστρέξουν στον εμβολιασμό. Ακολουθούμε τις καλές πρακτικές του εξωτερικού, τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι αυτά που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο να επιβάλεις μέτρα που περιορίζουν τις ελευθερίες των συμπολιτών μας, όμως σήμερα η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να αντέξουν άλλους γενικούς καθολικούς περιορισμούς».

Υπάρχουν δύο πράγματα που γίνονται ταυτόχρονα, επεσήμανε. «Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα προοπτικά βιώσιμο σύστημα υγείας, να γίνουν οι μεγάλες τομές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια παροχή υγείας και ταυτόχρονα πυροσβεστικά να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της πανδημίας. Εκεί που έχει υπάρξει πραγματική αναβάθμιση είναι στις ΜΕΘ, που έχουν υπερδιπλασιαστεί στο εθνικό σύστημα υγείας. Πράγματι υπάρχει έλλειψη σε εντατικολόγους και αναισθησιολόγους, ειδικότητες που έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση και αυτό είναι ένα πιο μακροσκοπικό ζήτημα που θα πρέπει να διορθωθεί.  Από την άλλη εξαντλείται κάθε δυνατότητα να ενταχθούν στο εθνικό σύστημα υγείας, οι ειδικότητες που είναι αναγκαίες, να ενοποιηθεί το ιδιωτικό και δημόσιο σύστημα υγείας σε ένα ενιαίο. Είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση το γεγονός ότι στην διάρκεια των 4 φάσεων, ενοποιήθηκε αυτός ο χώρος της υγείας,  ιδιώτες γιατροί και κλινικές εντάχθηκαν στο δημόσιο σύστημα υγείας, βεβαίως και λείπουν αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές, προφανώς θα υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας».

Οι ΜΕΘ ήταν και ένα πεδίο διαφθοράς πρόσθεσε ο Υπουργός Επικρατείας. «Είχαμε γύρω στις 550 εντατικές και υπήρχε ένας τεράστιος κατάλογος αναμονής. Σήμερα έχουμε φτάσει τις 1350 ΜΕΘ, εξακολουθεί να λειτουργεί το σύστημα, γίνονται τα τακτικά χειρουργεία που έχουν προγραμματιστεί στα δημόσια νοσοκομεία. Όμως είναι προφανές ότι όσο προχωράμε στην πανδημία θα υπάρξουν φαινόμενα περιορισμού, θα έχουμε μεγάλη πίεση και αναμονές».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος