Γ.Γ. Εμπορίου και Καταναλωτή για τις ανατιμήσεις στο Πρώτο: Εξετάζονται μέτρα που θα έχουν ισχυρή επίδραση εφόσον αποφασιστούν (audio)

Για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας, τις ανατιμήσεις στα καταναλωτικά αγαθά και τον σχεδιασμό σε πολιτικό επίπεδο για την ελάφρυνση των πολιτών, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

«Αυτό που κάνει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ είναι ότι θα πρέπει να προστατέψει κυρίως τον καταναλωτή, δηλαδή τον δέκτη υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας. Σε πρώτη φάση, εκείνους που χρησιμοποιούν ενέργεια για την δική τους διαβίωση, τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές χαμηλής τάσης», υπογράμμισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Όσο αφορά στις επιχειρήσεις, υπάρχει μια γενικότερη συζήτηση που διεξάγεται αυτή την ώρα στην Ευρώπη. Παρότι η χώρα μας δεν δέχεται τις υψηλότερες πιέσεις στον ενεργειακό τομέα όπως άλλες χώρες καθαρά βιομηχανικές, ωστόσο επωμιζόμαστε τις ανατιμήσεις ως εισαγωγείς των βιομηχανικών προϊόντων.

Μελετώνται διάφορες ενέργειες που θα έχουν ισχυρή επίδραση εφόσον αποφασιστούν, σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.  «Προκειμένου να πάρεις τέτοια μέτρα, θα πρέπει να γνωρίζεις ποιο κομμάτι των ανατιμήσεων αυτών θα είναι μόνιμο και ποιο θα είναι παροδικό. Φαίνεται ότι μόνιμο κομμάτι ανατιμήσεων είναι το ενεργειακό».

Το υπόλοιπο κομμάτι που έχει να κάνει με την ανισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης, φαίνεται ότι θα είναι παροδικό, σύμφωνα με τα μοντέλα που έχουμε στην διάθεσή μας, ανέφερε. «Προς το τέλος της χρονιάς θα δούμε την κορύφωση και στην συνέχεια, όπου υπάρχει η δυνατότητα κέρδους, η προσφορά θα έρθει να κλείσει την διαφορά με την ζήτηση σε μια ανταγωνιστική αγορά», εκτίμησε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Αυτό που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο είναι να αναπροσαρμόσει τους φορολογικούς συντελεστές αν αυτό κριθεί ότι έστω πρόσκαιρα βοηθά την κατάσταση. Το δεύτερο είναι να εξασφαλίσει ότι υπάρχει ανταγωνιστική αγορά, και αυτό ισχύει τόσο για την αγορά της ενέργειας, όσο και στις υπηρεσίες και σε όλα τα αγαθά που αγοράζουμε ως καταναλωτές, σημείωσε ο Γ.Γ. Εμπορίου και Καταναλωτή.

Προσέθεσε, ότι υπάρχει και το κομμάτι παροχής ρευστότητας. Δηλαδή, τα αναγκαία μέτρα στήριξης δημιούργησαν μια σημαντική παροχή ρευστότητας, ωστόσο όταν έχεις παράλληλη μείωση του ΑΕΠ, υπάρχει πληθωριστική πίεση και αυτό είναι ακόμα πιο έντονο στις μεγαλύτερες οικονομίες, π.χ. σε Γερμανία και ΗΠΑ.

«Περιμένουμε να δούμε ανατιμήσεις εκεί που δεν υπάρχουν αποθέματα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως μεγάλα σουπερμάρκετ που αγοράζουν διαρκή αγαθά μικρής αλλοιωσιμότητας μπορούν να απορροφήσουν αυξήσεις, εκεί όμως που δεν μπορείς να κρατήσεις αποθέματα, στα αλλοιώσιμα αγαθά, διατροφής, θα δούμε ενδεχομένως περισσότερες ανατιμήσεις, είναι η εκτίμηση του κ. Αναγνωστόπουλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος