Γ. Δραγασάκης στο Πρώτο: Τα ξενοδοχεία των Χανίων εισάγουν χανιώτικο αβοκάντο από την… Ιταλία – Eπείγουσα ανάγκη η παραγωγική αναδιάταξη της χώρας (audio)

«Η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ώστε να αξιοποιήσει την ευκαιρία που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και το χρονικό “παράθυρο” των επόμενων 5-6 ετών που έχει δημιουργηθεί από τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους», υπογράμμισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε επίσης ότι οι θεσμοί έχουν μεγάλη σημασία για την οικονομική ανάπτυξη. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να ευελπιστούμε σε μία ανάπτυξη βιώσιμη, διατηρήσιμη όταν οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. Ποιος να έρθει να κάνει επενδύσεις σε μια χώρα, αν φοβάται ότι παρακολουθείται και μάλιστα από ανεξέλεγκτα κέντρα;»

O κ. Δραγασάκης ανέφερε επίσης ότι: «Έχουμε ένα μεγάλο επενδυτικό κενό και έχουμε ανάγκη από μία πορεία μακρά και μεγέθυνσης αλλά και αλλαγής του παραγωγικού προτύπου. Διότι μόλις είδαμε η ανάκαμψη να “τσιμπάει” λίγο αμέσως εμφανίστηκε το πρόβλημα του ελλείμματος, του ισοζυγίου πληρωμών. Επίσης με αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που έχουμε οδεύουμε σε μία, ας πούμε, τουριστική μονοκαλλιέργεια. Όσα θετικά και να έχει τουρισμός -που έχει πολλά θετικά- δεν μπορεί να καλύψουμε με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες και της απασχόλησης και της διεθνούς αναβάθμισης της χώρας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η παραγωγική αναδιάταξη της χώρας η οποία πρέπει να συνδυαστεί με την οικολογική κρίση και ότι για το σκοπό αυτό απαιτείται ένα στρατηγικό σχέδιο που θα λάβει υπόψη τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας, το οποίο θα προκύψει μέσα από μια ευρεία συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Είπε επίσης ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα που είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. χωρίς να αντικατασταθεί με κάτι άλλο και υπογράμμισε ότι η αγορά από μόνη της και οι σποραδικές δράσεις των επιχειρήσεων δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση.

Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε, ανέφερε επίσης ο κ. Δραγασάκης, έχει σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες των οικονομιών του Βορρά και όχι εκείνες της ελληνικής οικονομίας και των άλλων χωρών του Νότου, ενώ υπάρχουν και τα συμφέροντα που έχουν τεράστια κέρδη από την σημερινή κατάσταση τα οποία εμποδίζουν τις αλλαγές.

Αναφερόμενος στον Τουρισμό, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι θα πρέπει να συνδυαστεί με τον αγροδιατροφικό τομέα για να γίνει μοχλός της αναπτυξιακής διαδικασίας και ανέφερε ότι μόνο το 35% των προϊόντων που καταναλώνουν οι τουρίστες είναι ελληνικό, τη στιγμή που στην Ιταλία είναι το 65%. Άλλο παράδειγμα, που ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, είναι ότι οι ξενοδόχοι των Χανίων εισάγουν από την Ιταλία… ελληνικό αβοκάντο το οποίο παράγεται στα Χανιά. Και τούτο διότι οι ξενοδόχοι προμηθεύονται μαζικά τα προϊόντα τους από ειδικευμένες προμηθευτικές εταιρείες, οι οποίες δεν είναι ελληνικές.

Επομένως, τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να δώσουμε και στην Ελλάδα κίνητρα ούτως ώστε να υπάρχει κάποιος φορέας συνεταιριστικός, επιχειρηματικός, κρατικός που θα αναλάβει αυτό το ρόλο. Δεν μπορούμε να λέμε “Θα περιμένουμε τις αγορές να έρθουν να λύσουν το πρόβλημα αυτό”, είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος