Γ. Δραγασάκης στο Πρώτο: Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην ενέργεια γιατί η κατάσταση θα χειροτερέψει (audio)

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια τον επόμενο χειμώνα αλλά και τα επόμενα 2-3 χρόνια, για να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, διότι η κατάσταση πιθανότατα θα χειροτερέψει.

Αυτό ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει μια οργανωμένη προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, προκειμένου να είναι έτοιμη η χώρα να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις. «Πρέπει να γνωρίζουμε για παράδειγμα τι ανάγκες έχουμε σε μεγαβατώρες, υπάρχει το αναγκαίο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), υπό ποιες συνθήκες θα χρειαστούν περικοπές και πώς μπορούμε να τις ελαχιστοποιήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να τα δούμε αυτά τα ζητήματα και να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και προετοιμασίες γιατί βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης» συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι κοινωνικές επιπτώσεις και ο επιμερισμός των βαρών, ζητήματα αισχροκέρδειας κ.λπ.

Σε ερώτηση για τις επιδοτήσεις στα καύσιμα την ενέργεια και το ότι αυτές δεν αποθαρρύνουν την κατανάλωση ενέργειας, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι εκεί υπάρχει πραγματικά ένα ζήτημα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και οικονομική ύφεση. Επομένως, προτεραιότητα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, με πολιτικές παρεμβάσεις και συμφωνίες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Τίθενται νέα διλήμματα, όπως π.χ. εάν η ΔΕΗ πρέπει να είναι κρατική ή ιδιωτική, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφερόμενος και στην πλήρη κρατικοποίηση της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF.

Τώρα το κριτήριο δεν μπορεί να είναι η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ, αλλά το δημόσιο συμφέρον χωρίς ασφαλώς η εταιρεία να είναι ζημιογόνα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλους, ακόμα και με στόχο να καταστραφεί η Ρωσία, δεν εξυπηρετεί την Ευρώπη, καθώς έχει μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου.

Με δεδομένη την καταδίκη της ρωσικής εισβολής και του αναθεωρητισμού που τη συνοδεύει, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης η Ευρώπη πρέπει να επιδιώξει το σταμάτημα του πολέμου και την άρση των κυρώσεων και να δει μακροπρόθεσμα τα θέματα της αλληλεξάρτησης με τη Ρωσία στα θέματα οικονομίας και ασφάλειας.

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ελληνική παραγωγή, με αξιοποίηση δημοσίων κονδυλίων στην κατεύθυνση αυτή και ανάλογο προσανατολισμό του τραπεζικού τομέα και των αναπτυξιακών νόμων.

Η κυβέρνηση, είπε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κριτήρια εγχώριας παραγωγής για την επιλεξιμότητα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επειδή δεν έχει υιοθετήσει τέτοιες ρυθμίσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος