Γ. Χρούσος στο Πρώτο: Η πανδημία υποχωρεί σταδιακά- Εξίσου ωφέλιμα και τα δύο επικαιροποιημένα εμβόλια (audio)

«Σιγά σιγά βλέπουμε ότι η πανδημία υποχωρεί, συνεπώς η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι στο εξής θα κάνουμε το εμβόλιο μια φορά τον χρόνο» εκτίμησε ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής Εμβολιασμών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Ήρθε το πρώτο αναμνηστικό εμβόλιο το οποίο είναι για την Όμικρον 1 και σε λίγες ημέρες θα έρθει και το δεύτερο αναμνηστικό με τις παραλλαγές 4 και 5 που περιλαμβάνει και τις προηγούμενες, εξήγησε ο κ. Χρούσος, σημειώνοντας ότι και τα δύο είναι εξίσου ωφέλιμα. «Αυτό που έχει σημασία είναι να τα κάνουμε, είτε το ένα είτε το άλλο, όχι και τα δύο. Από τα 60 και άνω είναι απαραίτητο να γίνει. Από την ηλικία αυτή και κάτω, μέχρι τα 12 προς το παρόν, θα το κάνουν όσοι έχουν υποκείμενη νόσο ή ανοσοκαταστολή, οι ευπαθείς ομάδες. Από τα 12 και άνω, οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα μπορούν και πρέπει κατά την γνώμη μου να το κάνουν» ανέφερε, σημειώνοντας ότι είναι αναμνηστικά, δεν είναι για πρώτη δόση και θα τα κάνουν αυτοί που έχουν κάνει τις 3 ή τις 4 δόσεις.

Όσο αφορά την συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης τον ερχόμενο χειμώνα ο κ. Χρούσος επισήμανε ότι τώρα είμαστε ευάλωτοι κυρίως στη γρίπη, γι’ αυτό και θα πρέπει μόλις έρθει το εμβόλιο της γρίπης να το κάνουμε όλοι. «Και τα παιδιά κάνουν πολλά εμβόλια ταυτόχρονα. Δεν ανησυχούμε για αυτό. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Ο οργανισμός είναι έτσι ώστε να αντιμετωπίζει τεράστιο αριθμό αντιγόνων όπως είναι αυτά» εξήγησε.

Υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο ήταν μια μεγάλη επιτυχία καθώς έχουν σωθεί εκατομμύρια ζωές, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού με τους ξαφνικούς θανάτους.

«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση να συνδέονται αιφνίδιοι θάνατοι με τα εμβόλια. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχουμε βρει και τον λόγο. Είναι ορισμένοι άνθρωποι που έχουν γονίδια που τους κάνουν ευάλωτους σε αιφνίδιο θάνατο. Ξαφνικοί θάνατοι υπήρχαν πάντοτε. Είναι συνήθως αρρυθμίες στην καρδιά, σταματάει η καρδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος