Γ. Χειλάς στο Πρώτο: Στο μεγάλο «μπαμ» να καταλαβαίνουμε μόνοι μας ότι χρειάζονται μάσκες, τεστ, εμβόλια και περιορισμοί (audio)

«Βρισκόμαστε μπροστά στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, που είτε ο ιός θα εξαφανιστεί από μια τέτοια μετάλλαξη, είτε θα γίνει ενδημικός. Πρέπει να έχουμε αισιοδοξία, να μην πανικοβαλλόμαστε, να μην περιμένουμε νέα μέτρα. Θα πρέπει μόνοι μας να καταλαβαίνουμε ότι αυτή την περίοδο που έχει γίνει το μεγάλο μπαμ, πρέπει να φοράμε μάσκα, να κάνουμε self test πριν από επισκέψεις, να προσέξουμε τις δραστηριότητές μας και να εμβολιαστούμε», τόνισε ο Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α’ στο νοσοκομείο Σωτηρία, Γιώργος Χειλάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη.

«Τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε αν τα κάνουμε αυτά. Αλλά επιμένει μια μερίδα του πληθυσμού να μην το καταλαβαίνει. Η νόσος ρίζωσε στις κοινωνίες ακριβώς επειδή δεν εμβολιάστηκε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προφύλαξης», υπογράμμισε.

«Βλέπω πολύ πιο αισιόδοξα το 2022, εκτιμώ ότι θα έρθει η κανονικότητα στις ζωές μας το έτος που έρχεται», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι συνήθως οι ιοί «μεταλλάσσονται για να σε ξεγελάσουν, γιατί αν σε σκοτώσουν πεθαίνουν και αυτοί. Άρα πηγαίνουν σε ηπιότερες μορφές, που κάνουν τον ιό πιο ασθενή. Το θέμα όμως είναι, με τι κόστος μέχρι τότε».

Έστειλε ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που προβληματίζονται ακόμη και τώρα για το εάν πρέπει να εμβολιαστούν ότι η πατρίδα μας έχασε πάνω από 20.000 ανθρώπους, από πέρυσι τον Νοέμβριο. «Νοσηλεύουμε κατά 85% ανεμβολίαστους και συνεχίζουμε να λέμε τα ίδια. Μπαίνουμε στη μεγαλύτερη ΜΕΘ της Ελλάδος, στο Σωτηρία, με 84 θέσεις, που είναι συνήθως ανεμβολίαστοι οι 82 από αυτούς, και οι άλλοι 2 είναι εμβολιασμένοι αλλά έχουν ανοσοκαταστολή ή είναι άνω των 85 χρονών, και εξακολουθούμε να λέμε εάν πρέπει να εμβολιαστούμε», ανέφερε.

«Εμβολιαζόμαστε γιατί τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για όλες τις μεταλλάξεις που έχει κάνει ο ιός μέχρι τώρα. Καλύπτουν και την Όμικρον με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα, για σοβαρή νόσο και τον θάνατο», ξεκαθάρισε, σημειώνοντας πως «όπως συμβαίνει και στα εμβόλια της γρίπης, όταν αλλάζει η χρονιά θα κάνουμε ένα update. Αυτή είναι μια συνήθης διαδικασία».

«Θέλουμε περίπου ένα μήνα για να είμαστε σίγουροι, αλλά φαίνεται ότι όποιος εμβολιασμένος έχει μολυνθεί, απολύτως τίποτα δεν καταλαβαίνει. Δηλαδή φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά τα εμβόλια. Επιτέλους ας το καταλάβουμε και ας εμβολιαστούμε. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, ας σπεύσει να εμβολιαστεί», επισήμανε. «Εμβολιάζομαι για να σταματήσω τη διασπορά και για να μην σκοτώσω τον πατέρα μου, τη μάνα μου, τον συμπολίτη μου που έχει προβλήματα υγείας», δήλωσε.

«Νομοτέλεια οι μεταλλάξεις»

Σύμφωνα με τον κ. Χειλά, ότι σε πανδημία, από τη στιγμή που υπάρχει τέτοια διασπορά στην κοινότητα, «νομοτελειακά θα περιμένουμε μια τριετία για να φύγει». «Περιμέναμε ο ιός να κάνει μεταλλάξεις. Από ότι φαίνεται, αν και χρειαζόμαστε ακόμα λίγες ημέρες για να σιγουρευθούμε, αυτή η νομοτελειακή μετάλλαξη που ήρθε – η Όμικρον – μάλλον μετατρέπει τον ιό σε ηπιότερη νόσο κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό. Στους εμβολιασμένους, δε, οι μολύνσεις φαίνεται ότι είναι κάτι τελείως αθώο. Ένας εμβολιασμένος δεν θα καταλάβει απολύτως τίποτα από την Όμικρον. Ένας ανεμβολίαστος θα την περάσει πιο ήπια από ότι θα περνούσε τη Δέλτα», συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι παρά τις μεταλλάξεις, εξακολουθεί να είναι ένας κορονοϊός με τα χαρακτηριστικά του, που προσβάλλει κυρίως τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, και τους ανθρώπους που έχουν συνοδά νοσήματα.

«Άρα δεν πρέπει να μας πιάσει κανένας πανικός, είναι μια εξέλιξη αναμενόμενη και μάλλον μια νομοτελειακή προς το καλό εξέλιξη, αλλά όταν έχεις μεγάλο αριθμό μολύνσεων πρέπει να παίρνεις και κάποια μέτρα για λίγες εβδομάδες για να περιορίσουμε κάπως τη διασπορά και να αντέξει το σύστημα Υγείας, το οποίο πιστεύω ότι θα τα καταφέρει για μια ακόμη φορά», ανέφερε ο Α’ Επιμελητής στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος