Γ. Αρτοποιός (Εκπρ. Τύπου Πυροσβεστικής) στο Πρώτο: Πάνω από 2150 δασικές πυρκαγιές από 1η Μαΐου (audio)

«Σεβόμαστε τον κόπο το δημοσιογραφικό λειτούργημα, όλους τους δημοσιογράφους αλλά θα θέλαμε να λαμβάνουν την είδηση από εμάς και να την μεταφέρουν έτσι, γιατί με τον τρόπο που μεταφέρεται πολλές φορές δημιουργείται μια σύγχυση. στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Έφερε συγκεκριμένα ως παράδειγμα, την προχθεσινή πυρκαγιά στο Σχηματάρι, σημειώνοντας ότι παρότι είχε ενεργοποιηθεί το 112 για αποστολή ενός γενικού μηνύματος στους κατοίκους της περιοχής στο Δήλεσι ως προειδοποίηση για προσοχή λόγω πυρκαγιάς, μεταδόθηκε ωστόσο ότι εκκενώνεται η περιοχή. «Είναι μια διαφορετική πληροφορία που προκαλεί σύγχυση. Είναι διαφορετικό το μήνυμα υπάρχει πυρκαγιά προσέξτε και αποφύγετε την περιοχή και διαφορετικό να πεις εκκενώστε την περιοχή. Εμείς είμαστε αυτοί που επίσημα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προσπαθούμε να προβλέψουμε την επικινδυνότητα μιας κατάστασης και γι΄ αυτό τον λόγο κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια αυτό το πράγμα να το διασφαλίσουμε. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να ακούμε τις αρχές, για να μην δημιουργηθεί σύγχυση» επισήμανε.

«Θα θέλαμε τα ΜΜΕ να λαμβάνουν την είδηση από εμάς και να την μεταφέρουν έτσι»

Παράλληλα, ο κ. Αρτοποιός σημείωσε ότι αυτό που μερικές φορές ενοχλεί την Π.Υ. είναι «η μεγαλοποίηση κάποιων γεγονότων σε ό,τι αφορά τα πυροσβεστικά δρώμενα, διότι θεωρούμε ότι είμαστε η μόνη αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης, εμείς θα μεταφέρουμε την είδηση. Εμείς την μεταφέρουμε από το επιχειρησιακό μας κέντρο όπως είναι και αφήνουμε τον σχολιασμό σε κάποιους άλλους. Θεωρούμε ότι μερικές φορές μας αδικούν γιατί δίνουμε όλο μας τον εαυτό, πέφτουμε όλοι οι πυροσβέστες στην φωτά να κατασβέσουμε τα μέτωπα όπου υπάρχουν.

Έχουμε αρκετά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα, προσέθεσε, αλλά γίνεται η προσπάθεια να υιοθετηθεί το δόγμα της πρώτης προσβολής, της απόκρισης της φωτιάς σε πρώτο χρόνο «γιατί τότε σίγουρα τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ καλύτερα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι από την 1η Μαΐου είχαμε πάνω από 2150 δασικές πυρκαγιές «ένα νούμερο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε όλοι οι πυροσβέστες στην επικράτεια από κοινού μαζί με την φυσική μας ηγεσία συνδράμουν στο έργο μας η δασική υπηρεσία, ο στρατός, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι εθελοντές του Π.Σ. και των οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας». Είναι ένα κολοσσιαίο έργο, συμπλήρωσε «που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας όλο το καλοκαίρι, ένα έργο δύσκολο, επικίνδυνο αλλά δίνουμε μια ιερή υπόσχεση σε όλο τον κόσμο ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Κάθε μέρα παλεύουμε ξεχωριστά για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Στο τέλος θα κάνουμε το ταμείο, όμως παλεύουμε κάθε μέρα να κάνουμε το καλύτερο να κλείσουμε τα μέτωπα».

Όσο αφορά την τωρινή εικόνα ο κ. Αρτοποιός ενημέρωσε πως «αυτή την στιγμή δεν έχουμε κανένα ενεργό μέτωπο, έχουμε πυρκαγιές αλλά όχι ενεργά μέτωπα που μας απασχολούν ιδιαιτέρως». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε την πυρκαγιά που ξεκίνησε εχθές στον Πύργο, μια πυρκαγιά δύσκολη γιατί ήταν σε ορεινό, δύσβατο σημείο με δύο διαφορετικές εστίες. «Δεν είχαμε την δυνατότητα μετά το τελευταίο φως της ημέρας να έχουμε και εναέρια, οπότε ασχολήθηκαν σε ένα πολύ δύσβατο σημείο πολλές επίγειες δυνάμεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι είχαμε και μια μεγάλη πυρκαγιά στις Πόρτες Αχαΐας και αυτή την στιγμή είναι και οι δύο σε ύφεση. Εχθές είχαμε επίσης μια δύσκολη πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό, μια πολύπαθη περιοχή, πυρόπληκτη. Σχετικά με την πυρκαγιά στο Σερνικάκι Φωκίδας, που ξεκίνησε από τον ελαιώνα, οι πληροφορίες που φτάνουν στην Πυροσβεστική λένε ότι ξεκίνησε από οικοπεδικούς χώρους, γι’ αυτό και εξετάζεται κάθε ενδεχόμενο από τις ανακριτικές αρχές. Υπάρχει μια αποτίμηση ότι είναι μεγάλη η ζημιά στο κομμάτι του ελαιώνα ο οποίος εκτείνεται στα 50 χιλιάδες στρέμματα. Η αποτίμηση είναι ότι κάηκαν 9000 αγροτοδασικές εκτάσεις και 3000 εκτάσεις καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας» συνέχισε ο κ. Αρτοποιός.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, η υπηρεσία έχει προχωρήσει στην επιβολή προστίμων για εμπρησμούς από αμέλεια ή σε αυτούς που κάνουν καύση μέσα στο καλοκαίρι, ενώ τα διοικητικά πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά.

«Καλούμε τους συμπολίτες να προβούν και να προσέχουν τους καθαρισμούς τους. Η μεγάλη παράκληση είναι όλοι οι πολίτες που κάνουν καθαρισμούς να μην εναποθέτουν την καύσιμη ύλη στο πεζοδρόμιο αλλά σε αδειοδοτημένους χώρους. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να τα παραλάβει ένα φορτηγό να τα μεταφέρει στους αδειοδοτημένους χώρους, να κλείσουν ραντεβού με τον δήμο τους. Σε καμία περίπτωση να μην τα αφήσουν στα πεζοδρόμια, γιατί μπορεί να ξεκινήσει πυρκαγιά από εκεί» υπογράμμισε τέλος ο κ. Αρτοποιός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος