Το κάψιμο των ξερών χόρτων στους αγρούς μπορεί να αποβεί μοιραίο, αν δεν γίνει κάτω από απόλυτες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Γιάννη Αρτοποιό, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ3, για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, να είναι δυνατή επίσης η διαβροχή υλικών, δηλαδή, πριν την καύση, να έχει κανείς στη διάθεσή του 200 lt νερό, ώστε, εάν υπάρξει η παραμικρή εστία φωτιάς να μπορεί να κατασβεστεί. Επίσης, θα πρέπει από την προηγούμενη ημέρα, να λαμβάνουμε γνώση των καιρικών συνθηκών. Μία ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση είναι, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, όσοι θέλουν να προχωρήσουν στην καύση, να κάνουν μία τύπου αντιπυρική ζώνη με αγροτικό μηχάνημα ή ακόμη και με μία τσάπα, για να μην ξεφύγει η πυρκαγιά. “Η άγνοια και η αμέλεια δεν πρέπει να υπάρχει πια”, κατέληξε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής.
Έως τις 30 Απριλίου, η καύση ξερών χόρτων επιτρέπεται, θα πρέπει, ωστόσο, να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.
Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς. Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.
Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος