Γ. Αμυράς στο Πρώτο: Στον θεσμό των “Απάτητων Βουνών” σύντομα και άλλες 50 περιοχές (audio)

Τα «Απάτητα Βουνά» είναι μια πρωτοποριακή κίνηση της Ελλάδας πανευρωπαϊκά, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη το συζητά εδώ και 15 χρόνια, με την οποία τίθενται σε καθεστώς αυστηρότατης προστασίας αυτά τα πρώτα 6 βουνά, τεράστιοι ορεινοί όγκοι, περίπου 1000 τετρ. χλμ., όπου απαγορεύουμε την διάνοιξη οποιουδήποτε δρόμου αλλά και την κατασκευή οποιασδήποτε επιφάνειας τεχνητής ή άλλης, εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

«Αυτά τα τοπία, στην Σαμοθράκη το Σάος που έχει τις βάθρες, ο Σμόλικας, τα Λευκά Όρη που είναι ο παράδεισος του παλαιοντολόγου, το όρος Χατζή που δεν το ξέρει πολύ ο κόσμος, ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ευρώπης, ο Ταΰγετος που δεν έχει ερευνηθεί ακόμα επαρκώς από τους επιστήμονες, έχουμε σπουδαία οικοσυστήματα και βιοτόπους που πρέπει να προστατέψουμε».

Στην πράξη, εξήγησε ο κ. Αμυράς αν κάποιος προσπαθήσει να καταπατήσει κάποια από τις προστατευόμενες περιοχές, θα εντοπιστεί από την δασική υπηρεσία και στην συνέχεια θα οδηγηθεί στο αυτόφωρο από την αστυνομία, ενώ ό,τι έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται θα γκρεμιστεί. Επιτρέπεται μόνο η διέλευση στους δασικούς δρόμους, γιατί πρέπει η δασική υπηρεσία να έχει πρόσβαση στο βουνό και οι πεζοπορίες, ενώ δεν θα επιτρέπεται η κίνηση άλλων οχημάτων.

«Κάναμε την μεγάλη μεταρρύθμιση και επαναφέρουμε στο Υπουργείο την δασική υπηρεσία που μέχρι τώρα ήταν διάσπαρτα τοποθετημένη στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, επιπλέον ξεκινάμε και 200 προσλήψεις για μόνιμο προσωπικό και άλλα 700 άτομα για 8μηνη σύμβαση από το ευρωπαϊκό κοινωφελές ταμείο έτσι ώστε άμεσα να κινητοποιηθούν αυτές οι υπηρεσίες» υπογράμμισε ο κ. Αμυράς.

Ανέφερε μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε αύξηση του κατακερματισμού της γης. «Έχουμε στην χώρα μας ένα οδικό δίκτυο περίπου 370.000 χλμ. Αν σηκώναμε ένα drone και είχε την δυνατότητα να πιάσει όλη την Ελλάδα θα έβλεπε ότι αυτοί οι δρόμοι χωρίζουν την Ελλάδα σαν μπακλαβά σε 4.600 κομμάτια γης. Αυτό σημαίνει ότι ένα άγριο θηλαστικό για να μετακινηθεί σε αναζήτηση τροφής ή για να ζευγαρώσει, θα πρέπει να περάσει από δρόμους. Η μάστιγα για την καφέ αρκούδα, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην χώρα μας, σε σχέση με τα Βαλκάνια, είναι τα τροχαία. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να προστατέψουμε την βιοποικιλότητά μας, κάθε είδος που προστατεύουμε είναι μια νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την δημιουργία αιολικών πάρκων για την παραγωγή ενέργειας, ο κ. Αμυράς τόνισε ότι είναι ζητούμενο οι ανεμογεννήτριες και η πράσινη καθαρή ενέργεια, καθώς δεν μπορεί να είναι η χώρα προσδεδεμένη στο άρμα του μαζούτ και του λιγνίτη. ωστόσο παράλληλα είναι αναγκαίος και ένας σχεδιασμός, μια αρμονία και ισορροπία απέναντι στους σημαντικούς βιοτόπους της χώρας. «Δεν είναι μόνο αυτά τα βουνά στα οποία εμείς προχωράμε με αυτόν τον καινούριο θεσμό στην Ευρώπη. Υπάρχουν και άλλες τεράστιες εκτάσεις σε βουνά τις οποίες θα προστατέψουμε. Μελετάμε τώρα άλλες 50 περιοχές μεγάλου φυσικού κάλλους και αξίας στην βιοποικιλότητα, μεγάλων εκτάσεων σε βουνά, γιατί όλα αυτά που κάνουμε γίνονται με επιστημονική τεκμηρίωση» είπε καταλήγοντας ο κ. Αμυράς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος