Γ. Αμυράς στο Πρώτο για τον θάνατο του «Σωτήρη»: Ακολουθήσαμε αυστηρά τα διεθνή πρωτόκολλα-  Αποκτάμε 5 κινητές μονάδες για θαλάσσια θηλαστικά (audio)

«Προσπαθήσαμε, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να δώσουμε μια ευκαιρία στη φάλαινα να ζήσει, μέχρι και ειδικά φάρμακα αναζητήσαμε και βρήκαμε τα οποία μας τα έδωσαν δωρεάν φαρμακευτικές εταιρίες», τόνισε για τον «Σωτήρη», τη νεαρή ραμφοφάλαινα που εντοπίστηκε τελικά νεκρή χθες το πρωί στη Σαλαμίνα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μένουμε Πρώτο» με την Έλενα Καραγιάννη.

Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αριχπέλαγος»,  Διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι ακολουθήθηκαν αυστηρά όλα τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα, με την καθοδήγηση της Κτηνιατρικής Σχολής  του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, λέγοντας πως «τίποτα δεν έγινε τυχαία και κουτουρού». Όπως είπε, το μόνο που δεν έπρεπε να γίνει ήταν η συγκέντρωση του κόσμου που αντέδρασε αυθόρμητα στην παραλία, παρά τις συνεχείς συστάσεις και τις προσπάθειες από το Λιμενικό και την Αστυνομία να μείνουν μακριά οι άνθρωποι και να κάνουν ησυχία για να μην στρεσάρεται το ζώο. Πρόσθεσε, δε, ότι το θηλαστικό έφυγε μόνο του προς τα ανοιχτά και δεν το οδήγησε κανείς προς τα εκεί.

«Το πιθανότερο είναι το ζώο να είχε κάποιο νόσημα, το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή», πρόσθεσε ο κ. Αμυράς λέγοντας ότι τα ακριβή αίτια θα τα γνωρίζουμε σε 2 εβδομάδες όταν ολοκληρωθεί η νεκροψία-νεκροτομή. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα ευρήματα των ειδικών, θα γίνει υγειονομική ταφή ή αποτέφρωση.

«Επιτέλους η χώρα θα αποκτήσει ένα δίκτυο 5 κινητών μονάδων Πρώτων Βοηθειών για θαλάσσια θηλαστικά. Έχουμε βρει χρηματοδότηση», υπογράμμισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επισήμανε ότι θα καλέσει τους εκπροσώπους όλων των ΜΚΟ, λέγοντας πως «όλες οι Οργανώσεις πρέπει να είναι μονιασμένες και προσανατολισμένες σε ένα κοινό σκοπό, για τη διασφάλιση των θαλάσσιων θηλαστικών που είναι απαραίτητα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της χώρας».

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος