Γ. Αμυράς: Η γρίπη των πτηνών είναι εισαγόμενη στη χώρα μας- Έξαρση στη Βόρεια Ευρώπη

Η γρίπη των πτηνών αφάνισε τους αργυροπελεκάνους στις Πρέσπες. Σύντομα θα αρχίσει η περισυλλογή και η καύση των νεκρών πουλιών, από πιστοποιημένη εταιρεία, ώστε να μειωθεί το ιικό φορτίο στην περιοχή τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. Την τελευταία εβδομάδα, έχουν εντοπιστεί περί τα 700 πουλιά, κυρίως αργυροπελεκάνοι και ροδοπελεκάνοι, να κείτονται νεκρά στους καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας, ενώ μικρότερος αριθμός, περίπου 30, έχει εντοπιστεί στη λίμνη Χειμαδίτιδα στο Αμύνταιο, ενώ μόλις ένας στη λίμνη Ζάζαρη. Επίσης, μικρός αριθμός νεκρών αργυροπελεκάνων έχει εντοπιστεί και στη λίμνη της Καστοριάς. Μικροβιολογικές εξετάσεις που έγιναν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Φλώρινας, έδειξαν ότι τα πουλιά πεθαίνουν από τον ιο της γρίπης των πτηνών, ο οποίος, ωστόσο, δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, όπως είπε ο κ. Αμυράς, μπορεί όμως να προσβάλλει τα οικόσιτα ζώα. Ο κ. Αμυράς διαβεβαίωσε ότι πιστοποιημένες εταιρείες θα συλλέξουν τα νεκρά πουλιά, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας, ενώ επισήμανε ότι έχουν βρεθεί και οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι για την εξάπλωση της γρίπης και σε άλλους υγροβιότοπους της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών που γίνεται σε καθημερινή βάση κι έτσι να προκληθεί ντόμινο ως προς τη μετάδοση του ιού σε πληθυσμούς πουλιών που βρίσκονται σε μεγαλύτερους αριθμούς, όπως οι κορμοράνοι που συνήθως συνεργάζονται με τους αργυροπελεκάνους στην αναζήτηση της τροφής.

Επίσης, επείγει η απομάκρυνση των πουλιών από την περιοχή, όσο επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, γιατί, με τη βελτίωση του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας, θα αρχίσουν να αποσυντίθεται ταχέως, απειλώντας την ασφάλεια της μεγαλύτερης αποικίας αργυροπελεκάνων στο κόσμο.

Η γρίπη των πτηνών είναι μία ασθένεια που ξεκίνησε το 2005 από την Κίνα, την ξαναείδαμε το 2017, το 2019 και τώρα και, αυτήν την περίοδο, βρίσκεται σε έξαρση κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη και το Ισραήλ, κατέληξε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Ενέργειας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος