Γ. Αμανατίδης στο Πρώτο: Να μην γίνει συμψηφισμός των F-16 για την Τουρκία με τα F-35 για την Ελλάδα (audio)

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει τον συμψηφισμό για την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 επόμενης γενιάς στην χώρα μας, εξέφρασε ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Κατά την άποψή μου η ελληνική κυβέρνηση πελαγοδρομεί αυτή τη στιγμή γιατί έχει δύο γραμμές. Από τη μία, ο πρωθυπουργός θέλει να περάσει το μήνυμα ότι αυτό είναι μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή ότι η Τουρκία παίρνει τα παλιά F-16, αλλά η Ελλάδα θα πληρώσει και θα πάρει τα υπερσύγχρονα F-35. Από την άλλη, η Τουρκία θα εξοπλιστεί με τα F-16, που μπορεί να μην είναι το ίδιο με τα F-35, όμως δεν θα χρησιμοποιηθούν για αμυντικούς σκοπούς, αλλά για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Άρα σε αυτή τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να συμψηφίσει αυτά τα δύο πράγματα, νομίζω ότι είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να κρυφτεί η αποτυχία της», είπε ο κ. Αμανατίδης.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στη στάση που πρέπει να κρατήσει στο επίμαχο ζήτημα της πώλησης F-16 στην Τουρκία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η πώληση των μαχητικών στην γείτονα και να μη μείνουν μόνο στις προσπάθειες του γερουσιαστή Μενέντεζ και της ομογένειας.

Κληθείς να σχολιάσει την συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Άντονι Μπλίνκεν, την Τετάρτη, ο κ. Αμανατίδης εκτίμησε ότι αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει τόσο η πώληση των F-16 στην γείτονα χώρα, όσο και η ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία πιέζεται σε σχέση με τη Σουηδία και με τη Φινλανδία που θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν θέλει να παρουσιάσει τα F-16 σαν την αιτιολογία ότι πήρε κάτι έτσι ώστε να δεχθεί την ένταξη», συμπλήρωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος