Γ. Αμανατίδης στο Πρώτο: Η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την αύξηση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια στην Α. Μεσόγειο (audio)

«Η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την αύξηση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια στην ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Πράγα, όπως σημείωσε.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι αυτό ήταν το δεύτερο σημείο που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας, καθώς το πρώτο ήταν ότι πρέπει να υπάρχουν ισχυρές κυρώσεις.
Ο κ. Αμανατίδης, εξέφρασε την εκτίμηση πως εφόσον γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες τότε θα πρέπει να γίνει (η αύξηση των χωρικών υδάτων) γιατί είναι ένα επιπλέον ισχυρό νομικό (επιχείρημα) και με βάση το διεθνές δίκαιο, απέναντι στο παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.

«Και όσες παράνομες navtex ή anti-naxtex θα βγάλει η Τουρκία δεν έχουν αξία, γιατί ακριβώς είναι παράνομες. Δεν μπορεί να θεωρήσεις ότι η Ελλάδα είναι μόνο η ηπειρωτική Ελλάδα και ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, δεν έχουν τίποτε και να “κόβεις” την Κρήτη. Αυτά είναι πράγματα τα οποία τα καταλαβαίνει και η διεθνής κοινότητα. Μπορούμε να το ισχυροποιήσουμε αυτό, πέρα από τις επιστολές που κάνουμε στον ΟΗΕ; Ένα είναι η συμφωνία που κάναμε με την Αίγυπτο και το δεύτερο η αύξηση των χωρικών υδάτων» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ερωτηθείς πού θα καταλήξει η ένταση με την Τουρκία και πώς μπορεί να εκτονωθεί, ο κ. Αμανατίδης απάντησε ότι η διπλωματική διέξοδος, η σωστή, η νόμιμη είναι η διεθνής πρακτική σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Με ουσιαστικό διάλογο βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και με συζήτηση για τη μόνη διαφορά που έχουμε, δηλαδή την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα, με δέσμευση εάν δεν υπάρχει συνεννόηση, να πάμε στο ΔΠΔ. Τα άλλα όλα, η επιβολή του νόμου του ισχυρότερου που θέλει να επιβάλει η Τουρκία προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από καμία ελληνική κυβέρνηση αλλά και την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα. Άρα λοιπόν η κυβέρνηση πρέπει να έχει καθαρό ότι θα πρέπει να εφαρμόσει μία άλλη πολιτική, που δεν θα  μιλάει μόνο για το αυτονόητο, για την κυριαρχία των νησιών, αλλά να κάνει πράξεις, δηλαδή κυρώσεις από την Ε.Ε για την ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας» τόνισε.

Σχετικά με την τροπολογία Μενέντεζ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως πρόκειται για «εξέλιξη προφανώς αρνητική» και πως είναι «στο πεδίο». «Δεν είναι απλώς μία ανακοίνωση, όπου δηλαδή, οι ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακολουθούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων» προσέθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προβάλλοντας τη δήλωση Μενέντεζ για την άσκηση βέτο στα F-16, προσπαθεί να υποβαθμίσει αυτό το οποίο έγινε.

«Οι δικές μας κινήσεις να είναι τέτοιες, έτσι ώστε οτιδήποτε γίνει να μην είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και εννοώ την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να λυθεί, Θα πρέπει η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι του ουσιαστικού διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Όλες οι κινήσεις μας θα πρέπει να πιέζουν και την αμερικανική ηγεσία σε αυτό» κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος