Γ. Αμανατίδης στο Πρώτο: Αναθεωρητική η πολιτική Πούτιν – Την έχουμε ζήσει και στην Ελλάδα με την Τουρκία (audio)

Την ελπίδα, το σοβαρό επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό σκάφος στις Οινούσσες, να μην εντάσσεται σε κάποια διαφοροποίηση ή περαιτέρω αναβάθμιση της αναθεωρητικής και παραβατικής συμπεριφοράς την οποία έχει η Τουρκία με φόντο τη διεθνή αναταραχή σε σχέση με το Ουκρανικό, εξέφρασε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα. «Είναι μια παράμετρος την οποία πρέπει να λάβει υπόψιν της η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναβαθμίζουν τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν, τόνισε ότι η κίνηση που έκανε η Ρωσία να αναγνωρίσει την αυτονόμηση δυο περιοχών, ουσιαστικά είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου,  «τελειώνει και τις δυο Συμφωνίες του Μίνσκ» και έχει κινδύνους ευρύτερους, όχι μόνο για την περιοχή. Είναι μια αναθεωρητική πολιτική, την οποία την έχουμε ζήσει ως χώρα».

«Χωρίς τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς αυτό που κατακτήσαμε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή με τον ΟΗΕ και με ένα επίπεδο συνεννόησης που υπάρχει, ο πλανήτης θα είναι αγνώριστος. Δεν σταμάτησαν οι πολεμικές συρράξεις στον κόσμο, ωστόσο εδώ θα μιλάμε για μια σύρραξη παγκόσμιας κλίμακας, στην οποία εμπλέκονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις. Πρέπει όλοι να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για την αποκλιμάκωση κι τη διασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

«Ο Ρώσος πρόεδρος επικαλείται την επέκταση του ΝΑΤΟ, οι δυτικές δυνάμεις επικαλούνται το δικαίωμα της Ουκρανίας να έχει τα σύνορά της. Το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση θέλουν να πάνε όλοι, από εδώ και πέρα. Αν θέλουν κλιμάκωση, αυτό θα γίνει αλλά νομίζω ότι κανέναν δεν συμφέρει πλέον η κλιμάκωση. Προς το παρόν ο Πούτιν λέει ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία και αφήνει ανοιχτή μια πόρτα για να γίνουν συναντήσεις αν και έχουν ματαιωθεί κάποιες συναντήσεις», επισήμανε.

Ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. «Η Μόσχα ακυρώνει τις Συμφωνίες του Μινσκ, ωστόσο με ευθύνη όλων, δεν “έτρεξαν” οι λύσεις που έδινε η προοπτική από τις συγκεκριμένες συμφωνίες. Θα πρέπει να ανοίξει ξανά ο διπλωματικός δίαυλος», δήλωσε και συνέστησε σε όλους «ψυχραιμία».

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκομένων, αλλά «αυτή τη στιγμή προέχει να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη, γιατί τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά αρνητικά σε βάθος χρόνου». Επιπλέον, όπως είπε, «πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική για την ασφάλεια στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας».

Ο κ. Αμανατίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη η Ευρώπη να έχει μια ενιαία φωνή και να μην τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Για την Ελλάδα, τόνισε ότι θα πρέπει να “τρέξει” ακόμη περισσότερο για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια και να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες εάν κλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία και αι βεβαίως να προσεχθεί η ελληνική ομογένεια στη Μαριούπολη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος