Γ. Αγγελοπούλου στο Πρώτο: Οι αμέτρητες δυνατότητές μας είναι το καλύτερο «ντοκιμαντέρ» για τη χώρα  – Έτσι θα ελκύσουμε έναν νέο φιλελληνισμό (audio)

«Ξαναγνωρίσαμε την κοινωνία. Για μένα προσωπικά είναι ένα αξέχαστο ταξίδι, μια επανασύνδεση με τις δυνατότητες που έχουμε ως Έλληνες. Σε αυτή την προσπάθεια σκύβω ευλαβικά και προσκυνώ τις δυνατότητες που έχουμε. Το καλύτερο “ντοκιμαντέρ” είναι οι δυνατότητές μας και έχουμε αμέτρητες, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Αυτό που κάναμε τώρα, ήταν η έκπληξη της κοινωνίας. Δεθήκαμε πάρα πολύ με ανθρώπους από κάθε μορφωτικό, επαγγελματικό, οικονομικό επίπεδο, είναι σαν να μας εξομολογήθηκε ο καθένας τα όνειρά του και τις ανάγκες του. Αυτό έγινε σε όλη την Ελλάδα και όπου υπάρχουν Έλληνες σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε.

Ερωτηθείσα για τις διαφορές με την επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, είπε ότι οι Αγώνες ήταν ένα μεγάλο project, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία με τη συμβολή 150.000 εθελοντών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «το τελειώσαμε καλά και δεδομένων των συνθηκών, κάτι τέτοιο δύσκολο να ξαναγίνει, μια μικρή χώρα που όλοι συμμετείχαν».

«Η πιο σημαντική δουλειά που κάναμε ως επιτροπή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είναι η διαρκής επαφή με την κοινωνία, με ανθρώπους που μας έλεγαν τη μια και την άλλη άποψη, τι πρέπει να γίνει, τι δεν πρέπει και τι θα ήταν καλό να γίνει. Κοιτάξαμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες και αυτό είναι ένα καταπληκτικό παράδειγμα για το μέλλον, για τη ζωή μας, γιατί βλέπεις ότι με τον σωστό τρόπο τραβάς τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας όπου και αν βρίσκονται. Κοινωνία είναι και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, τα πανεπιστήμια, οι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας, οι φιλέλληνες», εξήγησε. «Ο φιλελληνισμός είναι μια έννοια που ξεκίνησε τότε γιατί βρέθηκαν άνθρωποι από όλο τον κόσμο, που έδωσαν τη ζωή τους ή μάζεψαν χρήματα ή μίλησαν σε κέντρα λήψης αποφάσεων. Όλο αυτό μπορούμε να το φέρουμε και στο σήμερα, ένας φιλελληνισμός που δεν θα έλκεται μόνο από την ιστορία μας- που είναι πολύ σημαντική- αλλά θα τον τραβάμε τις δυνατότητές μας», πρόσθεσε.

Η φιλοσοφία

Αναφορικά με τους τρόπους συνεργασίας για τη διαχείριση του μεγάλου προγράμματος, η  κυρία Αγγελοπούλου είπε ότι «ενημερώσαμε τον κόσμο ότι δεν υπάρχουν χρήματα από το κράτος αλλά από τους πολίτες, τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τι χρηματοδοτήσεις θα δώσουμε. Τους είπαμε ότι θέλαμε οι προτάσεις τους, κατά 75% να στοχεύσουν στο μέλλον, να μην είναι ένας πανηγυρικός λόγος μιας ημέρας, αλλά κάτι άλλο, ένα βιβλίο, μια έρευνα ακόμα και σε άλλα θέματα (για παράδειγμα ενημέρωση γυναικών για τη  πρόληψη του καρκίνου), ή μια δράση που θα κάνεις στον τόπο σου, να αλλάξεις μια πλατεία. Μας έκανε να σκεφτούμε και πράγματα που δεν τα υπολογίζαμε ως αναγκαία».

«Η κυβέρνηση όταν είδε ότι ήρθαν εκατοντάδες αναπτυξιακές προτάσεις από όλες τις πόλεις, δημιούργησε ένα κονδύλι 50 εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και μας ζήτησε να δώσουμε εμείς έγκριση ποιες από όλες αυτές τις προτάσεις αξίζουν, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα», δήλωσε.

Μίλησε για τη συνεργασία με φορείς και μεμονωμένους πολίτες από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα για έναν ζωγράφο που ήθελε να εκθέσει διάφορες στιγμές της Ελλάδας στο Περθ της Αυστραλίας, και για άλλους ανθρώπους που ήθελαν να φτιάξουν ένα γκράφιτι στη Βραζιλία και στη Ζιμπάμπουε ή να προωθήσουν προγράμματα σε σχολεία στη Ν. Αφρική έκθεση και προγράμματα σε σχολεία. «Κάθε τόπος έβγαλε μέσα από την κυτταρική του συνείδηση πράγματα που δεν έχουν καταγραφεί στα επίσημα βιβλία. Όχι μόνο ήρωες, μαχητές και πολεμιστές», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ίδια, ο απολογισμός είναι θετικός για την κοινωνία. «Κάναμε πρωταγωνίστρια την κοινωνία, τον καθένα από εμάς. Όλοι εμπνεύστηκαν με εποικοδομητικό τρόπο. Τα μεγάλα project πετυχαίνουν όταν συμμετέχουν οι άνθρωποι. Έχει παρέλθει πλέον ο καιρός που κάποιος, ο “θαυμάσιος”, επιβάλλει ένα πρόγραμμα. Ο κόσμος θέλει να τον εμπνέεις, να του λες ποιο ακριβώς είναι το πλάνο, και να τον αφήσεις αυτόν να το ζωγραφίσει και να το κεντήσει. Είναι ένας νέος τρόπος. Και να δείχνεις εμπιστοσύνη στον κόσμο, να ζητάς την άποψή σου- είναι ο βασικός τρόπος», συμπλήρωσε.

«Από τα πολλά που βγήκαν αυτή τη χρονιά, είναι του πώς να μανατζάρεις, πώς να διαχειριστείς ένα μεγάλο πρόγραμμα, είτε είναι για την Υγεία, για το πανεπιστήμιο, για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Να ανοίξεις μια πόρτα, να δημιουργήσεις ένα καλό κατεστημένο ή να ρίξεις ένα τείχος δυσπιστίας, είναι τείχος του “αυτά δεν γίνονται τώρα”», είπε χαρακτηριστικά.

Η αντιμετώπιση των «αρνητών»

Ερωτηθείσα για τους «αρνητές» της προσπάθειας που κατέβαλε η Επιτροπή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε ότι «το να τα σπάσεις με κάποιον επειδή διαφωνείς, δεν είναι εποικοδομητικό. Υπήρξαν άνθρωποι που μου λένε, “κλείσε την επιτροπή, κάνε ένα νοσοκομείο”. Ναι αλλά ο κόσμος έδωσε τα χρήματα για να κάνουμε κάτι που θα μείνει και να κάνουμε και να ένα μέρος για να βοηθήσουμε στην πανδημία. Είχαμε εκατοντάδες εθελοντές, αλλά όταν δεν γίνονται δράσεις που θέλουν παρουσία ανθρώπων και κοινού, ο εθελοντής δεν μπορεί να σε βοηθήσει», δήλωσε.

«Δεν είναι αποφάσεις αυθεντιών, αλλά αποφάσεις του κόσμου, με το ζύμωμα και τη σωστή συμπεριφορά για να προκαλέσουμε να έρθουν οι μεγάλες ιδέες που ήρθαν και θα μείνουν. Είναι μια διαφορά νοοτροπίας», υποστήριξε.

Παράταση για 6 μήνες των δράσεων

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δόθηκε παράταση 6 μηνών στις δράσεις και τις εκδηλώσεις της Επιτροπής, η πρόεδρος του «Ελλάδα 2021», σημείωσε ότι επειδή οι οικονομικοί πόροι δόθηκαν από τους πολίτες, τους χορηγούς και τους δωρητές, «αυτό μας έκανε πολύ περισσότερο προσεκτικούς στη διαχείριση των χρημάτων για να τιμήσουμε την επέτειο.  Πολύ συγκινητικό να έρχονται προτάσεις- μεταξύ άλλων από σχολεία, μαθητές, πρεσβείες, πανεπιστήμια, τοπική αυτοδιοίκηση -για δράσεις, για το πώς θα το γιορτάσουμε. Έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί στο τι θα υποσχεθούμε. Δεν λέω πράγματα, κάνω πράγματα. Αυτή ήταν και η λογική όλης της μικρής ομάδας – περίπου 40 άτομα – που εργαστήκαμε 2 χρόνια για αυτή την υπόθεση», υπογράμμισε.

«Ήμουν αποφασισμένη να μην ζητήσω σε καμία χρονική στιγμή τη βοήθεια της Πολιτείας, από τη στιγμή που είχα υποσχεθεί ότι θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Αυτή την απόφαση είχα πάρει μετά λόγου γνώσεως, γιατί σκεφτήκαμε ότι μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, ότι και αν ζητήσεις, θα σου πει ο κόσμος: “μα καλά, χρειάζονται τώρα αυτά;”. Υπήρξαν λοιπόν πάρα πολλές προτάσεις που μας έγιναν για δράσεις που θα έχουν και συνέχεια, και έμειναν πράγματα που δεν προλάβαμε. Έμειναν πόροι αδιάθετοι, θα τα βγάλουμε όλα στο φως γιατί ετοιμάζεται όλος ο οικονομικός απολογισμός, μέσα στον Ιανουάριο», δήλωσε.

«Ενώ ετοιμάζαμε δράσεις για αυτή τη χρονιά, ενέκυψε η πανδημία. Εμείς, μια εθνική επιτροπή, δεν επιτρεπόταν να μείνουμε αμέτοχοι στο τι γίνεται γύρω μας. Δώσαμε γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και κάναμε ένα πολύ μικρό νοσοκομείο. Αφήσαμε 18 πλήρεις ΜΕΘ και για τον κορονοϊό, αλλά και για την προσπάθεια που κάνει η Πολιτεία να λειτουργεί το ΕΣΥ για όλο τον κόσμο», διευκρίνισε . Ελλάδα 21 στο Ταμείο Ανάκαμψης: Φροντίσαμε να κάνουμε μια έξυπνη διαχείριση, όχι απλώς μια χρηστή διαχείριση. Ενώνω δυνάμεις του κόσμου, προκαλώ το ενδιαφέρον, θυμίζω ότι δεν είναι μόνο το παρελθόν, αλλά είναι το παρόν και το μέλλον, και προκύπτουν συνέργειες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος