Γ. Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ) στο Πρώτο: Πώς οι ιδιώτες πάροχοι ευθύνονται για τις αυξήσεις στο ρεύμα – Έχουμε τα ακριβότερα τιμολόγια στην Ευρώπη  (audio)

«Απέτυχε παταγωδώς η πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο που είχε στόχο να έχουν φθηνό ρεύμα οι καταναλωτές. Αυτή τη στιγμή έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, ενώ το 2010 είχαμε το φθηνότερο», Τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Αφύλακτη διάβαση» με τον Θωμά Σίδερη, ενόψει των επικείμενων ανατιμήσεων στην ενέργεια.

«Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης, για να απορροφήσουν οι εταιρείες και η ΔΕΗ τις αυξήσεις που προέρχονται από τη χονδρική, η οποία έχει λειτουργήσει στη χώρα μας με έναν ξέφρενο ρυθμό στην αύξηση του ρεύματος, που δεν έχει προηγούμενο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, από το Νοέμβριο του 2020 όταν τέθηκε σε εφαρμογή το λεγόμενο target model, ένας μηχανισμός στόχου που θα ήταν στην υπηρεσία του καταναλωτή, «είδαμε ότι υπάρχει ένα παιχνίδι γύρω από τος ιδιώτες παρόχους, οι οποίοι θα αποτελούν σε λίγο ολιγοπώλιο στη χώρα και χειραγωγούν την αγορά, ενώ ήδη από τότε η ΡΑΕ είχε εκφράσει την ανησυχία της για τις ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά».

«Ο τότε υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης έκανε μια προσπάθεια και συναντήθηκε με τους παραγωγούς, οι οποίοι τον αγνόησαν τελείως για να μην πω ότι τον έγραψαν στα παλαιοτέρα των υποδημάτων τους, με αποτέλεσμα από την αρχή του 2021 να έχουμε τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια», επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Όπως είπε, οι ιδιώτες πάροχοι είχαν μετακυλήσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια των πελατών τους, και εξήγησε ότι «όλοι οι πελάτες των εναλλακτικών παρόχων έχουν τιμολόγια στα συμβόλαιά τους ρήτρα αναπροσαρμογής της οριακής τιμής του συστήματος, δηλαδή στην προμήθεια του ρεύματος». «Όταν κανείς αγοράζει το ρεύμα 180 ευρώ, πώς μπορεί να το πουλάει 55;», διερωτήθηκε ο ίδιος.

«Έχουν λοιπόν στα τιμολόγιά τους μια τέτοια ρήτρα και έτσι ξεκίνησαν οι αυξήσεις. Τη ρήτρα την αγνοούν οι καταναλωτές γιατί είναι στα “πολύ ψιλά γράμματα”, ενώ οι εταιρείες  λανσάρουν ότι “σας δίνουμε εκπτώσεις 45%, 50%, 60%”. Οι πολίτες, από την πλευρά τους, θέλοντας να πληρώνουν λιγότερα χρήματα πηγαίνουν εκεί, αλλά όταν λειτουργεί η ρήτρα αναπροσαρμογής έρχεται τότε η “λυπητερή”», πρόσθεσε ο κ. Αδαμίδης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΗ, υπογράμμισε ότι οι ιδιώτες πάροχοι, απαίτησαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας «να περάσει και η ΔΕΗ τη συγκεκριμένη ρήτρα στα τιμολόγια της, για λόγους ανταγωνισμού, καθώς έχει καλύτερες τιμές, σε αντίθεση με τους εναλλακτικούς παρόχους.

«Η ΔΕΗ πέρασε τελικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγιά της από τις 5 Αυγούστου. Έχει φροντίσει βέβαια νωρίτερα να προχωρήσει σε μια έκπτωση της τάξης του 30% σε  αυτά τα τιμολόγια, αλλά δεν είναι ικανή να απορροφήσει το σύνολο της αύξησης που θα προκύψει. Γι΄αυτό και οι αυξήσεις θα έρθουν και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μακάρι να τις απορροφήσει αν και δεν το πιστεύω», πρόσθεσε.

Ο κ. Αδαμίδης απέρριψε τις αιτιάσεις περί αύξησης στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και στη ρήτρα για τους ρύπους από τον λιγνίτη, λέγοντας πως και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν εξωγενείς παράγοντες που επηρέαζαν την τιμή του ρεύματος, αλλά τα τιμολόγια δεν είχαν αυξηθεί τόσο πολύ. «Είναι πολιτική της κυβέρνησης να επιλέξει αν θα κρατήσει τα τιμολόγια φθηνά ή όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος